Nu moet u kiezen tussen beveiliging en functionaliteit

Verwachte leestijd: 3 minuten

Wil iemand de Patch Dinsdag patchen….

Windows10 en Windows 11 gebruikers en beheerders melden problemen bij het maken van L2TP VPN verbindingen. Dat komt na de installatie van de recente cumulatieve updates voor Windows 10 KB5009543 en Windows 11 KB5009566.

Windows Update Introduceert Vpn Probleem

Wat u moet weten

  • Met de Patch Dinsdag van januari 2022 voor Windows is een overvloed aan beveiligingsupdates meegekomen voor zowel Windows 11 als Windows 10.
  • De cumulatieve updates hebben schijnbaar het onbedoelde neveneffect van het breken van de L2TP VPN bij sommige gebruikers.
  • Er is op dit moment slechts 1 oplossing en dat is om de recente cumulatieve updates te verwijderen. Ook al zal u dan worden blootgesteld aan de beveiligingsrisico’s waarvan de updates zijn ontworpen om bij te werken.

Wanneer u de updates gemist heeft, de Patch Dinsdag van januari 2022 kwam en ging, met nieuwe updates voor Windows 11 en Windows 10. Maar hoewel de updates Windows hielpen om tal van kwetsbaarheden te verhelpen, hadden ze ook het onvoorziene gevolg dat sommige pc gebruikers werden belazerd. Geen VPN verbindingen meer.

Berichten op Reddit

Windows beheerders op Reddit melden dat het probleem onder meer SonicWall en WatchGuard verbindingen treft. Het bericht waarmee gebruikers worden verrast wanneer ze verbinding proberen te maken:

De L2TP-verbindingspoging is mislukt omdat de beveiligingslaag een verwerkingsfout heeft aangetroffen tijdens de eerste onderhandelingen met de externe computer.

Deze onbedoelde bijwerking van Patch Dinsdag treft niet alle VPN gebruikers. Het lijkt eerder degenen te raken die de ingebouwde VPN cliënt van Windows gebruiken.

De oplossing is voorlopig eenvoudig, ook al komt deze niet van Microsoft. Het is de eenvoudige strategie om KB5009543 en KB5008876 te verwijderen en zonder hun beveiligingsupdates te leven totdat er patches komen die de VPN verbindingen niet verstoren. U kunt de updates verwijderen met een verhoogde opdrachtprompt. Er is ook een PowerShell methode.

Windows Update Introduceert Vpn Probleem
Bron: Reddit

Sommige gebruikers melden problemen met het verwijderen van de updates en zeggen dat Windows ze niet toestaat of dat de updates automatisch opnieuw worden toegepast nadat ze voor het eerst zijn verwijderd.

Voor degenen die de cumulatieve updates nog moeten downloaden, maar bang zijn voor de stabiliteit van hun VPN verbindingen. Zal de de vraag erop neerkomen of u zonder de talrijke oplossingen voor kwetsbaarheden van de cumulatieve updates wilt leven totdat Microsoft officieel actie onderneemt.


We testen en beoordelen VPN diensten in het kader van legaal recreatief gebruik. Bijvoorbeeld:

  1. Toegang tot een dienst vanuit een ander land, afhankelijk van de algemene voorwaarden van die dienst.
  2. Bescherming van uw online veiligheid en versterking van uw online privacy in het buitenland.

We ondersteunen of keuren het illegale of kwaadwillige gebruik van VPN services niet goed. Het consumeren van illegale inhoud waarvoor betaald is, wordt niet onderschreven of goedgekeurd door Softwaregeek.nl.