Opnieuw ontworpen web gebaseerde Windows Defender komt binnenkort naar Windows 10 en 11

Microsoft heeft gewerkt aan een platformonafhankelijke Microsoft Defender client. Deze is bestemt voor Windows 11, Windows 10, macOS, Android en iOS. De vernieuwde app die is gebaseerd op web componenten WebView, wat we kennen van Microsoft Edge. De nieuwe Defender helpt consumenten om antivirus, malwarescan, phishing, gecompromitteerde wachtwoorden en andere zaken in de gaten te houden.

Een Nieuwe Windows Defender in Aantocht

De officiële Store beschrijving in de app Store beweert dat:

Microsoft Defender of Windows Defender een app voor de beveiliging is die u gemoedsrust geeft.

Microsoft zegt dat de nieuwe app wordt geleverd met een gepersonaliseerd dashboard. Daar kunt u de beveiligingsstatus van uw Windows-apparaat en andere aangesloten apparaten op één plek kunt bekijken.

Microsoft lijkt de vroege preview van Windows Defender eerder te hebben uitgebracht dan gepland. Het heeft daarmee effectief bevestigd wat we kunnen verwachten. We zullen het zien zodra de beveiligingsapp in het Windows Insider programma arriveert, wat waarschijnlijk in de komende weken gaat gebeuren.

Een Nieuwe Windows Defender in Aantocht

Tijdens testen op onze Dev preview machines is Windows Defender Preview eerder vandaag bijgewerkt met ondersteuning voor inloggen met persoonlijke Microsoft-accounts. Op dit moment werkt Windows Defender Preview niet buiten de Verenigde Staten. De meeste functies zijn momenteel helemaal niet beschikbaar. Het is dus redelijk veilig om aan te nemen dat dit nu niet live zal gaan.

Op basis van codereferenties weten we dat de preview app van Microsoft Defender de codenaam Gibraltar heeft. Onder Microsoft-medewerkers is de app al een tijdje beschikbaar.

Inloggen met een account

Ook hebben we wat graaf werk gedaan en aanwijzingen gevonden dat deze nieuwe app geen vervanging zal zijn voor bestaande Microsoft Defender in Windows. In tegenstelling tot de bestaande Defender cliënt, dekt deze nieuwe app alleen een aantal basis beveiligingsbedreigingen. Er wordt verondersteld dat deze als een dashboard dient in plaats van een hulpprogramma voor het verwijderen van malware.

Met Windows Defender preview kunt u inloggen met elk account. Zodoende is het mogelijk om gezinsleden aan het dashboard toe te voegen en een beveiligingsoverzicht te krijgen van alle aangesloten apparaten. U kunt gezinsleden uitnodigen met een QR code, gebruikers moeten vervolgens een mobiele of desktop app installeren.

Natuurlijk wordt het beveiligingsdashboard uitgebreider als het op uw aangesloten Windows-apparaat wordt uitgevoerd. Op al de andere apparaten kunt u waarschuwingen controleren op gecompromitteerde wachtwoorden, malware waarschuwingen, diefstalproblemen en andere dreigingen.

Microsoft Defender preview heeft geen officiële releasedatum, maar zal binnen een aantal weken of paar maanden in Windows 10 en in Windows 11 Insider Preview beschikbaar zijn.