Als Windows 10 of een app zich niet naar verwachting gedraagt, kunt u de Logboeken gebruiken om het probleem te begrijpen en op te lossen, in dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe.

Gebruik Logboeken in Windows 10

De Logboeken

In Windows 10 zijn de Logboeken een handige legacy tool die is ontworpen om gebeurtenislogboeken van apps en systeemcomponenten samen te voegen tot een gemakkelijk verteerbare structuur, die u vervolgens kunt analyseren om software- of hardware problemen met uw computer op te lossen en op te lossen.

De meeste gebruikers gebruiken de Logboeken niet. Het zou echter de eerste plaats moeten zijn om te controleren om problemen op te lossen. Aangezien vrijwel elke hardware storing, app crash, driver fout, systeemprobleem, beveiligingstoegang en gebeurtenissen van apps en services die zonder problemen werken, in deze database worden vastgelegd.

Wat gaan we doen

Als uw apparaat plotseling zonder reden opnieuw opstart, vastloopt, stuurprogramma’s zich niet gedragen zoals verwacht, of als u Blue Screen of Death (BSoD) ervaart. Dan kan de Event Viewer, lees Logboek, in Windows 10 logboeken informatie bevatten die u nodig hebt om het probleem op te lossen. Problemen of op zijn minst aanwijzingen vinden die u kunnen helpen een oplossing te vinden.

In dit Windows 10 artikel leiden we u door de stappen om te navigeren in de Event Viewer en deze op uw apparaat te gebruiken.

Event Viewer gebruiken in Windows 10

De Event Viewer in Windows 10 is er om u te helpen bij het bewaken van apps en systeemcomponenten en bij het oplossen van problemen.

Interface navigatie

Om de Event Viewer in Windows 10 te openen, gaat u naar start en voert u een zoekopdracht uit naar Event Viewer. Hierna klikt u op het bovenste resultaat om de console te starten.

Dit hulpmiddel is verdeeld in vier hoofdgroepen, waaronder Aangepaste weergaven, Windows-logboeken, Logboeken voor toepassingen en services en Abonnementen. Elke groep slaat gerelateerde logboeken op.

Gebruik Logboeken in Windows 10

Ook al kan elke groep verschillende app en systeemlogboeken bevatten, u analyseert meestal alleen de toepassingslogboekbeveiligingslogboek en systeemlogboek in de groep Windows logboeken om een ​​probleem te onderzoeken.

Gebruik Logboeken in Windows 10

Binnen Applicatie vindt u gebeurtenissen over de interface en andere essentiële componenten om een ​​app uit te voeren. In de categorie Beveiliging worden de logboekgebeurtenissen met betrekking tot inlogpogingen en beveiligingsfuncties gegroepeerd. De categorie Systeem registreert de logboeken met betrekking tot apps die zijn geïnstalleerd in Windows 10.

Gebeurtenissen

Er zijn drie soorten gebeurtenisniveaus die de Event viewer kan volgen, waaronder: ErrorWarning en Informatie. De Error logboeken, zoals de naam al aangeeft, geven problemen aan die onmiddellijke aandacht vereisen. De Waarschuwing logboeken zijn niet noodzakelijk significant. Ze kunnen echter aangeven dat iets niet werkt zoals verwacht, de Informatie logboeken tenslotte, zijn gebeurtenissen die de normale werking van apps en services registreren.

Gewoonlijk zouden alle apps gebeurtenissen in deze database moeten loggen, maar dit geldt niet altijd voor veel toepassingen van derden.

Console

Als het apparaat normaal werkt, ziet u nog steeds fouten en waarschuwingen, maar deze zijn waarschijnlijk niet zorgwekkend. Soms ziet u bijvoorbeeld een fout als een service niet kon worden geladen bij het opstarten, maar normaal op een later tijdstip opnieuw werd opgestart. De tijdservice kon niet correct synchroniseren, Windows 10 had geen toegang tot een bestand in een gedeelde netwerk map omdat er een verbindingsprobleem was – of een app crashte plotseling, maar toen u hem weer opendeed, bleef hij werken zonder problemen.

In de console kunt u een van de hoofdgroepen selecteren om aanvullende informatie te bekijken, zoals het aantal gebeurtenissen en de grootte op de schijf voor elke weergave. Of u kunt Gebeurtenisviewer linksboven selecteren om een ​​overzicht en samenvattingen van gebeurtenissen, recentelijk te bekijken notities en een logboekoverzicht te krijgen.

Gebruik Logboeken in Windows 10

Niveaus

Als u een van de groepen selecteert, ziet u aan de rechterkant alle evenementen met hun Niveau informatie, Datum en tijd van aanmaak, Bron, Evenement ID en Taakcategorie.  Als u meer details wilt zien, kunt u de gebeurtenis selecteren en de informatie wordt onderaan de console weergegeven, of u kunt dubbelklikken op de gebeurtenis om meer details te zien.

Gebruik Logboeken in Windows 10

In het venster met gebeurteniseigenschappen bevat het tabblad Algemeen een gemakkelijk te begrijpen beschrijving van de fout, waarschuwing of informatie.

