Verwachte leestijd: 3 minuten

Op dit moment worden er in Windows 11 al advertenties getoond op het vergrendelingsscherm en Menu Start. Microsoft lijkt nu ineens agressiever te worden en is begonnen met het testen van advertenties voor Office 365 services in de oorspronkelijke Verkenner.

Advertenties in Windows 11 Verkenner

De introductie van advertenties in Verkenner is eigenlijk niet nieuw. Microsoft experimenteerde er al mee in 2017 met Verkenner OneDrive advertenties. Dit werd zwaar bekritiseerd door Microsoft critici en uiteindelijk door het bedrijf stopgezet. Het lijkt erop dat Microsoft nog een A/B-test uitvoert met een nieuwe banner bovenaan in de Verkenner.

Zoals u kunt zien in de onderstaande schermafbeelding, verschijnt een nieuwe Microsoft Editor advertentie als een banner bovenaan Verkenner. Het is bedoeld om gebruikers eraan te herinneren dat Microsoft Editor hen kan helpen spelfouten te verminderen.

Advertenties in Windows 11 Verkenner
Bron: Twitter.com

De banner advertentie zegt tegen gebruikers:

Schrijf met vertrouwen over documenten, e-mail en het web met geavanceerde schrijfsuggesties van Microsoft Editor.

Het bevat een link naar de documentatie van Microsoft over de Microsoft Editor extensie. U kunt het advies van Microsoft volgen of het afwijzen.

De banner kan echter op een later tijdstip gewoon weer verschijnen. De advertentie negeren helpt niet, ze worden in Verkenner niet permanent uitgeschakeld. Sommige gebruikers meldden dat ze de Office.com Powerpoint sjabloonfunctie van Microsoft in de Verkenner zagen. Sommige gemarkeerde advertenties waren vermomd als hulpaanbevelingen.

Advertenties in Windows 11 Verkenner
Advertentie Verkenner Windows 10 2017

Op onze test machines hebben we nog geen advertenties gezien, het is waarschijnlijk dat dit een A/B-test is. Voordat de softwaregigant het uitrolt naar alle anderen in het Windows Insider programma.

We ook hebben gezien dat de Microsoft Editor advertentie op de taakbalk van Windows 10 verschijnt. Dat is een incidentie van advertenties die de in afgelopen maand of zo is gestegen.

Meer advertenties, meer bloatware

Naast de advertenties in Verkenner voegt Microsoft ook meer bloatware, in inbox apps, toe aan Windows 11.

Advertenties in Windows 11 Verkenner

Met build 22572 heeft Microsoft een nieuwe video-editor toegevoegd met de naam Clipchamp, met zeer dure en overgeprijsde upgrades.

Advertenties in Windows 11 Verkenner

Er wordt aangenomen dat het de vervanger van Movie Maker is. De native bloatware video-editor van Windows 11, is nu geïntegreerd in het contextmenu. Het is echter veel hoger geprijsd dan zijn concurrenten.

Advertenties in Windows 11 Verkenner

Gebruikers mogen hun apparaat bewerken met geselecteerde gratis sjablonen en video exporteren met 480p, aangezien 720p (HD) en 1080p (Full HD) alleen zijn gereserveerd voor betalende klanten.

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft advertenties heeft toegevoegd aan de Windows-gebruikersinterface. Er zijn ook de Menu Start advertenties of zelfs pop-ups op volledig scherm die gebruikers vragen om over te schakelen naar Edge vanuit Google Chrome of Firefox.

Update 17 maart 2022

Reactie Microsoft

Dit was een experimentele banner die niet bedoeld was voor externe publicatie en was uitgeschakeld.