Microsoft test nu al bijna twee jaar Windows Feature Experience Pack, maar het echte doel is enigszins onder de radar gebleven. Als u Windows 11 gebruikt, heeft u al twee ervaringspakketten gedownload en geïnstalleerd. Dat waren Windows Feature Pack en Web Experience Pack.

Windows 11 Krijgt Experimentele Functies

Microsoft moet het ware potentieel van het Feature Experience Pack nog benutten. Zoals in een eerder artikel gemeld, splitsen Windows Experience Packs sommige functies van het Windows Core besturingssysteem of het splitsen van belangrijke functies. Hierdoor kan de softwaregigant bepaalde functies bijwerken of ondersteuning bieden voor Android-apps zonder nieuwe versies van Windows 11 uit te brengen.

Tot nu toe draaiden Windows Experience Packs vooral om kleine verbeteringen en reparaties voor Verkenner, Knipprogramma en andere delen van het besturingssysteem. In een nieuwe aankondiging heeft Microsoft bevestigd dat de Insiders kanalen van Windows 11 zullen worden bijgewerkt met toegang tot nieuwe experimentele functies.


Nieuw logo Insiders programma

Dit is het nieuwe pictogram van het Windows Insider programma, dat de gemeenschap vertegenwoordigt van mensen die houden van Windows en helpen de toekomst van Windows vorm te geven. Via alle 3 Insider kanalen: Dev, Bèta en Release Preview.

Windows 11 Krijgt Experimentele Functies

Insiders in het Dev Channel zullen dit pictogram binnenkort zien verschijnen onder Instellingen > Windows Update > Windows Insider programma. Het pictogram wordt ook weergegeven in e-mails en andere gebieden!


We zullen updates leveren voor functies en ervaringen in builds van de Dev- en Bèta kanalen door ook Feature– Web- en Online Service Experience Packs uit te brengen bovenop deze builds.

Deze nieuwe functies worden geleverd via Windows Feature, Web en Online Service Experience Packs bovenop preview builds.

Microsoft gaat experimentele en verborgen functies inschakelen

Sommige ontwikkelaars hebben functies opgemerkt die opzettelijk zijn uitgeschakeld in de preview builds.

Microsoft wil nu bèta functies voor meer gebruikers inschakelen. Vervolgens wil het in fasen met bepaalde functies experimenteren om de kwaliteit te bewaken en variaties te testen.

Windows 11 Krijgt Experimentele Functies
In diverse Preview versies van Windows 11 kunt u meer instellingen vinden voor het Menu Start

Een update van Windows Web Experience Pack kan bijvoorbeeld nieuwe functies mogelijk maken binnen het Windows 11 Widget bord. Microsoft kan ook wijzigingen in Windows-instellingen doorvoeren met behulp van Feature Experience Packs. Zoals vermeld, kunnen deze concepten al dan niet worden verzonden. Maar Microsoft zal wijzigingen testen met meer gebruikers om ervaringen voor iedereen te verfijnen.

Er is natuurlijk geen garantie dat veranderingen in het Dev kanaal of ervaringspakketten uiteindelijk voor iedereen zullen worden uitgerold. Bijvoorbeeld als onderdeel van een grote Patch Dinsdag of functie-update voor Windows.

Windows 11 Krijgt Experimentele Functies

Later deze maand begint Microsoft met het uitrollen van Android-apps, taakbalk verbeteringen samen met andere verbeteringen voor het grote publiek. Op dit moment is er geen informatie beschikbaar over hoe Microsoft van plan is om functies in te schakelen. Er is een mogelijkheid dat dit gedeeltelijk gaat gebeuren via de Experience Packs.

Belangrijk is om te onthouden, dat Windows 11 vanaf dit jaar overgaat op een jaarlijks functie-updateschema. Naast de ervaringspakketten kunt u ook spannende functies verwachten in de Windows 11 herfst 2022 update.

Op dit moment is oktober 2022 het doel. Mogelijk kunt u in de herfst ondersteuning verwachten voor slepen en neerzetten voor onder meer de taakbalk.