Windows PowerToys versie 0.64 maakt ze zichtbaar

Verwachte leestijd: 3 minuten

PowerToys van Microsoft voor Windows 10 en Windows 11 is bijgewerkt met een nieuwe tool genaamd File LockSmith. Maar wat is File Locksmith precies? In technische termen is het een Windows shell-extensie waarmee u kunt controleren welke bestanden in gebruik zijn en door welke processen.

Processen Van Een Bestand in Windows 11

Wat u moet weten

Shell-extensies zijn in-proces COM-objecten die de mogelijkheden van het Windows-besturingssysteem uitbreiden. De meeste shell-extensies worden automatisch geïnstalleerd door het besturingssysteem, maar er zijn ook veel andere toepassingen die extra shell-extensie componenten installeren.


Tot op heden was het niet mogelijk om erachter te komen welk proces een bestand in Windows gebruikt. Ook al laat Taakbeheer u processen elimineren, het kan u niet vertellen wat uw bestanden gebruikt of bestandsoverdracht verhindert. In feite blokkeert de verkenner uw pogingen om een ​​bestand of map te verwijderen. Wanneer deze door een proces of app wordt gebruikt.

Dit is een functie die is ingebouwd in Verkenner en is standaard ingeschakeld om app-crashes te verminderen. Maar het kan vervelend zijn wanneer u echt een bestand van het systeem wilt verwijderen en u geen idee heeft waar het bestand wordt gebruikt. Met PowerToys File Locksmith kunt u alle lopende processen scannen en controleren welke bestanden ze gebruiken.

Processen Van Een Bestand in Windows 11

Detectie van PowerToys File Locksmith

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, is de tool File Locksmith van PowerToys gemakkelijk toegankelijk via het contextmenu. U kunt elk bestand of elke map selecteren door er met de rechtermuisknop op klikken. Vervolgens klikt u op de optie: Wat maakt van dit bestand gebruik? Om erachter te komen welke processen het bestand precies gebruikt.

Processen Van Een Bestand in Windows 11

Dit kan erg handig zijn als u bestanden probeert te verwijderen die worden gebruikt door onbekende apps die niet geforceerd kunnen worden gesloten. De tool File Locksmith of Bestandsslotenmaker, is echter niet perfect; het kan niet worden gebruikt om toegang te krijgen tot processen die in gebruik zijn door een andere gebruiker. Als gevolg hiervan kunnen sommige bestanden die momenteel in gebruik zijn, ontbreken in de lijst met resultaten.

Eenmaal gedetecteerd, kunt u de knop Taak beëindigen selecteren om het proces te beëindigen. Ook kunt u op het proces klikken voor meer informatie over de app. U kunt de lijst met processen ook handmatig vernieuwen door op het pictogram voor opnieuw laden te klikken.

Processen Van Een Bestand in Windows 11

De nieuwe tool van Windows 11 kan op verschillende manieren nuttig zijn, zeker als u weet hoe u deze moet gebruiken. Natuurlijk moet deze tool worden geïntegreerd in het besturingssysteem van Windows. Omdat het u kan helpen om snel te achterhalen waarom uw pc langzamer wordt waarna u een proces kunt beëindigen dat het bestand vergrendelt.

De tool wordt op dit moment nog getest in PowerToys, wat iedereen kan downloaden van de GitHub van het bedrijf. De kans is klein dat de tool wordt geïntegreerd in Windows 11, dat zal echter niet snel gebeuren.