Verwachte leestijd: 2 minuten

Het gebruik van inrichtingspakketten in Windows 11, versie 22H2 ook wel Windows 11 2022 Update genoemd, werkt niet zoals verwacht. De oorzaak lijkt iets te maken te hebben met de cache manager of gebufferd kopiëren, zoals Microsoft vermeldt in zijn Knowledge Base (KB5017389).

Kopiëren in Windows 11 22h2 is Traag

Bij het kopiëren van bestanden die 1 of meer Gigabytes groot zijn kan het probleem zich voordoen. Het zou vooral gebeuren bij kopieer acties vanaf een netwerkschijf, maar ook het kopiëren van lokale bestanden kan langzamer gaan.

Kopiëren in Windows 11 22h2 is Traag
Microsoft meldt een probleem met KB5017389

Volgens Microsoft Kopieert Windows 11 22H2 grote bestanden 40% langzamer dan eigenlijk is bedoeld.

Het probleem zit niet echt in de SMB code, dus het is niet te zeggen wanneer er een permanente oplossing komt. SMB is slechts het meest waarschijnlijke scenario wat is opgemerkt. Het is mogelijk dat u dit gedrag ook ziet bij lokale bestandskopieën die geen SMB gebruiken.

Dit probleem is één van de problemen die gebruikers ondervinden na de installatie of upgrade naar Windows 11 22H2. Eerder bevestigde NVIDIA dat Windows 11 22H2 prestatieproblemen veroorzaakt. Dit was vooral merkbaar bij gamers die een FPS-daling in videogames konden ervaren.

Kopiëren in Windows 11 22h2 is Traag

Nvidia heeft hiervoor op 27 september een update van haar stuurprogramma uitgegeven. Gebruikers wordt ook aangeraden de nieuwste updates van Microsoft te installeren, omdat de nieuwste updates reparaties bevatten.


Wat u moet weten

Robocopy, of Robust File Copy, is een command-line instructie om mappen te kopiëren. Het maakt deel uit van de Windows Resource Kit. Het is een standaard onderdeel van Windows VistaWindows 7Windows 8Windows 10Windows Server 2008Windows Server 2012 en Windows Server 2016.

Kopiëren in Windows 11 22h2 is Traag

Robocopy is ontworpen om betrouwbaar mappen of map structuren te kopiëren. Het zorgt ervoor dat alle NTFS attributen en eigenschappen gekopieerd worden. Het heeft de mogelijkheid de taak te herstarten om te kunnen werken met plotseling verbroken netwerkverbindingen.


Tot die tijd wordt geadviseerd een kopieerprogramma te gebruiken die niet gebruik maakt van de cache manager. Bijvoorbeeld de Opdrachtprompt tools Robocopy en xcopy.