Opnieuw is de Verkenner samen met het Contextmenu getroffen door een fout

Op 5 oktober is Microsoft begonnen met de uitrol van Windows 11. Het wordt geleverd met verschillende bekende problemen, die voor het merendeel zijn gekoppeld aan de afdrukservice.

Nieuwe Fout in Windows 11 Treft Verkenner

Eerder meldden we, dat Microsoft een oplossing heeft bevestigd en aangeboden voor prestatieproblemen op AMD apparaten met de meest recente versie van Windows 11. Bovendien heeft Microsoft ook rapporten bevestigd over een hoog geheugengebruik veroorzaakt door Explorer.exe (Verkenner).

Het blijkt dat Windows 11 nog een fout heeft die de prestaties van het contextmenu vertraagt. Deze fout lijkt verband te houden met de wijzigingen die zijn aangebracht in de Verkenner en het contextmenu. Maar het goede nieuws is, er is een oplossing ontwikkeld die momenteel wordt getest door Insiders.

Traag contextmenu op Windows 11

In Windows 10 en oudere versies kan het contextmenu superlang zijn. Dat heeft invloed op de algehele prestaties van het platform. Het contextmenu bevat een heleboel opties die, vrijwel nooit door de gebruikers worden gebruikt. Er kunnen prestatie problemen zijn omdat de opties in het contextmenu vanuit Explorer worden uitgevoerd.

Microsoft heeft een nieuwe contextmenu ervaring gecreëerd voor Windows 11. Waarin de belangrijkste of meest gebruikte opties verschijnen zoals de knoppen bovenaan het menu. Het nieuwe contextmenu van Windows 11 heeft echter zijn eigen fouten. Microsoft is er zich van bewust dat deze verslechterde prestaties leveren.

In de meeste gevallen is er een vertraging van een halve seconde. Maar soms kun je ook zien dat het begint te openen en dan flikkert omdat het de grootte moet aanpassen om de opties weer te geven. Het lijkt gewoon slordig.

Zo legde een gebruiker het probleem uit met het nieuwe contextmenu in de Feedback Hub.

Het openen van het contextmenu gaat traag en nadat het is geopend, blijft ongeveer de helft van de items een paar seconden ‘laden’. Zelfs het oude menu dat twee keer zoveel menu-items had, werd ieder geval meteen geladen,

merkte een andere gebruiker op.

Het moderne contextmenu, dat heel goed werkt op aanraakapparaten, heeft een fout die vertraging veroorzaakt. Dat gebeurt wanneer u ergens op het bureaublad of in Verkenner met de rechtermuisknop klikt. De vertraging is meer merkbaar op low-end apparaten of wanneer het systeem Idle is. Sommige gebruikers hebben het kunnen oplossen door Explorer.exe opnieuw te starten.

Microsoft heeft bevestigd dat het werkt aan prestatieverbeteringen voor het contextmenu. Build 22478, nu bij Insiders, bevat een wijziging die de startprestaties van het contextmenu moeten verbeteren.

Prestatieproblemen met verkenner

Het Bestandsverkenner is bijgewerkt met een nieuw ontwerp van Windows 11. Het wordt ook geleverd met een nieuwe opdrachtbalk die verwijst naar de koptekst of actiebalk die verschijnt wanneer u Verkenner opent.

De opdrachtbalk is vergelijkbaar met het lintmenu en bevat uw aanpassingsinstellingen en opties.

Nieuwe Fout in Windows 11 Treft Verkenner

In deze build heeft Microsoft ook enkele wijzigingen aangebracht om de betrouwbaarheid van Explorer.exe te verbeteren. Om crashes te verminderen bij het gebruik van Verkenner. Een bug die Explorer.exe kon laten crashen bij gebruik van het Desktop flyout contextmenu krijgt een oplossing. Een andere crash bug die optrad bij het sluiten van de desktop flyout zal ook worden opgelost.

Deze bugfixes en verbeteringen zullen nog dit jaar of begin volgend jaar in het productiekanaal komen.