Verwachte leestijd: 3 minuten

Op woensdag 24 mei heeft Microsoft Windows 11 KB5026446 of Moment 3 uitgebracht. Deze cumulatieve update is optioneel met veel verbeteringen. Waaronder Moment 3 functies die worden verzonden via een Windows-configuratie update. Het komt ook met een aanzienlijke prestatieverbetering.

Windows 11 Moment 3 Verbeterd Prestaties

Onder de nieuwe functies zijn ondersteuning voor seconden in de klok van het systeem vak op de taakbalk. Ook is er een opnieuw ontworpen helppagina voor spraaktoegang in de app. Verder wordt de live kernel memory dump (LKD) collectie van Taakbeheer uitgerold.

Met Moment 3 is er ook een nieuwe Instelling in de app Instellingen toegevoegd. Deze is speciaal voor USB4 hubs en USB4 apparaten. Die kunt u vinden in Instellingen–> Bluetooth & apparaten–> USB–> USB4-hubs en apparaten. Dit gedeelte bevat cruciale informatie over de USB4 mogelijkheden van het systeem en aangesloten randapparatuur. Indien u dergelijke apparaten niet heeft aangesloten is de instelling niet zichtbaar.

Windows 11 Moment 3 Verbeterd Prestaties

Maar de update gaat niet alleen over nieuwe functies. Het gaat ook over enkele aanzienlijke prestatieverbeteringen.

Moment 3 voor Windows 11 22H2 verbetert de zoekprestaties binnen Instellingen aanzienlijk. Terwijl apparaten die een muis gebruiken met een hoge gaming-rapportage snelheid een prestatieverbetering zullen zien.

Bovendien heeft Microsoft shell-interacties verfijnd die vaak door gebruikers worden gebruikt. Zoals: de taakbalk, meldingen en snelle instellingen, waardoor hun snelheid met maximaal 15% is verbeterd.

De softwaregigant bevestigde deze prestatieverbeteringen in ondersteuningsdocumentatie. Die werd vorige week op 24 mei gepubliceerd.

Prestatieverbeteringen

Verdere verbeteringen zijn gericht op verhoging van de productiviteit.

De tijd die nodig is om de desktop te bereiken is met 10% verminderd, de impact van opstart-apps is met meer dan de helft verminderd. Ook aan de duurzaamheid van pc’s is aandacht besteed. Microsoft introduceert de nieuwe Energy Recommendations en Carbon-Aware Windows Update.

Windows 11 Moment 3 Verbeterd Prestaties

Deze maatregelen resulteren in een gemiddelde verlaging van het energieverbruik met 6% voor gebruikers die de aanbevolen energie-instellingen gebruiken.

Microsoft prijst Windows 11 aan als de meest betrouwbare versie van Windows tot nu toe. Met recente updates die deze betrouwbaarheid verder vergroten.

Prestatieverbeteringen gaan verder dan alleen Windows 11. Microsoft Edge start nu sneller op dan ooit. Het bespaart geheugen met functies zoals Sleeping Tabs, die tot 83% geheugen besparen voor tabbladen op de achtergrond.

Bovendien is de nieuwe Microsoft Teams-app voor Windows nu twee keer zo snel. Het verbruikt de helft van de bronnen, wat aantoont dat Microsoft zich inzet voor het verbeteren van de efficiëntie en gebruikerservaring in het gehele productassortiment.

Windows 11 Moment 3 Verbeterd Prestaties

De update voor Windows 11 Moment 3 wordt geleverd met veel nieuwe functies, waaronder een nieuwe kopieerknop om tweefactor authenticatiecodes rechtstreeks vanuit de notificatietoast te kopiëren. Microsoft voegt ook sneltoetsen voor toegangstoetsen toe aan het contextmenu van Verkenner. Hiermee wil het gebruikers helpen om bepaalde functies beter te begrijpen.

Moment 3 kan worden geïnstalleerd via de Windows-configuratie-update. De functies worden standaard ingeschakeld in Patch Dinsdag van 13 juni.