Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft zal begin 2021 een Windows-update toevoegen om Adobe Flash te verwijderen uit de Windows Server Update Service.

Adobe Flash is Makkelijker Te Verwijderen

Wat u moet weten

  • Een Windows-update om Adobe Flash Player te verwijderen zal binnenkort beschikbaar zijn via de Windows Server update service.
  • De update is al beschikbaar via Microsoft Update Catalog.
  • Eind 2020 werd de ondersteuning voor Adobe Flash beëindigd.

De ondersteuning voor Adobe Flash werd op 31 december 2020 beëindigd. Deze maand steekt Microsoft mogelijk een handje toe aan het einde van Flash door Adobe Flash Player. Hierdoor moet de Adobe Flash Player volledig uit Windows 10 verwijderen met een update. Microsoft heeft in oktober 2020 al een optionele update uitgebracht.

Belangrijke aantekeningen

  • De ondersteuning van Adobe Flash Player wordt op 31 december 2020 beëindigd. Zie voor meer informatie het einde van de ondersteuning voor Adobe Flash op 31 december 2020.
  • Als u deze update toepast, wordt Adobe Flash Player van uw Windows-apparaat verwijderd.
  • Nadat deze update is toegepast, kan deze update niet worden verwijderd.
  • We brengen deze verwijderingsupdate uit vóór het einde van de ondersteuning om klanten te helpen hun omgevingen te testen. Maar ook om te valideren op mogelijke gevolgen van het verwijderen van Adobe Flash Player. Als er nog een beveiligingsupdate voor Adobe Flash Player wordt uitgebracht, krijgen klanten die deze verwijderingsupdate gebruiken nog steeds de beveiligingsupdate aangeboden.
  • Deze update verwijdert alleen Adobe Flash Player die is geïnstalleerd door uw versie van Windows. Als u Adobe Flash Player handmatig vanaf een andere bron hebt geïnstalleerd, wordt deze niet verwijderd. Voor meer informatie over het verwijderen van Adobe Flash Player, zie de Uninstall Flash Player | Windows onderwerp op de Adobe website.
Adobe Flash is Makkelijker Te Verwijderen

Geschiedenis Adobe Flash Player

Adobe Flash bereikte zijn einde van de ondersteuning op 31 december 2020. Deze maand kan Microsoft een handje helpen aan het einde van Flash door Adobe Flash Player volledig uit Windows 10 te verwijderen met een update. Microsoft heeft in oktober 2020 al een optionele update uitgebracht via Windows Update Catalog die Flash heeft verwijderd, maar volgens een ondersteuningspagina van Microsoft zal de update die Flash verwijdert ook beschikbaar zijn op Windows Server Update Service. Hoewel deze update gemakkelijker te ontvangen zal worden, blijft deze voorlopig optioneel.

Microsoft stelt op haar ondersteuningspagina:

Deze update is momenteel niet beschikbaar in Windows Server Update Service (WSUS). Hij komt begin 2021 beschikbaar,” luidt de ondersteuningspagina. Het merkt ook op dat u de update handmatig kunt importeren via de Microsoft Update Catalog site.

We brengen deze verwijderingsupdate uit vóór het einde van de ondersteuning om klanten te helpen hun omgevingen te testen en te valideren op mogelijke gevolgen van het verwijderen van Adobe Flash Player. Als er nog een beveiligingsupdate voor Adobe Flash Player wordt uitgebracht, krijgen klanten die deze verwijderingsupdate gebruiken nog steeds de beveiligingsupdate aangeboden.

Als u Adobe Flash Player vanaf een andere bron dan Windows hebt geïnstalleerd, wordt deze update niet van uw pc verwijderd.

In het Microsoft-blog waarin het einde van Flash wordt uiteengezet, stelt dat de update om flash te verwijderen begin 2021 optioneel zal zijn en een paar maanden later zal worden aanbevolen.

Toen het web overging op HTML5 en andere technologieën, viel Flash uit de gratie. Flash heeft ook, gezien het verleden, verschillende beveiligingsproblemen waardoor andere technologieën in vergelijking veiliger kunnen worden gebruikt.