Als u een nieuw apparaat koopt, verwacht u dat Windows 10 schoon geïnstalleerd is met minder apps. Het is helaas nog steeds zo dat de meeste nieuwe pc’s met Windows 10 vol zitten met onnodige voor geïnstalleerde software van Microsoft en zijn OEM partners. Sterker nog de schone installatie van het besturingssysteem bevat nog steeds de ongewenste apps 3D Viewer en Paint 3D.

Minder Bloatware in Windows 10 Vanaf 21h2

Volgens Microsoft richten 3D Viewer, Paint 3D en andere 3D programma’s op makers of artiesten. Maar het valt niet te ontkennen dat dit voor sommige gebruikers bloatware is. Het goede nieuws is dat Microsoft eindelijk van plan is om de bloatware in Windows 10 te verminderen. De wijzigingen zijn inmiddels naar de Insider builds gestuurd.

Pure Windows ervaring

Met de aankomende Sun Valley update, in oktober of november, maakt Microsoft deze impopulaire functies en apps optioneel. Om de simpele reden dat het een ​​pure Windows ervaring wil creëren bij een schone installatie.

Vanaf Windows 10 versie 21H2 verdwijnen de apps 3D Viewer en Paint 3D. Als u een maker bent, kun u ze altijd downloaden via Windows Store.

De volgende is 3D-objecten, een lege map die zich onder het gedeelte Snelkoppelingen van uw Verkenner bevindt. In de eerst komende functie-update, juni 2021, verdwijnt die ongewenste map ook.

Minder Bloatware in Windows 10 Vanaf 21h2

Naast deze 3D apps en mappen verwijdert Microsoft ook het Wiskundige invoerpaneel. Dat is een andere onpopulaire functie waarmee gevorderde gebruikers invoerapparaten kunnen gebruiken om wiskundige formules te schrijven om deze in verschillende soorten documenten te kunnen invoegen.

Minder Bloatware in Windows 10 Vanaf 21h2

Microsoft heeft deze wijzigingen al heeft aangebracht in de preview-builds. Als u de preview update van Windows 10 vandaag installeert met een ISO bestand, zult u deze apps, functies en mappen niet meer tegenkomen.

De verwachting is dat de wijzigingen te zien zullen zijn in de Windows 10 versie 21H2. Ook wel Sun Valley genaamd, die naar verwachting in oktober of november wordt gelanceerd.

Cortana is er nog steeds

Bij de laatste beslissing van Microsoft, maakt de softwaregigant echter enkele uitzonderingen als het gaat om een schonere en soepelere Windows ervaring. Ondanks de vraag van veel consumenten voor een Windows zonder bloatware.

Minder Bloatware in Windows 10 Vanaf 21h2

Voorlopig lijkt het erop dat het bedrijf geen optie toevoegt om apps zoals Cortana te verwijderen. Het is echter al enige tijd mogelijk, sinds de update van mei 2020 of nieuwer, om de digitale assistent te verwijderen of uit te schakelen.