Het schakelen in Windows 11 van uw standaardbrowser Edge naar Chrome of Firefox is door Microsoft veel moeilijker gemaakt. Omdat het de optie heeft verwijderd waarmee u met slechts één klik de standaardbrowser kunt instellen.

Update Voor Windows 11 Browserinstelling

Wijziging in Apps & onderdelen

Als onderdeel van de vernieuwing voor Windows 11 heeft Microsoft een nieuwe app voor Windows instellingen geïntroduceerd. Deze heeft ook een opnieuw ontworpen pagina die apps en onderdelen heet. Op de pagina Apps & Onderdelen kunt u het standaard bestandstype voor uw apps instellen, inclusief browser en muziekspeler. Voor browsers heeft Microsoft een optie verwijderd om browsers van derden voor alles te gebruiken.

Wanneer u op dit moment de standaardbrowser probeert te wijzigen in Chrome of Firefox, moet u het bestandstype handmatig wijzigen voor alle mogelijke web gerelateerde indelingen. Dit omvat HTM, HTML, HTTP, HTTPS, SHTML, WEBP, SVG en zelfs PDF. Als u vergeet het vakje voor alle benodigde opties aan te vinken, kunt u Chrome of Firefox niet als standaardbrowser gebruiken.

Deze gecompliceerde wijziging is vervelend overgekomen, waarbij gebruikers stellen dat Microsoft zijn voorkeur probeert af te dwingen. Nadat gebruikers de verandering hadden opgemerkt, kreeg Microsoft ook reactie van rivalen zoals Google en Opera.

Hiroshi Lockheimer, werknemer bij Google, zei dat deze nieuwe standaard browser verandering afkomstig is van:

het bedrijf dat beweert het meest open te zijn met de meeste keuze. Dit is verre van een keuze

Ook Firefox functionarissen bekritiseerden Microsoft ook voor het forceren van extra en onnodige stappen om standaardbrowser instellingen in te stellen en te behouden.

Microsoft heeft later bevestigd dat het bedrijf luistert naar de feedback van de consumenten. Er zouden wijzigingen worden aangebracht om de toekomst van het besturingssysteem vorm te geven.

Microsoft draait de standaard browserinstelling van Windows 11 terug

Microsoft heeft eindelijk besloten om de gecompliceerde standaard browserinstelling van Windows 11 terug te zetten met een nieuwe preview update.

Update Voor Windows 11 Browserinstelling

In Windows 11 Build 22509 heeft Microsoft stilletjes een nieuwe schakelaar aan gezet waarmee u de standaardbrowserinstelling kunt wijzigen voor alle web gerelateerde bestandsindelingen en verbindingen, inclusief HTTP en HTTPS.

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, is er een nieuwe knop Standaard instellen op de pagina Instellingen. Hierdoor is het gemakkelijker om Chrome of Firefox in te stellen als de standaardbrowser in het besturingssysteem.

We dienen hierbij te vermelden dat Microsoft deze nieuwe “standaard browser instellen” optie nog niet officieel heeft aangekondigd. Het is niet duidelijk wanneer deze zal worden vrijgegeven voor gebruikers buiten het bèta programma.