AMD start een onderzoek

Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 versie 22H2 of 2022 Update, heeft naar verluidt enkele AMD gebruikers voor de gek gehouden. Zowel AMD als Microsoft moeten mogelijk meer tijd besteden aan het optimaliseren van het besturingssysteem voor Ryzen 7000 CPU’s. Volgens rapporten zouden games langzamer draaien dan normaal op bepaalde AMD-configuraties na een upgrade naar Windows 11.

Windows 11 22h2 Heeft Prestatieproblemen

Rapporten suggereerden dat een mogelijke fout in Windows 11 en een compatibiliteitsprobleem wordt veroorzaakt in AMD-hardware. Deze problemen zouden worden veroorzaakt door de prestatie problemen in Windows 11 22H2.

Experts beweerden dat het probleem te wijten is aan de nieuwe CCD configuraties of Core Compute Die van AMD. Die zouden niet overeenkomen met de thread-planner van Windows 11 waardoor games langzamer draaien dan normaal.

Iets interessants dat me is opgevallen toen ik al onze CPU-gegevens had bijgewerkt met de RTX 4090. Is dat er nu veel gevallen zijn waarin enkele CCD Ryzen CPU’s sneller zijn, beter met hoge fps. Voorheen versloeg de R5 3600X bijvoorbeeld nooit echt de R9 3950X, waar hij dat nu doet.

Aldus een Twitteraar.

Natuurlijk kunt u CCD uitschakelen en de prestatieproblemen minimaliseren. Maar dat is niet iets dat u zou willen doen als u een deel uitgeeft aan door Windows 11 aangedreven AMD hardware. In sommige gevallen kan het uitschakelen van SMT of Simultaneous MultiThreading ook helpen bij het oplossen van prestatieproblemen in Windows 11.

Windows 11 22h2 Heeft Prestatieproblemen
Bron: Twitter.com

Het probleem is wederom de nieuwe Thread Scheduler van Microsoft. Het is niet de eerste keer dat we meldingen hebben gezien van prestatieproblemen met Windows 11. AMD chips zagen vorig jaar soortgelijke problemen. Nvidia-gebruikers signaleerden ook toen lagere frame rates nadat ze een upgrade naar Windows 11 hadden uitgevoerd.

AMD kent de rapporten

Dit probleem is breed uitgemeten op internet. De rapporten kwamen pas naar voren nadat er een cumulatieve update voor Windows 11 22H2 was uitgebracht met verschillende reparaties.

Windows 11 22h2 Heeft Prestatieproblemen
Bron: Twitter.com

Zelfs als Microsoft aan een reparatie werkt, dan zal deze niet snel worden verzonden. Dat komt omdat de volgende optionele update pas eind november zal uitkomen. Deze wordt gevolgd door een verplichte Patch Dinsdag update in de tweede week van december.

Verklaring AMD

In een verklaring bevestigde AMD dat het de rapporten heeft onderzocht. Het bedrijf heeft echter niets substantieels kunnen vinden.

Windows 11 22h2 Heeft Prestatieproblemen

AMD kon geen materieel verschil opmerken tussen de twee versies van het besturingssysteem. Problemen die gebruikers ervaren, kunnen te maken hebben met de game-engine. Maar ook andere factoren die niet onder controle zijn van Ryzen CPU’s.

AMD onderzoekt de claims, de chipmaker wil dit snel oplossen. Omdat mond tot mondreclame gevolgen kan hebben voor de verkoop van de nieuwe chips van het bedrijf.

Het goede nieuws is dat AMD van plan is om optimalisaties te leveren voor de nieuwe Ryzen-chips om deze prestatieproblemen op te lossen. Als uw AMD of Intel apparaat na de upgrade langzamer werkt dan normaal, kunt u altijd teruggaan naar Windows 10. Daarna kunt u wachten tot Windows 11 stabiel genoeg is om te upgraden.

Tenslotte

Hierbij dient u niet te vergeten dat Windows 11 nog in ontwikkeling is, Windows 10 daar in tegen wordt niet langer regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies, waardoor het stabieler is dan zijn opvolger.