Per 1 oktober begint Microsoft met het verwijderen van Teams uit de diverse Officepakketten, die bestemt zijn voor de EU.

Microsoft Haalt Teams Uit Officepakketten

Vorige maand maakte de Europese Commissie bekend een formeel onderzoek te zijn gestart. Dat onderzoek doet de commissie naar de bundeling van Teams door Microsoft met Microsoft 365 en Office 365 suites voor zakelijke klanten. De softwaregigant meldde destijds:

Wij zullen blijven samenwerken met de Commissie en ons blijven inzetten voor het vinden van oplossingen die haar zorgen wegnemen.

Vandaag kondigt Microsoft aan dat zij ‘proactieve veranderingen‘ zullen doorvoeren. Waarvan ze hopen dat de zorgen op een zinvolle manier worden aangepakt. Het onderzoek van de Europese Commissie zal echter doorgaan, het bedrijf is bereid met de EU commissie te blijven samenwerken. Deze wijzigingen zullen gevolgen hebben voor de zakelijke klanten. Vooral voor hen die in bezit zijn van Microsoft 365 en Office 365 suites. Dat geldt voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. 

Wijziging abonnement structuur

Microsoft Haalt Teams Uit Officepakketten
Bron: Microsoft.com

De wijzigingen zijn bedoeld om tegemoet te komen aan twee zorgen van de Commissie:

  1. Dat klanten een zakelijke suite zonder Teams moeten kunnen kiezen tegen een lagere prijs dan die met Teams inbegrepen; 
  2. En dat Microsoft meer moet doen om de interoperabiliteit tussen concurrerende communicatie en samenwerkings-oplossingen met Microsoft 365 en Office 365 suites te vergemakkelijken.

Microsoft is van mening dat haar zakelijke klanten in Europa en de rest van de wereld een moderne werkoplossing verwachten die moderne communicatie en samenwerkingsmogelijkheden heeft. Daarom heeft de softwaregigant deze mogelijkheden opgenomen in haar bedrijfssuites in de afgelopen tien jaar. Dat is begonnen met Office Communicator in 2007, dat is door de jaren heen ontwikkeld en geïnnoveerd via Lync, Skype voor Bedrijven Online naar Microsoft Teams.

Microsoft Haalt Teams Uit Officepakketten
Bron: Microsoft.com

Tegelijkertijd erkent het bedrijf haar verantwoordelijkheid als grote technologieleverancier om een ​​gezonde concurrentieomgeving te ondersteunen. Het waardeert de duidelijkheid die over een aantal punten van zorg naar voren zijn gekomen tijdens constructieve gesprekken met de Europese Commissie. Verder voegt het bedrijf in een verklaring daar aan toe:

We doen dit niet in de zin dat dit noodzakelijkerwijs alle zorgen zal wegnemen, of die nu van de Commissie of van onze concurrenten komen. Maar we geloven dat dit een constructieve stap is die kan leiden tot onmiddellijke en betekenisvolle veranderingen in de markt.

Wijzigingen aan Enterprise Suites:

Met de introductie van de nieuwe commerciële line-up eindigt de verkoop van de huidige Enterprise-suites met Teams aan nieuwe abonnees. Als gevolg hiervan zullen Office 365 E1, Office 365 E3, Office 365 E5, Microsoft 365 E3 en Microsoft 365 E5 suites met Teams niet langer beschikbaar zijn binnen de EU en Zwitserland. 

  • Klanten die momenteel geabonneerd zijn op een van de betrokken suites, krijgen nieuwe opties.

Ze kunnen zoals gewoonlijk de diverse pakketten blijven gebruiken, vernieuwen en toevoegen aan hun huidige plannen. Of, als ze willen overstappen naar de nieuwe line-up, kunnen ze dat doen tijdens de verlenging van hun contract.

  • Netto nieuwe abonnees op Office/Microsoft 365 Enterprise-suites die hun eindgebruikers Teams willen bieden, moeten twee SKU’s aanschaffen.

Eén EER-specifieke Microsoft 365- of Office 365-suite en Microsoft Teams EER. Bekijk details van de nieuwe line-up hieronder.

Bestaande suites met teamsNieuw aanbod zonder Teams (na 1 oktober)Prijzen*
Office 365 E1 EER (geen teams)€ 7,40
Niet meer aangeboden in de EER/Zwitserland:Office 365 E3 EER (geen teams)€ 23,10
Office 365 E1/E3/E5, Microsoft 365 E3/E5Office 365 E5 EER (geen teams)€ 39,50
Microsoft 365 E3 EER (geen teams)€ 35,70
Microsoft 365 E5 EER (geen teams)€ 57,70
Microsoft Teams EER€ 5,00
*Deze prijslijstprijzen zijn onderhevig aan verandering en kunnen variëren per land en valuta.

Wijzigingen in Frontline-suites

De huidige Frontline-suites zullen naast de nieuwe line-up bestaan. Klanten in de EER en Zwitserland kunnen kiezen. Tussen de bestaande Microsoft 365 F1-, Office 365 F3- en Microsoft 365 F3-suites inclusief Teams. Of de nieuwe EER-specifieke versies van die suites zonder Teams.

Prijzen*Nieuw aanbod zonder Teams (na 1 oktober)Prijzen*
€ 2,10Microsoft 365 F1 EER (geen teams)€ 1,60
€ 3,70Office 365 F3 EER (geen teams)€ 3,20
€ 7,50Microsoft 365 F3 EER (geen teams)€ 7,00
*Deze prijslijstprijzen zijn onderhevig aan verandering en kunnen variëren per land en valuta.
Wijzigingen in Microsoft 365 Business-suites

Microsoft 365 Business-suites zullen naast de nieuwe line-up bestaan. Klanten in de EER en Zwitserland kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 Business Basic-, Microsoft 365 Business Standard- en Microsoft 365 Business Premium-suites met Teams. Of de nieuwe EER-specifieke versies van die suites zonder Teams.

Prijzen*Nieuw aanbod zonder Teams (na 1 oktober)Prijzen*
€ 5,60Microsoft 365 Business Basic EER (geen teams)€ 4,60
€ 11,70Microsoft 365 Business Standard EER (geen teams)€ 9,70
€ 20,60Microsoft 365 Business Premium EER (geen teams)€ 18,60
*Deze prijslijstprijzen zijn onderhevig aan verandering en kunnen variëren per land en valuta.