Al een tijdje weten we dat afgeronde hoeken deel uitmaken van de productontwerptaal van Microsoft. Met Windows 11 heeft de softwaregigant bevestigd dat afgeronde hoeken deel zullen uitmaken van alle aanstaande grote ontwerprevisies. Microsoft plant dit voor het besturingssysteem en alle andere producten.

Taakbalk Windows 11 Met Afgeronde Hoeken

Windows 11 heeft vrijwel overal afgeronde hoeken. Aan de andere kant is het geen geheim dat er nog ruimte is voor verbeteringen, vooral omdat ontwerpconsistentie een probleem blijft.

In Windows 11 Build 25174, die beschikbaar is om te downloaden in het Dev Channel, hebben gebruikers een mysterieuze nieuwe taakbalk ontdekt met afgeronde hoeken of randen. Zoals u kunt zien in de onderstaande schermafbeelding. Microsoft lijkt een nieuwe taakbalk te testen met afgeronde hoeken aan beide randen.

Taakbalk Windows 11 Met Afgeronde Hoeken

Dit lijkt ook te suggereren dat Microsoft van plan is om bij de volgende opknapbeurt een zwevende taakbalk naar Windows 11 te brengen. Door te zweven, verwijzen we naar een kleine zichtbare opening tussen de taakbalk en de zijkanten van de schermafbeelding. Dankzij de afgeronde hoeken lijkt het alsof de taakbalk op het bureaublad zweeft.

Taakbalk Windows 11 Met Afgeronde Hoeken

Vorig jaar zijn er ook verwijzingen gedaan naar een zwevende taakbalk die werd gespot.

De zwevende taakbalk kan een fout zijn

Ook al lijkt het ontwerp met afgeronde hoeken van de taakbalk te perfect om een ​​fout te zijn, toch is de een kans het hier om een fout handelt. Neem dit met een flink snufje zout, want zelfs als de zwevende taakbalk is iets dat Microsoft overweegt voor Windows 11. Het is zeer waarschijnlijk dat het ontwerp later weer zal veranderen.

Echter wanneer dit geen fout is, kan het softwarebedrijf zich op dit gebied blijven concentreren in de komende preview-releases van Windows 11. Steeds meer gebruikers zullen de nieuwe functie ontdekken. De afgeronde hoeken zijn misschien een aanzicht en een nieuwe stap in de richting van ontwerpconsistentie. Maar er zijn verschillende taakbalkproblemen waaraan Microsoft eerst zou moeten werken.

Het degroeperen van taakbalkpictogrammen is één van die problemen die nog steeds niet mogelijk zijn. Ook heeft Microsoft bevestigd dat het de taakbalk niet zal bijwerken met de mogelijkheid om de locatie te wijzigen.

Taakbalk Windows 11 Met Afgeronde Hoeken

Voorlopig werkt Microsoft aan een nieuwe taakbalk overloopervaring. Zoals hierboven te zien is, kunt u met het nieuwe Windows 11 taakbalk overloopmenu eenvoudig schakelen tussen geopende apps wanneer de ruimte beperkt is. Het is vooral handig als de resolutie van uw apparaat laag is. Dat is ook het geval als u te veel apps op de taakbalk heeft.

Het overloopmenu van de taakbalk staat nu nog in de kinderschoenen en werkt voorlopig nog niet optimaal.

Reactie van Microsoft

Microsoft heeft ons via Twitter bevestigd dat dit slechts een fout is.

Dit lijkt op een bug (fout red.). Er zijn een paar bugs zoals deze die de gebruikersinterface op verschillende manieren veranderen. Het is niet iets waar we A/B-tests op doen.