Windows stopt met het onderhouden van printerstuurprogramma’s van derden

Verwachte leestijd: 3 minuten

Op verrassende wijze heeft Microsoft onlangs aangekondigd dat het het onderhoudsplan voor printer-stuurprogramma’s van derden in zijn Windows zal beëindigen. Door deze beslissing zijn veel printergebruikers en fabrikanten bezorgd over de gevolgen die dit kan hebben voor hun apparaten en printactiviteiten.

Geen Printerdrivers Meer Via Windowsupdate

In dit artikel gaan we nader bekijken waarom deze verschuiving in Windows wordt gemaakt. Verder kijken we naar welke alternatieven beschikbaar zijn voor printergebruikers.

Gevolgen en alternatieven voor printergebruikers

Nu er geen service meer wordt verleend aan printerstuurprogramma’s van derden, zullen printergebruikers op zoek moeten gaan naar alternatieve oplossingen zodat hun apparaten soepel blijven functioneren. Deze beslissing betekent dat Microsoft niet langer regelmatig updates, reparaties of beveiligingsupdates voor deze stuurprogramma’s zal leveren. Als gevolg hiervan kunnen er in de loop van de tijd problemen met de printerprestaties en compatibiliteit ontstaan. Dat kan dan weer leiden tot mogelijke verstoringen van de productiviteit.

Er zijn gelukkig alternatieven beschikbaar om de impact van deze verandering te verzachten. Eén optie voor printergebruikers is om over te schakelen op het gebruik van de eigen printerstuurprogramma’s van Windows. Deze stuurprogramma’s zijn vooraf geïnstalleerd bij het besturingssysteem. Zij zijn ontworpen om optimale compatibiliteit en prestaties te bieden. Het is echter belangrijk op te merken dat niet voor alle printers native stuurprogramma’s beschikbaar zijn, vooral niet voor oudere of minder populaire modellen.

Geen Printerdrivers Meer Via Windowsupdate

Een ander alternatief is om contact op te nemen met de printer fabrikant voor bijgewerkte stuurprogramma’s en ondersteuning. Veel printerfabrikanten bieden hun eigen stuurprogramma’s aan die regelmatig worden bijgewerkt en onderhouden. Gebruikers kunnen op de website van de fabrikant hun specifieke printermodel vinden.

Daar kunt u ook de nieuwste driverversie downloaden die compatibel is met uw Windows-besturingssysteem. Door rechtstreeks samen te werken met de fabrikant bent u verzekerd van toegang tot de meest up-to-date software en ondersteuning. Hierdoor loopt u minder risico met het oplopen van compatibiliteitsproblemen.

Nieuwe standaard

Microsoft wil op termijn toe naar de Mopria standaard. Mopria is ontwikkeld door een aantal samenwerkende printerfabrikanten zoals: Canon, HP, Samsung en Xerox. Inmiddels hebben zich veel meer bedrijven aangesloten, bij deze samenwerking waardoor het gros van de printers deze standaard inmiddels ondersteunt.

In april 2022 heeft Microsoft ondersteuning voor Mopria toegevoegd aan Windows 10 21H2. Daarin kunnen printers met een op Mopria gebaseerde driver via de universele Microsoft IPP Class Driver worden bijgewerkt.

Hierdoor is het niet meer nodig voor printerfabrikanten om hun eigen installaties, drivers en tools uit te brengen,

schrijft Microsoft op haar website. Het bewerken van drivers kan nog steeds via de Print Support Apps in de Microsoft Store. Vanaf 2026 gaat Microsoft bij bepaalde printerdrivers automatisch over op IPP-drivers. (via Tweakers.nl).

Hieronder treft u de tijdlijn aan:

Geen Printerdrivers Meer Via Windowsupdate

Tenslotte

Ook al geeft het stopzetten van het onderhoud van printerstuurprogramma’s van derden in Windows enig ongemak voor printergebruikers. Toch zijn er haalbare alternatieven om een soepele afdrukervaring te garanderen. Of het nu gaat om het gebruik van native stuurprogramma’s van Windows of het zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s van de printer fabrikant. Gebruikers hebben opties om potentiële compatibiliteits- en prestatieproblemen te beperken. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, is het van cruciaal belang dat gebruikers proactief blijven bij het vinden van de meest geschikte oplossingen voor hun printbehoeften.