Verwachte leestijd: 3 minuten

Azure Availability Zones zijn fysiek en logisch gescheiden datacentra met hun eigen onafhankelijke stroombron, netwerk en koeling. Beschikbaarheidszones zijn afzonderlijke locaties binnen een Azure regio. 

Microsoft azure Availability Zones

Aankondiging

Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat ze tegen het einde van dit jaar Azure Availability Zones zullen leveren in elk land met een datacenter. Ook heeft ze aangekondigd dat elke nieuwe datacenterregio die het in de toekomst lanceert, beschikbaarheidszones zal hebben.

In 2020 kondigde Microsoft de ontwikkeling aan van nieuwe Azure datacenterregio’s. Die lokale data residente cloud oplossingen met lage latentie naar 14 nieuwe landen moet brengen en de wereldwijde beschikbaarheid zal vergroten. Al in 2021 heeft het bedrijf zijn plannen voortgezet om hun datacenterregio’s uit te breiden naar nieuwe markten zoals Indonesië. Microsoft wil groeien in bestaande markten als de Verenigde Staten en China. Terwijl ze doorgaan met het aanbieden van lokale cloud services naar meer landen. Ze doen dit met het oog op veerkracht en hoge beschikbaarheid.

In de aankondiging van vandaag:

Hoogtepunten

  • Tegen eind 2021 levert elk land waarin Microsoft een datacenterregio exploiteert Azure Beschikbaarheid zones (Availability Zones AZ).
  • Elke nieuwe datacenterregio die zij in de toekomst lanceren, omvat Azure-beschikbaarheid zones.
  • In de afgelopen 12 maanden hebben ze beschikbaarheidszones ingeschakeld. In vijf datacenterregio’s en deze week hebben ze beschikbaarheidszones in Brazilië Zuid gelanceerd.
  • Microsoft blijft de zonale mogelijkheden uitbreiden en in 2021 zullen alle fundamentele en reguliere Azure-services AZ ingeschakeld zijn.
  • Het bedrijft zegt ook onlangs het Azure Well Architected Framework te hebben gelanceerd. Een reeks leidende principes die kunnen worden gebruikt om de kwaliteit en veerkracht van een werkload te verbeteren.

Beschikbaarheidszones beschikbaar stellen in elk land eind 2021

Tegen het einde van 2021 omvat elk land waarin Microsoft een datacenterregio exploiteert ten minste één regio met Azure Availability Zones architectuur. Bovendien zal elke nieuwe datacenterregio die ze in de toekomst lanceren, AZ’s hebben. Een datacenterregio bestaat uit meerdere datacenterfaciliteiten met redundante stroom, koeling en netwerken. Klanten gebruiken deze infrastructuur om ervoor te zorgen dat hun applicaties en services veerkrachtig en performant zijn via Azure Availability Zones​. 

Microsoft azure Availability Zones

Met de AZ, bestaande uit minimaal drie zones, kunnen klanten hun infrastructuur en applicaties verspreiden over discrete en verspreide datacentra. Hierdoor is er extra veerkracht en hoge beschikbaarheid. Microsoft doet dit om ervoor te zorgen dat elke Azure klant toegang heeft tot zeer veerkrachtige services. Om hun belangrijkste werk loads en processen te ondersteunen.

Uitbreiding van klantopties voor bedrijfscontinuïteit en betrouwbaarheid

Mogelijkheden zoals AZ’s zijn van cruciaal belang voor klanten die applicaties met hoge beschikbaarheid nodig hebben om kritieke infrastructuur draaiende en beschikbaar te houden. Klanten zoals Nationale Australië Bank (NAB) zullen 1.000 applicaties op Azure draaien. NAB zal mede ontwerpen, ontwikkelen en investeren in nieuwe cloud gebaseerde betalingen en klantenservice. Klanten profiteren van de veerkrachtige mogelijkheden in Azure Availability Zones als onderdeel van de vijfjarige strategische samenwerking met Microsoft.


De investering die Microsoft blijft doen in zijn Azure beschikbaarheidszones, geeft ons, onze klanten en regelgevers de gemoedsrust dat systemen beschikbaar zullen zijn en dat gegevens worden beschermd.


Zo zei Microsoft in hun verklaring.

Azure biedt een breed scala aan opties om klanten te ondersteunen bij het ontwerpen van veerkracht. Waardoor klanten de flexibiliteit hebben om te kiezen tussen data-resident, op afstand gescheiden noodherstel tussen regio’s, in zone en server- en rack redundantie. Voor lokaal en zonaal Rampen Disaster recovery (DR) maakt Azure Site Recovery het mogelijk. Dit om de failover van applicaties in Azure te repliceren en te orkestreren binnen Azure beschikbaarheidszones.