Verwachte leestijd: 3 minuten

Afgelopen weekend heeft onze redactie een reeks vacatures opgemerkt. Waaruit kan worden opgemaakt dat Microsoft voornemens is enkele radicale ontwerpwijzigingen in Windows 10 door te voeren.

Windows 10 Ervaring Veranderd Radicaal

Microsoft is al een tijdje bezig met een ingrijpende herziening van het ontwerp. Het bedrijf bevestigde stilletjes een “nieuwe kracht” update in een vacature eerder dit jaar. Er zijn momenteel niet veel details over Sun Valley bekent. Maar we weten dat de nieuwe visuele look zich zal concentreren op afgeronde hoeken, Windows 10X achtige functies en overgangen.

In de nieuwe vacature, die eerder deze maand werd gepubliceerd, bevestigd Microsoft dat het de gebruikerservaring van Windows de komende jaren drastisch wil veranderen.

Vacatures

De vacature is geplaatst door het Interactive eXperiences Platform (IXP) team van Microsoft. Dat team is verantwoordelijk voor de UX van Windows (gebruikers ervaring) en Windows apps. Het team staat achter de kernsamenstelling, rendering en invoerplatforms voor het Startmenu, Office, Microsoft Edge en native Windows apps.

We bezitten ook een groot deel van de Win32 API en de infrastructuur die ten grondslag ligt aan alle Windows-functies en -apps. Dit team bracht Touch naar Windows, Precision Touchpads naar Windows-laptops en Windows Ink naar het 2: 1 apparaat.

Zo luidt de vacaturelijst.

Het bedrijf schreef verder in een vacature, die sinds 24 mei nog steeds op de website staat:

We zijn nu bezig met een meerjarige reis om een ​​revolutie teweeg te brengen in het Windows UX-platform door de beste interactieve ervaringen te bieden en geavanceerde hardware te presenteren.

Volgens de vacaturelijst zal Microsoft Program Manager blijkbaar samenwerken met het Project Reunion team. Om “grote verbeteringen aan het Windows UX-platform te definiëren, ontwerpen, plannen en bouwen”.

Andere vacatures

In een andere vacature, die inmiddels niet langer beschikbaar is, bevestigde het team van Microsoft dat verantwoordelijk is voor de Windows ervaring. Dat het ook een meerjarige reis is om dit platform opnieuw voor te stellen met als doel de beste interactieve ervaringen op Windows mogelijk te maken.

Uw werk zal de look en feel van Windows beïnvloeden en vormgeven: u helpt ons de wereld te veranderen.

Luidt de tweede vacature.

Windows 10 Ervaring Veranderd Radicaal
Nieuwe pictogrammen, aanraak vriendelijke bestandsverkenner

Het basisconcept is om de algehele ontwerpconsistentie, animatie, afgeronde hoeken en ondersteuning voor nieuwe functies te verbeteren. Zoals opgemerkt in de preview builds, werkt Microsoft ook aan nieuwe pictogrammen, lettertypen en gebaren voor Windows.

De Sun Valley Update is ook gebaseerd op WinUI / Project Reunion functies en hoopt het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken. Om aantrekkelijke apps met afgeronde hoeken te ontwikkelen.

Wat u kunt verwachten in de volgende grote update

Windows 10 versie 21H2, ook wel bekend als Sun Valley update, moderniseert een groot aantal Windows 10 UI functies. Waaronder: Action Center, taakbalk, startmenu, fly-outs, native apps, enz. Met consistente moderne ontwerpen, afgeronde hoeken en verbeterde prestaties.

Windows 10 Ervaring Veranderd Radicaal
Actiecentrum met Windows 10X achtige UI functies zoals te zien in preview-builds van Windows 10

Zoals u in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, zijn sommige wijzigingen al live in de preview-builds, maar ze zijn verborgen achter experimentele vlaggen.

Zo hebben we ook een zwevend springlijstmenu voor de taakbalk gezien in een van de nieuwste preview-builds.

Windows 10 Ervaring Veranderd Radicaal
Afgeronde hoeken in preview-builds

Deze wijzigingen zullen In oktober of november 2021 worden uitgerold. De vernieuwing van Sun Valley zou zich moeten uitstrekken tot alle Windows 10 form factor, inclusief werkstations, desktops, tablets, 2-in-1’s, enzovoort.