De USB stick wordt niet uitgeworpen wanneer taakbeer open staat

Verwachte leestijd: 3 minuten

Met de melding het apparaat kan niet worden gestopt blokkeert Windows 11 22H2 het veilig verwijderen van USB apparaten. Dat gebeurt wanneer u een USB apparaat met Veilig hardware verwijderen wilt uitwerpen maar gelijktijdig Taakbeheer open heeft staan.

Uitwerpen Usb stick in Windows 11 Faalt

Het klinkt het misschien als een onbeduidend foutje, maar het kan ernstige gevolgen hebben. Het zou ervoor kunnen zorgen dat gebruikers het apparaat er gewoon uittrekken en dergelijke waarschuwingen in de toekomst negeren. Dat is dus geen goed idee. Want door een USB apparaat op de ‘onveilige‘ manier te verwijderen, zou u de gegevens op dat apparaat blijvend kunnen beschadigen.

Wanneer u een stick of een externe harde schijf in de computer hebt gestoken, kunt u deze veilig verwijderen via hardware veilig verwijderen zodra alle toegang is beëindigd.


Mocht u het zich afvragen: in Windows 10 wordt een USB apparaat gewoon uitgeworpen ook al staat het venster van Taakbeheer open.


Ook in Windows 22H2 zit de Veilig Hardware verwijderen functie. Maar van wege een opmerking van een klant merkte we dat deze functie niet altijd goed werkt. Omdat de klant het venster van Taakbeheer open had staan en nog snel even een USB stick wilde verwijderen met behulp van de

Het apparaat (naam van het USB apparaat) kan niet worden gestopt omdat een programma er nog steeds toegang toe heeft. Sluit alle programma’s die het apparaat mogelijk gebruiken en probeer de bewerking opnieuw.

Uitwerpen Usb stick in Windows 11 Faalt

De nieuwe versie van Taakbeheer

Windows 11 22H2 heeft sinds kort een nieuwe Taakbeheer gekregen en de meer geavanceerde gebruikers hebben deze vaak open staan. Als hij vervolgens probeerde een stick veilig te verwijderen, kreeg hij deze foutmelding. Ik heb het nagekeken en het is echt waar. Als de taakbeheerder is geminimaliseerd of niet is geopend met “Processen”, kan Windows het apparaat niet afmelden.

Wanneer u de Taakbeheer sluit of naar Prestaties gaat, dan kan het apparaat, de stick of harde schijf, gewoon worden uitgeworpen. We hebben dit uitgebreid getest en verschillende keren geprobeerd op verschillende test machines. Na verschillende pogingen was het probleem verdwenen. Echter na een herstart van de machine verscheen de melding weer.

Uitwerpen Usb stick in Windows 11 Faalt

Dus als u deze foutmelding krijgt en u blijkt nog steeds nog toegang tot het apparaat te hebben, beëindig dan Taakbeheer en het USB apparaat wordt uitgeworpen. Hint: het gebeurt niet altijd.