Het wereldwijde chiptekort zal het aanbod van nieuwe computers met Windows 11 beperken wanneer het besturingssysteem dit jaar wordt gelanceerd.

Chip Tekort Vertraagt Windows 11 Pc Bouw

Wat u moet weten

  • De doorlooptijd voor de aanschaf van halfgeleiders is opgelopen tot ruim 20 weken.
  • PC fabrikanten zullen moeite hebben om te voldoen aan de vraag naar nieuwe pc’s met Windows 11 bij de lancering van het besturingssysteem.
  • Windows 11 heeft geen bevestigde releasedatum, maar wordt vermoed in oktober 2021 uit te komen.

Het wereldwijde chiptekort blijft de pc industrie beïnvloeden. De wachttijd voor halfgeleiders is inmiddels ruim 20 weken, dat blijkt uit onderzoek van Susquehanna Financial Group.

Bron: Bloomberg

Vertragingen

Die vertraging tussen het bestellen van halfgeleiders en het ontvangen ervan zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor fabrikanten die pc’s bouwen die uitkomen met de lancering van Windows 11.

Chip Tekort Vertraagt Windows 11 Pc Bouw
Gaat door het chip tekort de doelstellingen van Windows 11 in rook op?

De wachttijd voor chips is volgens bronnen gestegen tot 20,2 weken sinds juli. Al vóór deze hobbel waren de wachttijden voor halfgeleiders de langste sinds Susquehanna Financial Group deze in 2017 begon te volgen.

De Chipmarkt

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders beïnvloedt de beschikbaarheid van verschillende componenten in pc’s, zoals RAM geheugen en SSD schijven. De wereldwijde vraag hiervoor is momenteel groter dan het aanbod, bedrijven moeten concurreren om aan componenten te komen.

Grote fabrikanten, zoals Lenovo, HP en Dell, zullen niet zo veel last hebben van de tekorten als een bedrijf als Microsoft dat minder chips bestelt dan de grote OEM Pc’s. Dat gezegd hebbende, zullen zelfs de top fabrikanten moeite hebben om pc’s zo snel te krijgen als klanten zouden willen.

Microsoft zou dit najaar de Surface Pro 8, Surface Book 4 en Surface Duo 2 klaar hebben. De verwachtingen hiervoor zullen moeten worden bijgesteld op basis van vertragingen van componenten. Ook andere fabrikanten zullen de verwachtingen moeten bijstellen.

Computer fabrikanten concurreren niet alleen met elkaar. De automobielindustrie en industriële productie bedrijven hebben een aantal van dezelfde componenten nodig als die in computers.

Investeringen

Terwijl de Amerikaanse regering, de Chinese regering en verschillende grote chipfabrikanten miljarden investeren in de productie van chips. Zullen deze inspanningen voor een geruime tijd niet helpen om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten. De CEO van Intel denkt dat het tekort kan aanhouden tot 2023.

Chip Tekort Vertraagt Windows 11 Pc Bouw

In totaal moeten er in 2024 161 productielocaties operationeel zijn, terwijl dit er in 2019 nog 123 waren. Taiwan staat dan wat capaciteit betreft nog altijd op plek één en Zuid-Korea zit Taiwan op de hielen. Japan verzorgde in 2015 nog 19% van de capaciteit, maar tegen het einde van 2024 moet dit nog maar 12% zijn. Ook landen in Noord- en Zuid-Amerika hebben een dalend verwachtingspatroon. In 2015 waren deze twee continenten nog verantwoordelijk voor 13% van de output, in 2024 moet dat rond de 10% liggen.