De nieuwe Widget functie in Windows 11, het Widgets paneel of bord, is een herstart van Nieuws en interesses uit Windows 10. Terwijl Nieuws en interesses van Windows 10 alleen nieuwsupdates kan leveren, kan het Widgets bord interactieve inhoud weergeven van apps zoals Microsoft Store, Kalender, en meer.

Nieuwe Widgets Geen Probleem Windows 11

Het Windows 11 Widgets paneel is echter beperkt omdat het alleen native apps ondersteunt die door Microsoft zijn ontwikkeld. Het kan alleen weer, sport, nieuws en updates van geselecteerde apps weergeven. Zoals: Microsoft Taken, Foto’s, Agenda en andere apps. Tijdens build 2022 bevestigde Microsoft wat later dit jaar met een enorme bibliotheek met widgets beschikbaar zal komen.

Native UI voor Widgets

Volgens de Microsoft-documentatie worden widgets mogelijk gemaakt door Adaptive Cards die zijn geschreven in JSON. Waarmee apps of services openlijk gegevens kunnen uitwisselen. Met behulp van Adaptive Cards kan Microsoft JSON transformeren in een native gebruikersinterface die zich automatisch aanpast aan de container of het venster van een specifieke app.

Het helpt bij het ontwerpen en integreren van een lichtgewicht gebruikersinterface voor alle belangrijke platforms en frameworks. De softwaregigant zegt dat op adaptieve kaarten gebaseerde widgets kunnen fungeren als een geweldige metgezel voor Win32 en PWA apps in Windows 11.

Adaptive Cards is geen nieuwe technologie, Microsoft gebruikt het al in Windows Tijdlijn, Teams, Cortana, Outlook en andere apps. Hoe ontwikkelaars hun apps kunnen integreren met Widgets is niet duidelijk. Een document heeft wel bevestigd dat widgets slechts een minimale impact hebben op de prestaties.

Microsoft merkt op dat deze, op Adaptive Cards gebaseerde widgets van derden altijd ‘weinig geheugen en CPU‘ zullen gebruiken. Hun adaptieve interface zal automatisch worden opgemaakt om overeen te komen met de host en vormfactor.

Later dit jaar zal Microsoft ontwikkelaars widgets laten publiceren via de Windows Store. Het proces van het publiceren van widgets in de Store zal hetzelfde zijn als het indienen van een normale app.

Nieuwe functie in Widgets paneel: Volledig scherm modus

Eerder dit jaar kondigde Microsoft ook een paar nieuwe kleine toevoegingen aan voor het Widgets paneel.

Op dit moment worden widgets geopend vanaf de linkerkant van de Taakbalk. Dit gaat snel veranderen, omdat Microsoft werkt aan een nieuwe optionele functie om het Widgets paneel in Volledig scherm modes te openen. In de modes van volledig scherm beslaan widgets het hele bureaublad. Ze nemen dus het volledige scherm in beslag.

Nieuwe Widgets Geen Probleem Windows 11

Dit betekent dat gebruikers in één keer toegang hebben tot meer widgets en nieuwsitems van MSN. Het Widget paneel is dan ook gebruiksvriendelijker voor tablets.

Daar naast lijkt het erop dat het Widgets paneel een andere functie krijgt waarmee het widgetbord kan updates weergeven over zowel werk als persoonlijke accounts.

Op dit moment toont het Widgets paneel updates op basis van het account dat u gebruikt. Na een toekomstige update zal Windows 11 items van beide accounts weergeven. Met zakelijke of school gerelateerde items aan de linkerkant en persoonlijke items aan de rechterkant.