Verwachte leestijd: 4 minuten

De wereld van media streaming draait nu helemaal om YouTube, Apple, Spotify en andere betaalde of door advertenties ondersteunde gratis muziek diensten. Dit was echter niet het geval in het begin of midden van de jaren 2000.

De Comeback Van Winamp Naar Windows 11

Wat u moet weten

De multimediaspeler Winamp, waarmee muziek en videoformaten op een computer kunnen worden afgespeeld. Deze mediaspeler, Winamp wordt geleverd door Nullsoft dat later een dochterbedrijf van AOL werd. Het is geprogrammeerd door Justin Frankel. Onder andere MP3, WAV en AAC+ kan het afspelen. Winamp werd erg populair met de opkomst van gebruik van MP3 als geluidsformaat. Het uiterlijk van Winamp kan veranderd worden met skins en de werking met plug-ins, zoals Advanced Visualization Studio. Het programma is naar eigen voorkeur aan te passen.

Winamp 5 draait op Windows 95 of hoger, bijvoorbeeld 98, ME, 2000, XP en Vista; zowel op 32 bit- als op 64 bit versies.

De Comeback Van Winamp Naar Windows 11
Installer Winamp

Het heeft verder volgende mogelijkheden:

  • Audio en videoformaten afspelen en converteren tussen bepaalde formaten. Als het bestand niet standaard kan worden afgespeeld, is de ondersteuning toe te voegen met plug-ins;
  • Cd’s branden, een functie die steeds meer in mediaspelers tot uiting komt;
  • Ingebouwde equalizer;
  • De mediabibliotheek toont honderden muziek- en video streams en geeft via internet toegang tot uitgezonden media;
  • Functies uitbreiden met plug-ins;
  • Beheren van mediabestanden via de Media Bibliotheek: zoeken en beoordelen van muziek en video;
  • Winamp Pro kan cd’s op maximale snelheid “rippen” en branden;
  • Mediabestanden zijn op te slaan als speellijst, dergelijke lijsten zijn te openen om de bijbehorende bestanden af te spelen;
  • Uw favoriete mediabestanden zijn gemakkelijk toegankelijk en goed georganiseerd via de Media Bibliotheek;
  • Winamp kan visuele effecten op de maat van de muziek op het scherm tonen.

Begin van Winamp

In de begin jaren 2000 wilden desktopgebruikers gewoon hun eigen muziekbibliotheken onderhouden, zelfs met apps zoals Windows Media Player of Winamp. Het werd een programma van derden genoemd dat ooit de muziek streaming industrie domineerde Winamp was er vóór de opkomst van internet gebaseerde services zoals YouTube en Spotify.

Terwijl Windows Media Player de standaard mediaspeler voor Windows was, was het externe programma Winamp een van de grootste mediaspelers die er zijn en het had miljoenen gebruikers op het Microsoft platform. Het programma Winamp was zo populair op macOS, dankzij de mogelijkheid van de app om gemakkelijk grote muziekbibliotheken aan te kunnen.

Een reeks veranderingen in de ontwikkeling en eigendom gecombineerd met slechte beslissingen vermengd met de overgang van lokale mediaspelers of muziekbibliotheken hebben Winamp de nek omgedraaid. Op een gegeven moment had Winamp heeft geen plaats meer in de moderne wereld. Maar nu is het nieuwe bedrijf achter de mediaspeler klaar om terug te keren.

Op 20 november 2013 kwam een einde aan de ontwikkeling van Winamp. Vanaf 20 december 2013 was het programma niet meer te downloaden op de officiële website.

De Comeback Van Winamp Naar Windows 11

Radionomy, het moederbedrijf heeft stilletjes de startpagina van de Winamp website bijgewerkt met een nieuwe look en hint naar de herstart plannen. Rapporten suggereren dat Winamp zou kunnen worden gelanceerd als een alles in één app voor Windows, macOS en mobiele platforms. Met ondersteuning voor de lokale muziekbibliotheek, afspeellijsten, podcasts, etc.

Voor degenen die het niet weten, de eerste update van Winamp, in jaren, werd officieel gepubliceerd in 2018. De bijgewerkte en toegevoegde ondersteuning voor zowel Windows 10 als Windows 8.1, het werkt overigens ook in Windows 11. 

Tegelijkertijd zei Radionomy, dat is nieuwe eigenaren van Winamp, dat ze werken aan een nieuwe Winamp voor Windows en andere platforms.

Winamp mediaspeler is terug

De bijgewerkte website van Winamp bevat een nieuwe verklaring die suggereert dat de mediaspeler een comeback maakt. U kunt zich zelfs aanmelden voor de nieuwsbrieven van Winamp en een melding krijgen wanneer de opnieuw ontworpen speler beschikbaar is voor Windows 11, Windows 10 en andere platforms.

De Comeback Van Winamp Naar Windows 11

Winamp is een legende. Een ‘game changer‘ sinds 1997. Een mediaspeler met een erfgoed. Met een levendige community van 80 miljoen actieve gebruikers wereldwijd tot op de dag van vandaag. Wilt u de nieuwe Winamp zien? Registreer u nu om als eerste in de rij te staan ​​om deel uit te maken van ons Bèta tester team.

Zo stelt het bedrijf op haar bijgewerkte website.

De nieuwe eigenaar van Winamp zegt dat de nieuwe app is gemaakt voor de volgende generatie en u op alle platforms met uw muziek zal verbinden. Eerdere rapporten suggereren ook dat de nieuwe Winamp alle streamingdiensten zal samenbrengen, maar het is nog niet duidelijk hoe de opnieuw ontworpen mediaspeler zal integreren met andere diensten.

Wat de toekomst is van Winamp blijft nog erg onduidelijk. Maar het zou interessant zijn als Winamp dit lang geruchtmakende herstart plan kan uitvoeren.