Een fout die back-ups zou kunnen verknoeien

Verwachte leestijd: 3 minuten

Met de update van februari heeft Microsoft twee functies verbroken. Intel webcams voor sommige gebruikers en Bestandsgeschiedenis, back-up tool. Hoewel Microsoft problemen met webcams erkende in een bericht op Feedback Hub, heeft het bedrijf nooit problemen toegegeven met de ingebouwde back-up functie van Windows 10.

Windows 10 Update Lost Kritieke Fout Op

Even terug

Sommige Windows 10 gebruikers die de KB4601319 update hadden geïnstalleerd, klaagden dat hun webcams waren uitgeschakeld. Betrokken apparaten zijn onder meer Intel RealSense Depth camera’s en de Razer Stargazer. Hoewel het niet officieel is bevestigd, wordt aangenomen dat het probleem wordt veroorzaakt door een ontbrekend virtueel stuurprogramma.


Bestandsgeschiedenis

Voor niet ingewijden is Bestandsgeschiedenis de back-up oplossing van Windows 10 die specifieke bestanden of mappen op een back-up apparaat kan opslaan.

Bestandsgeschiedenis is een automatische back-uptool, ook wel bekend als “set it and forget it” back-up oplossing, u dient een externe schijf op uw pc hebben aangesloten. Bestandsgeschiedenis is standaard ontworpen om automatisch bestanden en mappen op het aangesloten apparaat op te slaan. Gebruikers kunnen altijd de vorige versie van het bestand herstellen.

Nadat gebruikers de februari update hadden toegepast, merkten ze dat Bestandsgeschiedenis stilletjes was gestopt met werken. Verder werd duidelijk dat de grootte van de back-up wordt weergegeven als “nul bytes“, waarbij sommige gebruikers de vage foutmelding Er is nog geen back-up van uw gegevens gemaakt te zien krijgen.

Bovendien merkten gebruikers ook op dat de knop Nu back-up maken niet meer werkt. Ook dat van systeembestanden nooit een back-up wordt gemaakt, zelfs niet wanneer deze handmatig wordt gestart. In sommige gevallen crashte de functie met het volgende foutbericht:

Windows 10 Update Lost Kritieke Fout Op

Feedback Hub

We kunnen geen bestanden kopiëren naar uw Bestandsgeschiedenis schijf; Starten van back-up van gebruikersgegevens mislukt (fout 80070005),

Bestandsgeschiedenis werkt nu weer

In een vervolg vertelden gebruikers ons dat Microsoft het probleem mogelijk heeft verholpen – zonder toe te geven dat het ooit heeft bestaan.

De bestandsgeschiedenis lijkt te zijn opgelost met de update van april 2021 van Windows 10. Wat betekent dat de back-up tool nu weer werkt in build 19041.928, 19042.928 of nieuwer.

In Microsoft Community zei een gebruiker het zo:

Gisteren zag ik een bericht in de Microsoft Community dat KB5001330 dit probleem eindelijk oplost. Ik heb het gisteravond geïnstalleerd en bevestigd dat dit zo is. Geen idee of het zal helpen met de andere fouten die mensen hebben. Ik heb ook geen idee of Microsoft vaak ooit publiekelijk heeft erkend dat het probleem bestond. Maar het goede nieuws is dat het eindelijk werkt.

Ook al is het probleem met de back-uptool voor de meeste gebruikers verholpen, het is nog niet duidelijk wanneer de Microsoft een oplossing zal implementeren voor het compatibiliteitsprobleem van Windows 10 met bepaalde (web) camera’s.

Problemen met webcams

Zoals we eerder vandaag meldde; is Microsoft momenteel op de hoogte van problemen met Intel RealSense Depth- en Razer Stargazer camera’s. Er is inmiddels een oplossing. Vandaag heeft Microsoft een update in het vooruitzicht gesteld dat het probleem zou oplossen. Als u problemen hebt met de webcam, kunt u de nieuwste optionele cumulatieve update proberen. Lees ook dit artikel over het verwijderen van een Windows 10 update.

Naast deze problemen wordt aangenomen dat Microsoft ook werkt aan een goede oplossing voor prestatieproblemen die zijn waargenomen in de patch van april 2021.