Windows 11 bestaat op 24 juni 2 jaar en Microsoft komt een hele reeks nieuwe functies en updates. Een van de meest opvallende veranderingen die gebruikers kunnen verwachten, is de toegenomen aanwezigheid van Microsoft advertenties in de app Instellingen. Het instellingenmenu, zoals het ook wordt genoemd, wordt binnenkort ontsierd met opvallende advertenties.

Instellingen App Gewijzigd in Windows 11
Bron: @thebookisclosed

Deze stap heeft nu al geleid tot discussie onder gebruikers, met het gevoel dat het afbreuk doet aan de algehele gebruikerservaring. Wat verandert er precies? Welke invloed heeft dit op de manier waarop u Windows 11 gaat gebruiken?

Windows 11 krijgt nog meer Microsoft advertenties!

Zoals we weten, is Microsoft er altijd op gebrand om zijn producten en diensten te promoten bij gebruikers van Windows 10 en 11. In Windows 10 waren er al advertenties aanwezig in verschillende delen van het systeem. Zoals het men Start en het vergrendelscherm. Met Windows 11 gaat Microsoft echter nog een stap verder. Het nieuwe instellingenmenu zal nog meer advertenties bevatten. Dat  betekent dat gebruikers meer worden blootgesteld aan promotionele inhoud dan ooit tevoren.

Ook al zijn de advertenties zelf ontworpen om visueel aantrekkelijk te zijn, toch zijn sommige gebruikers bang dat ze te veel afleiden. Het instellingenmenu is tenslotte een belangrijk onderdeel van Windows. Veel gebruikers vertrouwen erop om toegang te krijgen tot verschillende functies en voorkeuren. De toevoeging van advertenties kan het moeilijker of verwarrender maken om door het menu te navigeren. Vooral voor die gebruikers die minder technisch onderlegd zijn.

Instellingen App Gewijzigd in Windows 11
Kennisgeving over het einde van de product ondersteuning die op de accountpagina kan verschijnen. | Bron: @thebookisclosed

Aan de andere kant vinden sommige gebruikers de aanwezigheid van advertenties in het instellingenmenu misschien niet erg. Windows 11 is tenslotte een ‘gratis‘ besturingssysteem en Microsoft moet op de een of andere manier geld verdienen. Door zijn producten en diensten bij gebruikers te promoten, kan het extra inkomsten genereren. Daarmee kan het Windows blijven ontwikkelen en verbeteren. Sommige gebruikers vinden de advertenties nuttig of zelfs informatief. Vooral als ze relevant zijn voor hun interesses of behoeften.

Wat er nieuw is in het instellingenmenu? 👀

Wat kunnen we verwachten in het nieuwe instellingenmenu? Volgens rapporten worden de advertenties naast verschillende systeeminstellingen geplaatst, zoals weergaveopties en batterij-instellingen. De advertenties worden weergegeven als banners en gebruikers kunnen ze desgewenst sluiten. Het is in dit stadium nog onduidelijk welke soorten advertenties we precies kunnen verwachten, maar het is waarschijnlijk dat ze Microsoft producten en services zullen promoten, maar ook apps en tools van derden.

Thema bewuste Widgets

Naast de advertenties zal het instellingenmenu ook verschillende andere updates en verbeteringen bevatten. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe knop Widgets, waarmee gebruikers toegang krijgen tot een reeks handige tools en bronnen.

Microsoft begint ook met het uitrollen van themabewuste pictogrammen voor widgets op de taakbalk. Zodat op basis van het Windows thema van de gebruiker, donker of licht, de widgets-pictogrammen een themabewust pictogram weergeven. Dat gebeurt met een hogere contrastverhouding die informatie op de taakbalk duidelijker maakt voor gebruikers. Dat is met name bedoeld voor mensen met een laag gezichtsvermogen.

Instellingen App Gewijzigd in Windows 11
Bron: Microsoft.com

Er komt ook een nieuwe sectie Persoonlijke Instellingen en een nieuw Tabblad Home waarmee gebruikers hun bureaublad en andere aspecten van de Windows 11 kunnen aanpassen.

Instellingen App Gewijzigd in Windows 11
Bron: @thebookisclosed

Over het algemeen lijkt het instellingenmenu een belangrijk onderdeel van de Windows 11 te zijn, een onderdeel waar gebruikers waarschijnlijk veel tijd aan zullen besteden.

Meer irritatie onder gebruikers

De toegenomen aanwezigheid van Microsoft advertenties in het instellingenmenu van Windows 11 zal de komende maanden een hot topic worden onder gebruikers. Ook al zullen sommigen de toegevoegde kleur en opwinding die de advertenties aan het besturingssysteem toevoegen waarderen. Anderen vinden dat ze afleidend of irritant zijn.

De wijzigingen worden op dit moment getest in insider versies van Windows 11. Het is ook nog niet zeker of het nieuwe Home gedeelte wordt geïntroduceerd.

Ongeacht onze persoonlijke mening, is het duidelijk dat Microsoft zich vol inzet voor het promoten van zijn producten en diensten. Zoals bij elke grote update, zal het interessant zijn om te zien hoe gebruikers zich aanpassen aan de veranderingen.

Of de nieuwe advertenties een grote invloed zullen hebben op de algehele gebruikerservaring valt af te wachten. Het is immers niet zeker of de wijziging naar het productie kanaal komt.