Gebruik Logboeken in Windows 10

Meestal moet de beschrijving u voldoende informatie geven om het probleem te begrijpen en op te lossen. De “Gebeurtenis ID” is echter ook een belangrijk stuk informatie, omdat u deze kunt gebruiken om online te zoeken naar meer informatie en mogelijke instructies om het probleem op te lossen.

Zoeken naar specifieke logboeken

Als u op zoek bent naar een specifiek evenement, biedt de console ten minste twee manieren om evenementen te vinden met behulp van filters of zoeken op trefwoord.

Geavanceerd zoeken

Gebruik deze stappen om de filters te gebruiken om een ​​specifiek type logboek te vinden:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Event Viewer en selecteer het bovenste resultaat om de console te openen.
 3. Vouw de gebeurtenisgroep uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en kies de optie Huidig ​​logboek filteren.
Gebruik Logboeken in Windows 10

Opmerking: U kunt ook toegang tot de filter en andere veel voorkomende opties in de Actie deelvenster beschikbaar is in de rechterkant van de console.

Lijst van filter mogelijkheden

 • Klik op het tabblad Filteren.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Geregistreerd” en selecteer een tijdsperiode waarin de gebeurtenis zich zou kunnen hebben voorgedaan, waaronder:
  • Elk moment.
  • Of de laatste:
   • Uur;
   • 12 uur;
   • 24 uur;
   • 7 dagen;
   • 30 dagen;
   • Aangepast bereik.
 • Selecteer het gewenste evenement niveau, waaronder:
  • Kritisch.
  • Waarschuwing.
  • Uitgebreid.
  • Fout.
  • Informatie.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Eerst selecteert u de gebeurtenisbronnen. Dit kan van een of meer apps en services zijn.
 • Hier selecteert u de categorie Taak (Optioneel).
 • Bevestig of Selecteer een trefwoord om het logboek te verfijnen (Optioneel).
 • Gebruik de standaardselecties voor Gebruiker en Computers.
 • Hierna klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, verschijnen gerelateerde logboeken gefilterd in de console. Als u het huidige filter wilt wissen, klikt u met de rechtermuisknop op de groep en selecteert u de optie Filter wissen.

Basis zoeken

Gebruik deze stappen om een ​​trefwoord te gebruiken om een ​​fout, waarschuwing of informatiegebeurtenis te vinden met Logboeken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Event Viewer en selecteer het bovenste resultaat om de console te openen.
 3. Vouw de evenement groepen uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en kies de optie Zoeken.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Typ een trefwoord en druk op de knop Volgende zoeken.
Gebruik Logboeken in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het evenement gemarkeerd in de lijst als er een overeenkomst wordt gevonden.

Aangepaste weergaven maken

In het geval dat u vaak naar hetzelfde type gebeurtenissen zoekt, biedt de Event Viewer ook een optie om aangepaste weergaven te maken om snel de logboeken te filteren om alleen de logboeken te bekijken die voor u relevant zijn.

Gebruik deze stappen om een ​​aangepaste weergave in de Event Viewer te maken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Event Viewer en selecteer het bovenste resultaat om de console te openen.
 3. Vouw de gebeurtenisgroep uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en kies de optie Aangepaste weergave maken.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Klik op het tabblad Filteren.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Gelogd” en selecteer een tijdsperiode.
 • Selecteer de optie Per logboek.
 • U kunt nu het vervolgkeuzemenu “Evenementenlogboeken” gebruiken en de gebeurteniscategorie selecteren die u wilt filteren. Bijvoorbeeld Systeem.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Selecteer de categorie Taak (Optioneel).
 • Bevestig of selecteer een trefwoord om het logboek te verfijnen.
 • Gebruik de standaardselecties voor Gebruiker en Computers.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Geef een naam in voor de aangepaste weergave en bevestig.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Stel een beschrijving op voor de aangepaste weergave (Optioneel).
 • Selecteer waar u de weergave wilt opslaan.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Opmerking: De standaard locatie wordt altijd aanbevolen, maar u kunt altijd een nieuwe map maken om ze op te slaan.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de volgende keer dat u specifieke logboeken moet bekijken, de map “Aangepaste weergaven” uitvouwen en de weergave selecteren die u hebt gemaakt.

Logboekgeschiedenis wissen

In Windows 10 helpen logboeken u de gezondheid van uw apparaat bij te houden en problemen op te lossen, en u moet ze zo lang mogelijk bewaren. U kunt de log geschiedenis echter wissen om ruimte vrij te maken of het gemakkelijker te maken om een ​​bestaand probleem op te sporen.

Gebruik deze stappen om de log geschiedenis van een bepaalde categorie te wissen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Event Viewer en selecteer het bovenste resultaat om de console te openen.
 3. Vouw de gebeurtenisgroep uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en selecteer de optie Logboek wissen.
Gebruik Logboeken in Windows 10
 • Hierna klikt u op de knop Wissen.

Opmerking: Als u de log geschiedenis in een bestand buiten de Event Viewer wilt archiveren, kunt u ook op de knop Opslaan en wissen klikken.

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de gebeurtenissen verwijderd en begint de console met het opnemen van nieuwe gebeurtenissen.