Verwachte leestijd: 3 minuten

In Windows 11 preview builds, zijn nieuwe functies ontdekt waardoor het besturingssysteem meer advertenties en pop-ups zou kunnen krijgen. Ook al worden de nieuwe advertenties die we zien op dit moment getest voor Windows 11. Is het waarschijnlijk dat de advertenties uiteindelijk zullen verschijnen in de productieversies.

Windows 11 Zal Meer Advertenties Krijgen

In de nieuwste preview-builds test Microsoft een aantal kleine en grote wijzigingen, waaronder advertenties en pop-ups op de taakbalk. Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, experimenteert Microsoft met haar account en OneDrive waarschuwingen in het menu Start. Een nieuw idee dat de Windows-gebruikers zeer waarschijnlijk zal gaan irriteren.

De advertenties zijn zichtbaar in de sessie-flyout. Dat is het menu waarmee u toegang krijgt tot opties zoals Vergrendelen, Afmelden of Afsluiten in het menu Start. U ziet OneDrive en Microsoft accountaanbevelingen, inclusief waarschuwingen zoals Back-up van uw bestanden. Maar ook Aanmelden voor een Microsoft account en Uw profiel voltooien wanneer u op het profielpictogram klikt.

Windows 11 Zal Meer Advertenties Krijgen

Dit is geen alleenstaand geval bij Microsoft

Het is niet de eerste keer zijn dat Microsoft Windows gebruikt om interne software, services en functies te promoten.

  • Microsoft Edge: Firefox gebruikers ontvangen advertenties om Microsoft Edge te gebruiken;
  • Windows 10: Microsoft test Office 365 advertenties in Word-Pad
  • Windows 10: Nieuwe advertenties in Verkenner die wel kunnen worden uitgeschakeld.

Apple plant ook meer reclame in haar apps

Microsoft staat hierin niet alleen, want ook Apple ook steeds vaker reclame voor zijn eigen producten zoals iCloud+ wanneer de gratis opslagruimte vol is. Apple plant in de toekomst meer advertenties in zijn eigen diensten.

De advertenties, die ongeveer 4 miljard Euro per jaar waard zijn, moeten in de dubbele cijfers worden gebracht. Apple zou van plan zijn advertenties te plaatsen in applicaties zoals Maps, Books, Podcasts en TV+.

In de App Store is de startpagina sinds kort gebruikt voor reclame, nadat daar eerst alleen gecureerde content van Apple te vinden was.


Rechtvaardiging voor advertenties

Woordvoerders van Microsoft rechtvaardigden deze nieuwe OneDrive advertenties in het menu Start als nuttige badges voor beginnende computergebruikers. Dit zijn echter overduidelijk advertenties voor Microsoft functies en producten. Vervelender is dat de advertenties worden vermeld naast belangrijke knoppen zoals voor het afmelden en het wijzigen van de accountinstelling; daarnaast ze niet kunnen worden uitgeschakeld.

In een verklaring bevestigde Microsoft dat het een aantal wijzigingen aan het testen is voor het menu Start, waaronder een wijziging waarbij:

Gebruikers zullen badges op hun gebruikersprofiel kunnen zien die hen op de hoogte stellen dat bepaalde acties moeten worden ondernomen.

Er zijn natuurlijk beginners die deze advertenties nuttig zullen vinden in verschillende contexten. Microsoft denkt dat dit nuttig kan zijn voor beginnende gebruikers. Iets wat we in het verleden al hebben gezien. Zo is de Windows Tips app vorig jaar geüpdatet met soortgelijke pop-ups, als onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om beginners te helpen.

Technisch onderlegde gebruikers zullen echter deze voor de hand liggende OneDrive promo’s niet nuttig vinden. Zij zouden alle extra tips willen die in het besturingssysteem zweven. Het probleem is dat Windows 11 geen optie biedt om alle advertenties in het besturingssysteem uit te schakelen.

Microsoft test dit nog steeds met een selecte groep gebruikers, dus het kan, waarschijnlijk zal, dit nog veranderen op basis van de feedback en kritiek van de gemeenschap.