Verwachte leestijd: 4 minuten

Windows 11 wordt geleverd met veel opwindende updates die tot doel hebben het gebruik van een computer sneller, soepeler en betrouwbaarder te maken. Een van de belangrijkste updates is de overstap van NTFS bestandssystemen naar Rust en ReFS.

Windows 11 Opstarten Met Rust En Refs

In dit Windows 11 artikel bekijken we wat deze wijziging voor u betekent. Ook zien we welke invloed dit heeft op uw ervaring met het gebruik van Windows 11.

Wat u moet weten

Rust is een programmeertaal die is ontwikkeld door Mozilla. Het wordt gebruikt voor systeemprogrammering en web ontwikkeling. Het is ontworpen om veiligheid, snelheid en concurrentieel programmeren te bieden.

Windows 11 Opstarten Met Rust En Refs

Rust voorkomt programmeer fouten zoals overdracht van onderscheidingen, slechte pointerreferenties en geheugenlekken. Dat gebeurt door middel van een strikte compiler, die een robuuste code genereert zonder overhead van runtime.
Rust staat bekend om zijn uitstekende prestaties; het wordt geprezen om zijn snelheid en veiligheid voor verschillende soorten projecten. Zoals besturingssystemen, browsers en servers. Rust-code kan ook worden geïntegreerd met andere programmeertalen zoals C, C++ en Python. Wat het een veelzijdige programmeertaal maakt.

Kortom, Rust is een moderne en krachtige taal die de programmeurs de mogelijkheid biedt om efficiënte code te schrijven. Daarbij hoeven zij zich geen zorgen te maken over veiligheid of prestaties.

Dag NTFS, hallo Rust en ReFS!

NTFS is het bestandssysteem dat Windows al bijna drie decennia gebruikt. Het werd gemaakt door Microsoft voor het IBM besturingssysteem OS/2 uit 1987, maar het is tijd voor verandering. Rust en het bestandsysteem ReFS zijn twee nieuwe bestandssystemen die Windows 11 in plaats daarvan gaat gebruiken. Rust staat bekent om zijn betrouwbaarheid en snelheid. Dit wordt gebruikt om de opstarttijden van Windows 11 te verbeteren. ReFS daarentegen is een bestandssysteem dat is ontworpen om beter bestand te zijn tegen gegevensverlies.

Windows 11 Opstarten Met Rust En Refs
Afbeelding met dank aan IBM.com

Overschakelen naar Rust en ReFS biedt verschillende voordelen voor Windows 11 gebruikers. Ten eerste wordt verwacht dat de opstarttijden veel sneller zullen zijn. Verder zullen de betrouwbaarheid en snelheid van Rust het een uitstekende keuze maken om uw computer snel op te starten. Bovendien helpt de veerkracht van ReFS uw gegevens te beschermen tegen verlies of beschadiging. Wat altijd een punt van zorg is bij het gebruik van een computer.

Windows 11 updates: sneller, soepeler en meer betrouwbaar

Naast de wijzigingen in het bestandssysteem, heeft Windows 11 ook verschillende andere updates, die tot doel hebben de ervaring van het gebruik van een computer te verbeteren. Er is bijvoorbeeld een nieuw menu Start dat opnieuw is ontworpen om meer gestroomlijnd en moderner te zijn.

Windows 11 Opstarten Met Rust En Refs
Afbeelding met dank aan Microsoft.com

Daarnaast zijn er updates voor de taakbalk, bestandsverkenner en vele andere delen van het besturingssysteem die erop gericht zijn ze gebruiksvriendelijker te maken.


Belangrijkste voordelen ReFS

Veerkracht

ReFS introduceert nieuwe functies die corrupties nauwkeurig kunnen detecteren. Ook kan het deze herstellen terwijl de harddisks online blijven, waardoor de integriteit en beschikbaarheid van uw gegevens wordt vergroot.

Integriteitsstromen

ReFS gebruikt controle sommen voor metadata en optioneel voor bestandsgegevens, waardoor ReFS betrouwbaar corrupties kan detecteren.
Storage Spaces-integratie: bij gebruik met een spiegel of pariteitsruimte kan ReFS automatisch gedetecteerde beschadigingen herstellen. Dat gebeurt met behulp van de alternatieve kopie van de gegevens die door Storage Spaces worden geleverd. Reparatieprocessen zijn zowel gelokaliseerd op het gebied van corruptie als online uitgevoerd. Waardoor er geen downtime van het volume (harddisk) nodig is.

Gegevens redden: als een volume beschadigd raakt en er geen alternatieve kopie van de beschadigde gegevens bestaat, verwijdert ReFS de beschadigde gegevens. ReFS houdt het volume online terwijl het de meeste niet-corrigeerbare beschadigingen afhandelt, maar in zeldzame gevallen moet ReFS het volume offline halen.

Proactieve foutcorrectie: naast het valideren van gegevens vóór lezen en schrijven, introduceert ReFS een gegevens integriteitsscanner, ook wel een scrubber genoemd. Deze scrubber scant periodiek het volume, identificeert latente corrupties en activeert proactief een reparatie van corrupte gegevens.


Prestatieverbeteringen zijn een andere belangrijke focus van Windows 11. Microsoft heeft onder de motorkap verschillende wijzigingen aangebracht om het besturingssysteem soepeler en efficiënter te laten werken. Dit zijn verbeteringen aan geheugenbeheer, die zouden moeten helpen de hoeveelheid RAM die Windows 11 gebruikt te verminderen, waardoor uw computer sneller werkt.

Tenslotte

Kortom, Windows 11 krijgt een opwindende update die veel nieuwe functies en verbeteringen met zich meebrengt. De overstap van NTFS naar Rust en ReFS is slechts één van de vele wijzigingen die Microsoft heeft aangebracht. Hiermee wil het bedrijf het gebruik van een computer sneller, soepeler en betrouwbaarder maken. Of u nu een ervaren Windows gebruiker bent of u bent geheel nieuw met het besturingssysteem. Windows 11 is zeker de moeite van het bekijken waard.