Verwachte leestijd: 5 minuten

De Windows 10 mei 2021 update werd eerder dit jaar aangekondigd en op 18 mei vrijgegeven voor consumenten. Het kost veel tijd om de update uit te rollen naar alle Pc’s die in aanmerking komen. Later dit jaar worden nieuwe Windows 10 apparaten geleverd met het nieuwe besturingssysteem vooraf geïnstalleerd.

Windows 10 Mei 2021 Heeft Nieuwe Functies

Microsoft heeft al eerder bevestigd dat de eerste functie upgrade voor Windows 10 dit jaar vrijwel identiek zal zijn aan de reeds beschikbare oktober 2020 Update.

Windows 10, versie 21H1, versie 20H2 en 2004 delen dezelfde inhoud als het gaat om onderhoud. Gebruikers kunnen hetzelfde maandelijkse cumulatieve updatepakket installeren zonder enig verschil. Kortom, het is een nauwelijks gewijzigde, vaste of verbeterde versie van de laatste functie update.

Windows 10 mei 2021 Update heeft nieuwe functies die zijn bedoeld voor bedrijven en zakelijke klanten. Er is niets echt veranderd voor consumenten. Als u echter Windows Hello op uw pc met een externe camera gebruikt, zegt Microsoft dat ondersteuning voor het instellen van meerdere camera’s is ingeschakeld.

Nieuwe functies in Windows Update 10 mei 2021(versie 21H1)

  1. De Chromium browser is nu de standaardbrowser; de verouderde Microsoft Edge is niet langer beschikbaar.
  2. Adobe Flash Player is voorgoed verwijderd uit Windows 10.
  3. Windows Hello krijgt ondersteuning voor meerdere camera’s.
  4. De Windows Defender Application Guard (Engels) is sneller geworden.
  5. Werken op afstand wordt ondersteunt, Windows Management Instrumentation (WMI) Group Policy Service (GPSVC) heeft ook prestatieverbeteringen ontvangen.

Chromium Edge erin, Edge legacy eruit

De standaardbrowser van Windows 10 was oorspronkelijk gebaseerd op EdgeHTML, met de eigen rendering engine van Microsoft. In januari vorig jaar werd Chromium Edge officieel uitgebracht voor Windows en andere platforms.

Microsoft zei dat het is ontworpen om Edge Legacy te vervangen, dat lang geleden in 2015 werd uitgebracht.

Windows 10 Mei 2021 Heeft Nieuwe Functies

Terwijl Microsoft begon met het uitgeven van Windows 10 oktober 2020 Update met Chromium Edge, was de oude browser nog steeds toegankelijk net als Internet Explorer. Enterprise klanten mochten de twee Edge browsers naast elkaar gebruiken en sommigen verwijderden zelfs de Chromium browser.

Wanneer gebruikers nu de Windows 10 mei 2021 Update (versie 21H1) installeren, wordt Edge Legacy op basis van EdgeHTML volledig van de systemen verwijderd. Als u Chromium Edge nog niet heeft, wordt deze automatisch geïnstalleerd.

Het goede nieuws is dat Microsoft uw standaardbrowserinstellingen niet zal wijzigen en dat uw browse gegevens van de oude Edge automatisch worden gemigreerd.

Adobe Flash Player is niet langer vooraf geïnstalleerd

Microsoft eindigt Adobe Flash Player in alle oudere versies van het besturingssysteem. Bij oudere versies zien we een gefaseerde aanpak waarbij optionele en maandelijkse updates met tussenpozen voor gebruikers arriveren en Flash Player wordt verwijderd. Nadat de speler is verwijderd, kunnen gebruikers deze niet meer herstellen.

Windows 10 Mei 2021 Heeft Nieuwe Functies
De zoek resultaten voor Flash Player

In de Windows 10 mei 2021 Update, is Adobe Flash Player niet geïnstalleerd en kunnen gebruikers geen Flash inhoud afspelen.

Als u ondersteuning voor Flash Player weer wilt inschakelen, moet u de update van mei 2021 terugdraaien. U klikt vervolgens op de knop Updates onderbreken om de installatie van nieuwe Window 10 versies te voorkomen.

Als u Flash Player echter handmatig hebt geïnstalleerd, wordt deze niet verwijderd wanneer u de update van mei toepast. U moet het handmatig verwijderen.

Windows Hello krijgt ondersteuning voor meerdere camera’s

Windows 10 versie 21H1 maakt ondersteuning voor externe Windows Hello camera’s mogelijk ook wanneer ingebouwde camera ondersteuning al is inbegrepen. Dit is vooral handig als u grote monitoren hebt of meerdere monitoren met een ingebouwde camera. De kwaliteit is echter niet goed genoeg voor gebruik met Windows Hello.

Windows 10 Mei 2021 Heeft Nieuwe Functies

In Windows 10 versie 21H1 kunnen gebruikers hun externe IR webcam aansluiten en deze gebruiken voor Windows Hello authenticatie terwijl ze de ingebouwde webcam nog steeds gebruiken voor ander werk, zoals videoconferenties.

In theorie wordt elke camera die compatibel is met Windows Hello automatisch gebruikt voor Windows Hello en kan je ook inloggen nadat je hem opnieuw hebt opgestart.

Windows Defender Application Guard is sneller

In de bedrijfsomgeving worden geavanceerde functies van Windows Defender Application Guard gebruikt om computers te beschermen wanneer web content en documenten worden gestart. Deze functie zorgt ervoor dat de inhoud zich in een veilige hypervisor ondersteunde omgeving bevindt. Dat het ook als een virtuele machine laat fungeren.

Het probleem met de beveiligingsfunctie is dat ze langzamer zijn dan het uitvoeren van normale apps. Afzonderlijk worden prestatieproblemen met apps waargenomen.

In versie 21H1 van Windows 10 versnelt Microsoft de zaken aanzienlijk. Microsoft beweert dat gebruikers de prestatieverhogingen zullen opmerken wanneer ze documenten openen en afzonderlijk tussen pagina’s navigeren.

Windows Management Instrumentation (WMI)

Windows Management Instrumentation (WMI), dat toevallig een andere bedrijfsfunctie is, wordt ook sneller in de nieuwste update.

Wat is er gebeurd met het herontwerp en andere functies?

Windows 10 Mei 2021 Heeft Nieuwe Functies

Windows 10 mei 2021 Update is niet de vlaggenschip functie update van het jaar en is volledig gericht op zakelijke klanten.

Tenslotte

Grotere veranderingen, waaronder een nieuw actiecentrum, een zwevend menu en het gloednieuwe optionele startmenu, worden verwacht in oktober met Windows 10 versie 21H2 Sun Valley Update.