Gamers kunnen binnenkort mogelijk RGB-apparaten rechtstreeks in Windows configureren.

Microsoft Werkt Aan Native Rgb Windows 11

Wat u moet weten

  • Verwijzingen naar een nieuwe sfeerverlichtingsfunctie zijn verschenen in Windows 11 preview-builds;
  • De functie lijkt universele bedieningselementen naar randapparatuur met RGB verlichting te brengen;
  • Hierdoor kunnen gebruikers RGB randapparatuur instellen zonder software van derden.

Microsoft werkt namelijk aan nieuwe functies voor  Windows 11. Gebruikers kunnen die naar verwachting in de loop van het volgende jaar zien in het besturingssysteem. Een van die functies waarmee momenteel wordt geëxperimenteerd, zijn nieuwe universele bedieningselementen voor apparaten met RGB. De functie zal het aanpassingsproces van externe randapparatuur verenigen met RGB-verlichting, waarvoor momenteel software van derden nodig is.

Microsoft Werkt Aan Native Rgb Windows 11

Randapparaten met RGB

Randapparatuur van bijvoorbeeld Razer, Logitech en anderen gebruiken momenteel hun eigen software om RGB instellingen te configureren. 

Het nieuwe Windows Lighting platform van Microsoft zou dezelfde bedieningselementen op native niveau kunnen bieden. Waardoor het niet meer nodig is om eerst een programma van derden te downloaden en te installeren. Het succes van dit nieuwe platform hangt natuurlijk af van het al dan niet ondersteunen van randapparatuur.

Nieuwe instellingen voor apparaat verlichting verschijnen in build 25295. Is dit het begin van het einde voor RGB-apps voor gameruitrusting van lage kwaliteit?

De specificatie hiervoor is uit 2018 en verwijzingen naar de functie bestaan al jaren. Toch niet geannuleerd?

Zo reageert de Twitteraar.

Alleen nog in Windows 11 Dev builds

De functie lijkt nu intern in de maak te zijn, omdat een vroege implementatie ervan is opgedoken in de meest recente Windows 11 Dev builds onder een nieuwe categorie Lightning in de app Instellingen. De huidige implementatie is eenvoudig, met ondersteuning voor het wijzigen van kleuren, helderheid en verlichtingssnelheid.

Microsoft Werkt Aan Native Rgb Windows 11

SoftwareGeek begrijpt dat Microsoft overweegt om extra functionaliteit toe te voegen, zoals het kunnen instellen van randapparatuur op een bepaalde kleur wanneer meldingen binnenkomen. Maar het moet ook audiovisualisatie en natuurlijk Teams-integratie gaan bevatten. 

Of dit allemaal uiteindelijk naar het productie kanaal van Windows 11 komt valt nog te bezien. Maar het feit dat we nu al een vroege implementatie van deze functionaliteit in preview-builds zien, is waarschijnlijk een goed teken. Microsoft zegt dat niet alle functies die in preview-builds verschijnen, gegarandeerd worden verzonden. Vooral degene die nog officieel moeten worden aangekondigd, u dient daar rekening mee te houden.

De functie is momenteel verborgen achter een functievlag die suggereert dat de functionaliteit zal worden gekoppeld aan de Moment 3 update van Windows 11, waarvan verwacht wordt dat deze ergens in mei of juni zal worden afgerond. Microsoft wil graag de goede wil tonen bij gamers met Windows 11, door het toevoegen van functies zoals universele RGB bedieningselementen aan Windows met native functionaliteit.

Voeg zo RGB besturingselementen toe in Windows 11 Build 25295

Als u de nieuwste Windows 11 Dev kanaal build 25295 gebruikt, kunt u deze verborgen functionaliteit inschakelen. Dat doet u met behulp van een externe functie editor die bekend staat als Vivetool. Download de app en volg onderstaande stappen:

  • Pak het bestand uit:
Microsoft Werkt Aan Native Rgb Windows 11
  • Open Windows Terminal als Administrator.
  • Gebruik de sneltoets: CTRL + Shift + 2 om over te schakelen naar de opdrachtprompt;
  • Navigeer naar de map waarin u Vivetool hebt gedownload. Bijvoorbeeld: cd c:\vivetool.
Microsoft Werkt Aan Native Rgb Windows 11
  • Eerst typt u: vivetool /enable /id:41355275 vervolgens drukt u op enter
  • Hierna typt u: vivetool /enable /id:35262205 en drukt u opnieuw op enter
  • Start hierna uw pc opnieuw op.