Verwachte leestijd: 4 minuten

Windows 11 zal waarschijnlijk in de herfst van 2022 grote ontwerpverbeteringen krijgen. Microsoft is al begonnen met het vrijgeven van builds in het Preview DEV kanaal. Onlangs heeft het bedrijf Windows 11 Build 22509 geleverd met de nodige verbeteringen voor het Startmenu, de taakbalk en wijzigingen in het Configuratiescherm.

Het Configuratie Scherm Gaat Verdwijnen

Wat u moet weten

Het configuratiescherm is een onderdeel van de grafische gebruikersomgeving (GUI) van het besturingssysteem Microsoft Windows. Hierin zitten verschillende instellingen van het systeem die kunnen worden gewijzigd. Er kunnen extra opties toegevoegd worden door extensies van derden.

Het configuratiescherm was al aanwezig in Windows 1.0. In elke versie werden meer en meer applets toegevoegd. Het programma ziet eruit als een venster van een normale map, maar is een afzonderlijk zelfstandig programma. Het configuratiescherm is toegankelijk via het Startmenu en via Windows Verkenner.

Het Configuratie Scherm Gaat Verdwijnen

Vanaf Windows XP heeft het configuratiescherm twee weergaven. In de klassieke weergave staat elk onderdeel apart onder een pictogram, in de categorieweergave staan de opties gegroepeerd naar thema.

Vele onderdelen van het configuratiescherm zijn ook individueel toegankelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de datum en tijd aan te passen via het configuratiescherm. Maar ook via een rechtermuisklik op de klok op de taakbalk.

Wijzigingen in 2022

Windows 11 bevat WinUI en andere ontwerpverbeteringen voor veel onderdelen. Het configuratiescherm in oude stijl is echter nog steeds aanwezig in het besturingssysteem naast de app Instellingen. Het Configuratiescherm heeft nu afgeronde hoeken die passen bij het uiterlijk van Windows 11. Microsoft heeft ook de pictogrammen in het Configuratiescherm bijgewerkt.

Het softwarebedrijf heeft een lange termijn strategie aangenomen om opties van het Configuratiescherm naar de nieuwe Instellingen te migreren. Die gemigreerde instellingen worden omgeleid naar de app Instellingen.

Deze strategie werd aangekondigd toen Microsoft begon met het omleiden van de configuratie en systeeminformatiepagina van het Configuratiescherm naar de Instellingen. De overgang is nog gaande en de meeste geavanceerde opties in het Configuratiescherm zijn nog niet gemigreerd.

Een datum is onbekend

Microsoft heeft geen datum gegeven over wanneer het van plan is om alle opties van het Configuratiescherm naar Instellingen te migreren. Maar het lijkt erop dat Windows 11 Build 22509 of versie 22H2, in ieder geval geavanceerde instellingen voor delen van het Configuratiescherm naar de Windows instellingen zal migreren.

Het Configuratie Scherm Gaat Verdwijnen

In build 22509 vindt u geavanceerde instellingen voor delen als een nieuw onderdeel in Windows Instellingen. Functies zoals netwerkdetectie, het delen van bestanden en printers en het delen van openbare mappen verschijnen nu onder de naam Geavanceerde instellingen voor delen.

Het Configuratie Scherm Gaat Verdwijnen

Als onderdeel van de migratie inspanningen heeft Microsoft ook aanvullende verbeteringen aangebracht aan het onderdeel Printers en scanners binnen Instellingen. De specifieke pagina’s binnen Instellingen bevatten nu meer informatie over uw printer of scanner.

Inmiddels heeft u geen toegang meer tot de netwerk en apparaatinstellingen in het Configuratiescherm. Als u wijzigingen wilt aanbrengen in geavanceerde functies voor delen van het besturingssysteem, gaat u naar de overeenkomstige onderdeel in Instellingen.

In een podcast hebben Microsoft medewerkers bevestigd dat toekomstige builds van Windows 11 andere geavanceerde instellingen van het Configuratiescherm zullen stopzetten.

Microsoft is van plan binnenkort het Configuratiescherm te verwijderen

Deze veranderingen lijken misschien niet enorm, maar ze zijn echt nodig om het Configuratiescherm in de toekomst volledig te beëindigen.

Bronnen binnen de Softwaregigant die bekend zijn met de ontwikkeling, vertellen ons dat binnen het Configuratiescherm en Instellingen veel functionaliteit dubbel aanwezig is. Het kan voor gebruikers heel verwarrend zijn om voor een instelling op meerdere plaatsen te moeten zoeken.

De lange termijn strategie is om het Configuratiescherm te verplaatsen naar Instellingen. De diverse onderdelen worden één voor één naar Instellingen gemigreerd.

Er zijn al tekenen gezien in de Windows 10 preview builds van 2020 dat Microsoft zijn plannen om het Configuratiescherm te verwijderen niet heeft opgegeven. Op een gegeven moment zal dit toch gaan gebeuren.