Verwachte leestijd: 4 minuten

Onverwacht gelijktijdig hebben Microsoft en AMD het prestatieprobleem met de AMD CPU met respectievelijke updates opgelost. Op 18 oktober ging de update van Microsoft nog naar de Insiders, nu wordt het onder alle Windows 11 gebruikers verspreid.

Amd Microsoft Verhelpen Cpu Problemen

Wat u moet weten

  • Een prestatieprobleem is vandaag door AMD verholpen. Het probleem was van invloed was op systemen met Windows 11 met AMD CPU’s.
  • De oplossing wordt geleverd met AMD Ryzen Chipset Driver release 3.10.08.506.
  • Microsoft heeft vandaag ook een afzonderlijk probleem opgelost KB5006746 met AMD chips met Windows 11.

Cumulatieve update KB5006746 voor Windows 11 64-bits systemen

Om Windows 11 Build 22000.282 te downloaden en te installeren, kunt u controleren of het beschikbaar is in Windows Update. Volg hiervoor deze stappen:

  • Open Windows-instellingen en klik op Windows Update.
  • Controleer op updates.
  • Klik op de knop Nu downloaden of Nu installeren om de optionele update te installeren.
  • Herstart uw pc.

Houd er rekening mee dat de update nog steeds wordt uitgerold en dat deze al dan niet verschijnt wanneer u nu op updates controleert. Wanneer u het niet ziet staan ​​op de Windows Update pagina, kunt u later terugkomen. Of het offline installatieprogramma downloaden van de Microsoft Update-catalogus en het handmatig implementeren zoals u dat ook doet in Windows 10.

Download Windows 11 KB5006746

Voor Windows 11 KB5006746 is er een directe downloadkoppeling:

 64-bits en 32-bits (x86).

De bovenstaande downloadkoppeling opent de Microsoft Update-catalogus in uw browser. Van daaruit hebt u toegang tot de directe downloadlink naar de offline installatieprogramma’s. Selecteer de knop Download voor x64 als u een apparaat met een 64-bits processor hebt. Als u per ongeluk versie (ARM64) downloadt, wordt de installatie direct beëindigd.

Vandaag heeft ook AMD een chipsetstuurprogramma update uitgebracht om prestatieproblemen met AMD CPU’s en Windows 11 aan te pakken. De update lost een probleem op dat van invloed is op geprefereerde kerntechnologie van AMD. Die threads verschuift naar de snelste kern op een processor. Getroffen pc’s zagen de prestaties teruglopen, wat tot frustratie bij gamers leidde. Microsoft heeft ook een afzonderlijk probleem opgelost dat van invloed is op AMD-processors met Windows 11.

AMD geeft ons een kijkje in de oplossing voor het probleem. Dit heeft betrekking tot de geprefereerde kerntechnologie en de eerdere oplossing van Microsoft voor het L3-cachingprobleem.

Problemen en oplossingen

Bekende wijzigingenGevolgOplossing
Eerste Probleem:
gemeten en functionele
L3-cachelatentie kan voor sommige toepassingen toenemen.
Gevoelige toepassingen zijn voor de toegangstijd van het geheugen subsysteem die kunnen worden beïnvloed.
◦ Geschatte prestatie-impact van [minder dan] 3-5% in getroffen applicaties, met mogelijke uitschieters in sommige games.
◦ Een software-update voor Windows 11 beschikbaar om dit probleem op te lossen onder Microsoft Knowledgebase ID 5006746.
◦ Meer informatie over het downloaden en installeren van deze update vindt u in Microsoft-artikel KB5006746.
◦ Systemen waarop deze update is toegepast, sommen KB5006746 op in de interface. Configuratiescherm > Programma’s > Programma’s en onderdelen > Geïnstalleerde updates.
Tweede Probleem: UEFI CPPC2 (“voorkeurskern”) plant mogelijk niet bij voorkeur threads op de snelste kern van een processor.◦Toepassingen die gevoelig zijn voor de prestaties van een of enkele CPU threads, die kunnen verminderde prestaties vertonen.
◦ De impact op de prestaties is mogelijk beter waarneembaar in >8-coreprocessors met een TDP van meer dan 65 W.
◦ Er is nu een AMD Chipset Driver pakket beschikbaar om dit probleem op te lossen onder versie 3.10.08.506.
◦ Systemen waarop deze update is toegepast rapporteren AMD Chipset Software 3.10.08.506 (of nieuwer) binnen de Apps & Functies interface van Windows 11.
 Bovendien:
◦ Voor AMD-processors met de “Zen 3”-architectuur: 
Systemen geconfigureerd met AMD Chipset Driver 3.10.08.506 (of nieuwer) moet versie 7.0.3.5 (of nieuwer) rapporteren voor het AMD Power Processor Settings item in de Windows 11 Provisioning Packages interface.
◦ Voor AMD-processors met de “Zen+”- of “Zen 2”-architecturen:
Op systemen die zijn geconfigureerd met AMD Chipset Driver 3.10.08.506 (of nieuwer) moet het AMD Ryzen™ gebalanceerde energieplan zijn geselecteerd en actief zijn. In het Configuratiescherm > Energiebeheer interface.
Bron: AMD.com

Met beide updates zouden de AMD CPU systemen naar verwachting hun prestaties moeten leveren bij het gebruik van Windows 11.