Volgens bronnen nabij Microsoft….

Verwachte leestijd: 4 minuten

De eerste grote update van Windows 11 sinds de lancering in oktober 2021 wordt nu klaargemaakt voor de aanstaande release. Die zal naar verwachting over twee weken beginnen. Dat is volgens bronnen die bekend zijn met het plan van het bedrijf. Microsoft heeft naar verluidt de upgrade omgedoopt tot de Windows 11 2022 Update, maar de naam kan worden gewijzigd.

20 September Release Windows 11 22h2

Windows 11 Build 22621.382 dat afgelopen mei voor testers werd ingezet. Wordt nu beschouwd als de laatste update voor het grote release op 20 september. Natuurlijk zal Microsoft blijven werken aan Windows 11 22H2, het wil de algehele pc’s van klanten verbeteren. Dat zal onderdeel worden van de normale onderhoudsfrequentie.

Er is nog een andere reden om aan te nemen dat de Windows 11 2022 update op handen is. Dat is de beschikbaarheid van de Windows Driver Kit (WDK), Software Development Kit (SDK) en de Enterprise Windows Driver Kit (EWDK). Ook al is er geen officieel woord is over de releasedatum, toch heeft Microsoft nu stilletjes de deze kits gepubliceerd. Die worden over het algemeen beschikbaar gesteld vóór de openbare uitrol.

Gebruik deze SDK om Universal Windows Platform (UWP) en Win32-applicaties voor Windows 11, versie 22H2 en eerdere Windows-releases te bouwen. 

Zo merkte Microsoft op in een document dat afgelopen weekend werd bijgewerkt.

Versie 22H2 ondersteunt ook exclusief Visual Studio 2022, waardoor ontwikkelaars kernelmodus-stuurprogramma’s voor x64 en Arm64 kunnen bouwen en testen.

Naam van de functie update

Op dit moment verwijst Microsoft nog steeds naar de update als versie 22H2.

Windows 11 is een gloednieuw besturingssysteem met een nieuwe onderhoudsfrequentie, we weten dus niet hoe het bedrijf de belangrijkste updates zal noemen. Windows 10 updates worden vaak vernoemd naar de maand waarin ze werden uitgebracht. De laatste update heette de Windows 10 November 2021 Update.

Dit keer wil het bedrijf zijn naamgeving vereenvoudigen en is het van plan een iets kortere Windows 11 2022 Update te gebruiken.

Het is waarschijnlijk dat de softwaregigant vasthoudt aan de bestaande naamconventie voor Windows 10 versie 22H2.

Gerucht releasedatum Windows 11 22H2

Volgens bronnen kijken we nu naar een release eind september. Eerdere rapporten gaven ook al aan dat Microsoft deze update al op 20 september zou kunnen uitgeven en het lijkt mogelijk.

In eerste instantie zal de update alleen verschijnen op moderne apparaten, zoals de Surface Pro 8, Dell XPS en andere apparaten met nieuwe hardware.

Wanneer de functie update Windows 11 22H2 daadwerkelijk zal worden uitgebracht als een automatische update voor alle apparaten. Gaan we ervan uit dat, gezien de speculaties en het feit dat de laatste voorbereidingen worden getroffen, het in oktober of november zal beginnen. Natuurlijk kunt u de update op 20 september zelf handmatig downloaden.

Wat er nieuw is in deze release? Microsoft heeft bevestigd dat de update wordt geleverd met een opnieuw ontworpen Taakbeheer. Taakbeheer in Windows is altijd het belangrijkste hulpmiddel voor gebruikers geweest, het is het laatste redmiddel wanneer de pc niet meer werkt zoals het hoort.

Met de aanstaande Sun Valley 2 update of Windows 11 2022 Update krijgt Taakbeheer een herontwerp dat de klassieke shell vervangt door WinUI, Fluent Design en Mica op de achtergrond toevoegt. Bovendien krijgt het ook ondersteuning voor donkere modus, accentkleuren en een nieuwe zijbalk gebaseerde interface met alle belangrijke opties zoals processen en prestaties.

Er zijn nog een aantal andere verbeteringen in deze release. U kunt bijvoorbeeld kiezen of u meer pictogrammen of aanbevelingen in het menu Start wilt hebben. Ook is het contextmenu nu iets sneller.

20 September Release Windows 11 22h2

Microsoft test ook een nieuwe versie van Verkenner met tabbladen en een zijbalk die veel gebruikers zal bevallen. De nieuwe Verkenner en functies zoals Voorgestelde acties worden echter niet geleverd met Windows 11 22H2.