Buiten de deur gebruikmaken van internet? In dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe u gemakkelijk met uw pc in Windows 10 een verbinding kunt maken met uw wifi netwerk.

Wifi win10 e1611340449121

Waarom Wifi gebruiken?

Heel veel mensen gebruiken wifi om op Internet te komen. Ze hoeven dan niet met kabeltjes in de weer of ze zijn buitenshuis en willen gebruikmaken van de internetverbinding van iemand anders. Let in dit laatste geval wel op de veiligheid. Voor internet via wifi hebt u een wifi verbinding nodig, eventueel het wachtwoord dat daarbij hoort.

Wifi inschakelen

Schakel zo in Windows 10 wifi in:

 • Rechtsonder klikt u op het pictogram van de internetverbinding: wifi icoon of Netwerk picto. Klik eventueel eerst op het witte driehoekje links van het Systeemvak om het pictogram van de internetverbinding zichtbaar te maken.
 • Een lijst met beschikbare wifi verbindingen opent. Bij elke verbinding staat de naam en of de verbinding is beveiligd (met een wachtwoord). Klik op de wifi verbinding waarmee u wilt internetten.
 • U klikt op Verbinding maken.
 • Bent u al eerder online geweest op die verbinding? Dan hoeft u geen wachtwoord meer in te vullen. Maakt u voor de eerste keer contact met een beveiligde verbinding? Typ dan het wachtwoord en klik op Volgende.
 • Eventueel klikt u op Ja.

Problemen met uw Wifi netwerk

Probeer eerst onderstaande om u te helpen verbindingsproblemen op te lossen.

 • Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld. Selecteer het pictogram “Geen internetverbinding”  Geen internet verbinding aan de rechterkant van de taakbalk en zorg ervoor dat Wifi is ingeschakeld. Is dit niet het geval, selecteer het dan om het in te schakelen. Zorg er ook voor dat de vliegtuigstand is uitgeschakeld.
vliegen
 • Zorg ervoor dat het Wifi netwerk wordt herkent en vertrouwt, weergegeven in de lijst met netwerken. Als dit het geval is, selecteert u het Wifi netwerk en probeert u er verbinding mee te maken. Als er onder de netwerknaam Verbonden staat , selecteert u Verbinding verbreken, wacht even en selecteert u vervolgens opnieuw Verbinding maken.
verbinden

Frequentieband Wifi

 • Probeer verbinding te maken met een netwerk op een andere frequentieband. Veel consumenten wifi routers zenden uit op twee verschillende netwerkfrequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz. 
 • De volledige frequentielijst van EEE STD 802.11b-1999/Cor 1-2001 ziet er als volgt uit:
kanalenlijst
Bron <a href=httpsnl Wikipedia Orgwikiieee 802 11 target= blank rel=noreferrer noopener>wikipedia<a>
 • Deze verschijnen als afzonderlijke netwerken in de lijst met beschikbare Wifi netwerken. Als uw lijst met beschikbare Wifi netwerken zowel een 2,4 GHz netwerk als een 5 GHz netwerk bevat, probeer dan verbinding te maken met het andere netwerk. Voor meer informatie over de verschillen tussen 2,4 GHz netwerken en 5 GHz netwerken, raadpleegt u WiFi problemen en de indeling van uw huis.
 • Zorg ervoor dat de fysieke wifi schakelaar op uw laptop is ingeschakeld. Een indicatielampje geeft meestal aan wanneer het aan is.
wifi indicate
 • Voer de probleem oplosser voor netwerken uit. De probleem oplosser voor netwerken kan helpen bij het diagnosticeren en oplossen van veelvoorkomende verbindingsproblemen. Klik hiervoor met de rechtse muisknop op Netwerk picto of wifi icoon. Onderstaande menu wordt zichtbaar klik op Problemen oplossen.
probleemOplossen
 • De probleem oplosser opent zich; indien u meerdere netwerk mogelijkheden heeft wordt u gevraagd het netwerk met problemen te selecteren, door er met de muis op te klikken. Klik op volgende.
probleemopl
 • Als Windows een probleem vind zal u worden gevraagd wat u wilt doen.
Probleem
verbinden2 1
 • Als fouten zijn opgelost klikt u op Verbinding maken van uw Wifi verbinding.

Wilt u meer informatie over Wifi en gerelateerde zaken, lees dan ons artikel ‘Internet met wifi instellen en gebruiken‘.

De verbinding wordt gemaakt. Wilt u op een later moment weten met welk wifi netwerk de computer is verbonden? Dan klikt u op het pictogram van het internet in het Systeemvak. Bovenaan staat de actieve verbinding.