Verwachte leestijd: 3 minuten

Taakbeheer is een van de meest gebruikte apps op Windows. Het is altijd een krachtige manier geweest om systeembronnen te beheren. Zoals actieve processen, systeembestanden en opstart-programma’s. Windows 11 versie 22H2 of 2022 Update heeft Taakbeheer vernieuwd met een nieuwe look gebouwd rond Fluent Design.

Taakbeheer Van Windows 11 Krijgt Zoekbalk

Het nieuwe Taakbeheer bevat opties om het beter af te stemmen op andere apps zoals Microsoft Office, Paint, Outlook en meer. Ook al is Taakbeheer zelf opnieuw ontworpen, de manier waarop u het kunt gebruiken is niet veranderd. U kunt nog steeds op het tabblad Processen klikken om de lopende processen en meer te beheren.

Tegelijkertijd is de ontwikkeling van functies van Taakbeheer tergend traag verlopen. Zo heeft de tool bijvoorbeeld niet eens een zoekbalk. De nieuwste preview-build heeft echter bevestigd dat een andere basisfunctie; het zoekbalk. Een functie die veel gebruikers verwachten in een app als Taakbeheer. Het komt met de volgende update.

Zoekfunctie in Taakbeheer

Op dit moment is er geen zoekfunctie in Taakbeheer. De enige manier om een ​​bepaald proces te vinden, is door de lange lijst met lopende processen te bladeren.

Taakbeheer Van Windows 11 Krijgt Zoekbalk

Of op de toets te drukken die de eerste letter van de app op uw toetsenbord vertegenwoordigt. Waardoor het voor gebruikers vaak moeilijk wordt om een ​​lopend proces snel te vinden en te beëindigen.


Vivetool

De zoekbalk van Taakbeheer werkt echter niet als u niet de exacte procesnaam of ID typt. Daarvoor dient u Vivetool te gebruiken, waar we eerder over hebben bericht.

  • Voer de volgende opdracht uit:
  • Vivetool /enable /id:39420424
  • Of met PowerShell: .\vivetool /enable/id:39420424
  • Start uw computer opnieuw op.
Taakbeheer Van Windows 11 Krijgt Zoekbalk
  • Om deze functie uit te schakelen, gebruikt u disable in plaats van enable.

Let op: Deze functie lijkt in de huidige productieversie van Windows 11 22H2 niet beschikbaar te zijn. Bovenstaande werkt alleen bij de laatste DEV build van Windows 11. Waarvoor u zich moet aanmelden om er gebruik van te maken.


Veel gebruikers zouden vertrouwen op krachtigere alternatieven zoals Processes Explorer om een ​​bepaald proces te vinden en te beëindigen zonder Taakbeheer te hoeven gebruiken.

Er kan nu een einde komen aan de dwaasheden van Microsoft.

Taakbeheer Van Windows 11 Krijgt Zoekbalk

Microsoft test een zoekbalk in het bovenste gedeelte van de balk van Taakbeheer. Deze functie is nog verborgen in de nieuwste Dev-builds van Windows 11.

Zoals u in de bovenstaande schermafbeelding kunt zien, kunt u trefwoorden zoals Verkenner typen en worden resultaten weergegeven die overeenkomen met uw zoekopdracht.

Dit zal de komende weken waarschijnlijk beter worden, aangezien de zoekbalk duidelijk zegt dat je processen kunt vinden door gewoon de naam te typen. Het spreekt voor zich dat de toevoeging van een zoekfunctie helpt om in ieder geval een deel van de hiaten tussen Taakbeheer, Processenverkenner en andere tools van derden te dichten.

De Taakbeheer zoekbalk komt naar Windows 11 22H2

De redactie van Softwaregeek.nl heeft te horen gekregen dat de functie in de komende weken en maanden wordt uitgerold naar Windows 11 versie 22H2.

Taakbeheer Van Windows 11 Krijgt Zoekbalk

Een integratie van de zoekbalk rechtvaardigt geen volledige update en kan eenvoudig worden ingeschakeld via een maandelijkse update, volgens bronnen die bekend zijn met Windows-ontwikkeling.

Naast de verbeteringen in Taakbeheer werkt Microsoft ook aan de Moment 2 update voor Windows 11 22H2 met een tabletvriendelijke taakbalk en meer.