Twee jaar na het begin van het Extended Security Update, of ESU-programma, het definitieve einde van Windows 7
Vanaf dinsdag 10 januari 2023, biedt Microsoft geen uitgebreide beveiligingsupdates meer voor Windows 7 Professional en Enterprise edities. Het bedrijf uit Redmond moedigt gebruikers van Windows 7 aan om te upgraden naar een hogere Windows OS versie.
Met name Windows 11, dat nog steeds achterloopt op de ouder Windows 10-systeem. Ook al zullen veel Windows 7 gebruikers voor zo’n upgrade een nieuwe pc moeten kopen.
Terugblik op Windows 7
Windows 7 (codenaam Vienna, Blackcomb en 7) is een besturingssysteem werd ontwikkeld door Microsoft.
De RTM versie van Windows 7 werd op 22 juli 2009 uitgebracht en voor consumentenversie werd het besturingssysteem op 22 oktober 2009 vrijgegeven. Dat was iets minder dan 3 jaar na de uitgave van Windows Vista. De servertegenhanger van Windows 7, Windows Server 2008 R2, werd op dezelfde datum uitgebracht. Windows 7 was wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem tot januari 2018, daarna was Windows 10 het meest gebruikt.
In tegenstelling tot Windows Vista, die een grote hoeveelheid aan nieuwe functies met zich meebracht, was Windows 7 meer gefocust op het verbeteren van bestaande functies. het moest vooral compatible zijn met zijn voorganger. Microsoft heeft in 2008 presentaties met Windows 7 gegeven waar werd gekeken naar multi-touch ondersteuning. Maar ook naar vernieuwingen in de Windows-shell, zoals de nieuwe taakbalk die nu Superbar heet.
Een thuisgroep systeem genaamd Home Group, samen met verbeteringen aan de prestaties. Veel programma’s die eerder werden meegeleverd met Windows zijn in Windows 7 verwijderd. Zoals: Windows Calendar, Windows Mail, Windows Movie Maker en Windows Photo Gallery.
De ondersteuning in januari 2015 en de verlengde einddatum van de ondersteuning werd bereikt op 14 januari 2020. Dit zette wanhopige Windows 7 gebruikers ertoe aan om gebruik te maken van het Extended Security Update, of ESU-programma van Microsoft. De updates voor dit programma eindigen echter op dinsdag 10 januari 2023, samen met de EOS van Windows 8.1.
Bron: Microsoft.com
Hiermee stelt Microsoft degenen die het besturingssysteem nog gebruiken voor om hun systeem te upgraden. Op de ondersteuningspagina van Microsoft staat dat eigenaren van Windows 7 apparaten kunnen upgraden naar Windows 10. Zij moeten dan wel de volledige versie te kopen en installeren.
Browserondersteuning
Ook stopt binnenkort de ondersteuning van Microsoft Edge in Windows 7 en Windows 8.1. Microsoft Edge versie 109 is de laatste update van de browser. Daarna blijft de browser gewoon functioneren maar komen er geen beveiligings- en functie-updates meer uit. Dit kan voor beveiligings- en compatibiliteitsproblemen zorgen. Hetzelfde lijkt ook in februari met Google Chrome te gebeuren.
Upgrade naar Windows 10
Het bedrijf benadrukt dat hoewel Windows 10 een snelle oplossing is, Windows 11 een meer ideale optie is. Dat komt omdat Windows 10 nog tot 2025 wordt ondersteunt voordat het einde van de ondersteuningsdatum wordt bereikt.
zegt Microsoft op zijn webpagina.
Voordat u investeert in een Windows 10 upgrade, moet u er rekening mee houden dat Windows 10 op 14 oktober 2025 het einde van de ondersteuningsdatum bereikt.
Voegt het bedrijf eraan toe.
Ook al zal een upgraden naar Windows 11 betekenen dat u een nieuwe computer moet aanschaffen. Zo legt Microsoft uit aan gebruikers van Windows 7 computers. Dan gaat het om de voordelen van modernere apparaten met geavanceerdere hardwarecomponenten.
Pc’s zijn aanzienlijk veranderd sinds Windows 7 tien jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht. De computers van tegenwoordig zijn sneller, krachtiger en gestroomlijnder. Ze worden geleverd met Windows 11 al geïnstalleerd.
Aldus Microsoft.
De upgrade weerspiegelt de voortdurende toewijding van Microsoft om het Windows 11 marktaandeel te vergroten. Momenteel maakt Windows 10 68,01% uit van het totale marktaandeel van Windows-desktops, terwijl Windows 11 slechts een totaal aandeel heeft van 16,93%.