Windows 11; nogal wat licht in de donkere modus. Na Windows 10 is donkere modes in Windows 11 nog steeds frustrerend.

Frustrerend Donkeremodus in Windows 11

Dit jaar is het 6 jaar geleden dat Windows voor het eerst donkere modus kreeg. Het werd voor het eerst geïntroduceerd op een Microsoft desktop besturingssysteem met de Windows 10 jubileumupdate (april 2018). De donkere modus van die tijd was een onvolledige puinhoop door een mengelmoes van oude en nieuwe interface-ontwerpen. Deze varieerde van UWP apps tot klassieke Win32 applets. Sommige van hen ondersteunden de donkere modus, maar de meeste deden dat niet.

Frustrerend Donkeremodus in Windows 11

In de loop van de jaren is de ervaring met donkere modus in Windows beter geworden, maar niet veel. Met de lancering van Microsoft Windows 11 is de donkere modus de beste die het ooit is geweest. Maar het is nog steeds frustrerend onvoltooid. Opent u de eigenschappen van een map in de Verkenner, dan ziet u een wit venster. Wanneer u bestanden van de ene naar de andere locatie kopieert, ziet u een wit venster. Klikt u met de rechtermuisknop op een oude Win32 titelbalk, dan ziet u een wit menu. Wanneer u een nieuw opslagstation aansluit, dan ziet u een witte uitvouw.

Donkere modes in MacOS

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende voorbeelden van lichte interfaces in donkere modus. U krijgt deze de hele dag te zien wanneer u Windows in de donkere modus gebruikt, het zijn de interfaces die u vaak ziet. In macOS hebben we geprobeerd dit te repliceren; we zagen geen enkele lichte interface tijdens donkere modus. In de MacOS is alles donker als de donkere modus is ingeschakeld. 

Frustrerend Donkeremodus in Windows 11

De macOS kan de hele lichte modes en donkere modus beter aan te kunnen dan Windows als geheel. Windows had al een donkere modus, vele jaren voordat macOS dat deed, maar toen macOS ermee kwam was het veel beter bij de eerste poging. MacOS heeft zelfs een automatische planningsfunctie om gedurende de dag tussen lichte modes en donkere modes te schakelen. Fantastische functies, die nog steeds ontbreken in Windows.

Veel apps ondersteunen Donkere modes

Vreemd genoeg zijn de meeste problemen met de donkere modus in Windows door Microsoft veroorzaakt. Veel apps van derden ondersteunen de donkere modus, waaronder Telegram, Slack, Newton, Spotify. Samen met een breed scala aan Adobe apps. In feite ondersteunen de meeste apps van Microsoft de donkere modus, inclusief Teams, Office en de meeste in box Windows apps.

Frustrerend Donkeremodus in Windows 11

Bij Windows ligt het echte probleem samen met de talloze oude systeemgebieden die nog steeds niet zijn bijgewerkt. Daarom is het is zo frustrerend, omdat de donkere modus in Windows bijna geweldig is. Maar de donkere modes is er nog steeds niet, bijna 7 jaar later. Waarom het nog steeds onvolledig is, is een raadsel. 

Inmiddels is bekent dat Microsoft in 2021 aan de ondersteuning van de donkere modus heeft gewerkt voor die legacy applets van het configuratiescherm. Hierbij zijn zaken als bestandseigenschappen en kopieerdialogen, onder handen genomen, maar dat werk lijkt om onbekende redenen te zijn gestopt.

We hebben met diverse bronnen gesproken, maar het lijkt erop dat het doel is om veel van de legacy interfaces te vervangen door WinUI moderne ontwerpen, die automatisch ondersteuning voor de donkere modus zorgen. Natuurlijk is het updaten van legacy interfaces met moderne ontwerpen niet nieuw. Het is een doel voor Windows sinds Windows 8, dus wie weet wanneer die reis officieel zal worden voltooid.

Tenslotte

Ondanks al het bovenstaande is de lichtmodus van Windows tegenwoordig behoorlijk verbazingwekkend. Dankzij de ontwerptaal van Windows 11 is het desktop besturingssysteem van Microsoft nog steeds de best uitziende versie van Windows tot nu toe. Daarom hopen we dat de inspanningen van Microsoft in de volgende versie van Windows eindelijk in donkere modus voltooit. Graag zien we dat de kopieerdialogen en bestandseigenschap in Windows 11 worden bijgewerkt met ondersteuning voor de donkere modus.