Apparaatbeheer, het standaardprogramma voor het beheren of oplossen van problemen met hardware en stuurprogramma’s op pc. Wordt geleverd met enkele kleine verbeteringen in Windows 11.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A

Wanneer u problemen hebt met een stuurprogramma of als de computerfabrikant wil dat u stuurprogramma’s van hun websites installeert, is er een manier om stuurprogramma’s handmatig te installeren. Om dit te doen, kunt u Apparaatbeheer gebruiken en naar het pad navigeren waar stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Dit doet u in plaats van het installatiepakket te gebruiken dat wordt aangeboden door de fabrikant of verkoper.

In sommige gevallen kan dit nodig zijn. Wanneer u voor de eerste keer een nieuwe set stuurprogramma’s installeert en stuurprogramma’s door de fabrikant niet goed functioneren. U kunt stuurprogramma’s handmatig laden door op het tabblad Stuurprogramma in het eigenschappenvenster te klikken en vervolgens op de knop Stuurprogramma bijwerken te klikken.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A

Wat u moet weten

Diskette

Een diskette of floppy(disk) is een opslagmedium dat gebruikt werd voor dataopslag in een computer. De diskette werd eind jaren zestig door IBM ontwikkeld in een 8 inch versie. Na de opkomst van de pc in de jaren tachtig was het medium alomtegenwoordig voor gegevenstransport tussen verschillende computers, als extern geheugen of back-up. De laatste floppydisks werden in 2011 door Sony geproduceerd.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A

Een diskette bestaat uit een dun, flexibel (waarvan de Engelse benaming floppy is afgeleid), rond stuk plastic, bedekt met een magnetiseer bare laag en gevat in een vierkant of rechthoekig omhulsel.

De schijf wordt gelezen en beschreven in een zogenaamde floppydisk drive, FDD of diskettestation, niet te verwarren met een fixed disk drive, dat een oude IBM-benaming is voor een harde schijf.

Random Access Method of Accounting en Control (RAMAC) was één van de eerste harde schijven. De RAMAC bestond uit 50 gestapelde magnetische schijven met een diameter van 61 cm (24 inch). Het had een capaciteit van 5 Megabytes (MB).

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A
De RAMAC buiten zijn behuizing, was de eerste harde schijf, door IBM geproduceerd.

Geschiedenis

De diskette en floppydisk drive (FDD) werden in 1967 uitgevonden door de IBM-technicus Alan Shugart. De eerste floppy drives gebruikten een schijf met een diameter van 8 inch (ongeveer 20 centimeter) en hadden een capaciteit van slechts 80 kilobytes. Door onder andere IBM en NCR werd deze floppy (als read-only-unit) gebruikt in grote mainframes voor de snelle installatie van firmware (microcode) en diagnostics software. Latere versies, voor RX01 en RX02-drives, hadden een capaciteit van 256/512 kB.

Verschillende soorten en formaten diskettes

Een lijst met verschillende diskettes:

  • 8 inch (20 cm), met een capaciteit van 80 kB (Read Only), 256 kB (Single-Sided, Normal-Density), 500 kB (Single-Sided, Double-Density) en 1200 kB (Double-Sided, Double-Density).
  • 5¼ inch (133 mm), met capaciteiten van 110 kB, 160 kB en 180 kB (Single-Sided, Single-Density).
  • 3½ inch (eigenlijk 90 mm), met capaciteiten van 360 kB (Single-Sided, Double-Density), 720 kB. (Double-Sided, Double-Density), 1,44 MB (Double-Sided, High-Density). En 2,88 MB (Double-Sided, Extra-high-Density). De single sided 360 kB versie zat in de eerste MSX-computers met diskettestation en werd ondersteund door de IBM Personal Computer.
  • 3 inch, met 160 kB per zijde (als vervanging gedacht voor de 5,25 inch modellen). Dit formaat is niet populair geworden en werd gebruikt voor bepaalde CP/M modellen en de Amstrad CPC serie.

Om stuurprogramma’s handmatig te vervangen, kunt u uit pakketten kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma’s op mijn computer. Dit is toegankelijk via de knop Bladeren in de rechterbenedenhoek van Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A
Apparaatbeheer is standaard ingesteld op de locatie van de diskettestation in Windows 10

In Windows 10 of ouder is de standaardlocatie van Apparaatbeheer ingesteld op A:\ wanneer u door menu’s zoals Heb een Disk bladert.

Disk A is blijkbaar niet zomaar een willekeurige letter toegewezen door Microsoft. Volgens een blogbericht dat in 2014 voor Windows Vista is gepubliceerd, zijn A en B meestal gereserveerd voor diskettestations. Als uw computer geen diskettestations heeft, heeft Apparaatbeheer geen zin om A: locatie te gebruiken.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A
Apparaatbeheer gebruikt nu systeemschijf pad voor stuurprogramma’s

Overgang

Microsoft heeft er even over gedaan om erachter te komen dat de A:\ toewijzing zinloos is, omdat het tijdperk van diskettestations echt voorbij is. Dit is opgelost in Windows 11 Build 22000 de stabiele versie. Vanaf Windows 11 staat Apparaatbeheer niet langer standaard op A:\. Dat wil zeggen dat het niet langer vraagt ​​om een ​​diskette voor stuurprogramma’s, zelfs het pictogram is vervangen.

Apparaatbeheer kan nu automatisch het OS station detecteren, zodat u het stuurprogrammapakket gemakkelijk kunt vinden als u het gedownloade zipbestand naar een map op het systeemstation hebt uitgepakt.

Apparaatbeheer Windows 11 Gebruikt Geen A
Floppydisk drive 3½ inch

Zoals sommige gebruikers hebben opgemerkt, worden oude diskettes nog steeds ondersteund op Windows 11, inclusief de 5,25 inch diskettes. Als u een oude floppydisk hebt, kunt u deze nog steeds aansluiten op een Windows 11 pc en het zal worden herkend door het besturingssysteem.

Meer verbeteringen in Apparaatbeheer

Bovendien kunt u met Apparaatbeheer nu naast apparaten ook stuurprogramma’s bekijken. Er zijn nieuwe filters Apparaten op stuurprogramma’s, stuurprogramma’s op type en stuurprogramma’s op apparaat. Zodat gebruikers gemakkelijk stuurprogramma’s kunnen bekijken, installeren en verwijderen.

Er is ook een nieuwe knop Stuurprogramma’s toevoegen waarmee u nieuwe stuurprogramma’s kunt toevoegen en installeren op alle ondersteunde apparaten.

Deze wijzigingen moeten het beheer van stuurprogramma’s eenvoudiger en intuïtiever maken.