Microsoft bevestigt probleem met update KB5016616

Verwachte leestijd: 3 minuten

Ook al wordt Windows 10 niet zo vaak bijgewerkt als Windows 11, het heeft nog steeds een aantal fouten en onderbrekingen bij elke nieuwe maandelijkse update. Op 9 augustus werd KB5016616 uitgebracht als onderdeel van Patch Dinsdag van augustus 2022. Deze lijkt in sommige gevallen de audiofunctionaliteit van apparaten kapot te maken.

Windows 10 Update Geeft Audioproblemen

Enkele minuten na de release van KB5016616 werden een aantal problemen ontdekt. Waaronder een fout waarbij de installatie van de update mislukt. De Windows 10 update van augustus 2022, ook wel bekend als Patch Dinsdag augustus 2022 is slechts een kleine update, toch komen veel gebruikers nu in de problemen.

De problemen hebben mogelijk ook gevolgen gehad voor oudere versies van het besturingssysteem, waaronder versie 2004 en versie 20H2. Dat komt omdat oudere versies van Windows 10 en versie 21H2 systeembestanden en het kernbesturingssysteem delen.

Audio problemen

Update KB5016616 maakt de audiofunctionaliteit kapot en veroorzaakt haperende audio, volgens rapporten die wij konden inzien.

Windows 10 Update Geeft Audioproblemen

Het lijkt erop dat Microsoft op de hoogte is van de rapporten en dat ze aan een tijdelijke oplossing werken. In een update van het ondersteuningsdocument heeft Microsoft bevestigd dat de preview update van juli 2022 KB5015878 en KB5016616 patch Dinsdag update van augustus 2022 audiostuurprogramma’s op sommige apparaten kapot kunnen maken. Waardoor ze de toegang tot de audio verliezen.

In een verklaring bevestigden Microsoft woordvoerders dat:

De getroffen machines mogelijk geen audio hebben, maar de situatie kan van apparaat tot apparaat verschillen. In sommige gevallen merkte Microsoft bijvoorbeeld op dat apparaten mogelijk alleen problemen hebben op bepaalde poorten, op bepaalde audioapparaten of alleen binnen bepaalde apps.

De fout treft apparaten waarop een functie genaamd audioverbeteringen is ingeschakeld vóór de installatie van de update.

Audioproblemen oplossen na update KB5016616 Windows 10

Wanneer u de updates hebt onderbroken en u KB5016616 niet heeft geïnstalleerd, kunt u dit probleem voorkomen door deze stappen te volgen:

  • Werk uw audio stuurprogramma, geluid stuurprogramma of geluidskaart stuurprogramma bij via de optionele instellingen in Windows Update. Of ga naar de webpagina van de fabrikant (OEM)om de oude of nieuwe stuurprogramma’s te downloaden en opnieuw te installeren. Dit kan het probleem voorkomen wanneer u de cumulatieve update installeert.
  • Maak ook een back-up van de instellingen van apps zoals Open Broadcaster Software (OBS). In sommige gevallen moet u mogelijk uw eigen tests uitvoeren door de updates te installeren en te controleren of uw geavanceerde audio-app werkt zoals verwacht.

Als u de update al hebt geïnstalleerd en u kunt Windows Update niet verwijderen, volg dan deze stappen:

  • Start de probleem oplosser voor Windows Audio/Sound en laat het een tijdje draaien. In sommige gevallen kan dit de problemen oplossen.

Als de audiotoegang verbroken blijft, moet u Audioverbeteringen uitschakelen via de instellingen:

  • Open Instellingen: Instellingen > Systeem > Geluid. Selecteer uw audioapparaat in het vervolgkeuzemenu. Deze is te vinden onder Invoer > Apparaat eigenschappen > Extra apparaat eigenschappen.
Windows 10 Update Geeft Audioproblemen
  • Hierna selecteert u de optie Alle verbeteringen uitschakelen of Alle geluidseffecten uitschakelen. Vervolgens klikt u op de knop OK.

Microsoft heeft inmiddels een noodupdate heeft uitgegeven om problemen met het audioapparaat op te lossen. Een toekomstige cumulatieve update zal naar verwachting ook met fixes worden geleverd.