Microsoft heeft bevestigd dat sommige gebruikers die afbeeldingseditors apps gebruiken, mogelijk een kleurweergaveprobleem hebben ondervonden na het upgraden naar Windows 11. Ook zijn er meldingen van andere fouten in recente builds van Windows 11. Microsoft onderzoekt deze rapporten.

Microsoft Windows 11 Probleem Bevestigt

Volgens de rapporten zou een fout in Windows 11 kunnen voorkomen dat sommige beeldbewerkingsprogramma’s de kleuren niet correct weergeven op bepaalde schermen, meestal HDR. Dit is waargenomen wanneer gebruikers foto’s proberen te bewerken met witte kleuren of een witte dan wel lichte achtergrond. Als u hier last van heeft, kunnen foto’s in fel geel of andere kleuren worden weergegeven.

Reactie Microsoft op kleur problemen

Verder heeft Microsoft bevestigd dat de fout optreedt wanneer Win32-API’s onder specifieke omstandigheden onverwachte informatie of fouten retourneren. 

Na installatie van Windows 11 geven sommige beeldbewerkingsprogramma’s de kleuren mogelijk niet correct weer op bepaalde HDR schermen. Dit wordt vaak waargenomen bij witte kleuren, die in fel geel of andere kleuren kunnen worden weergegeven. 

Dit probleem treedt op wanneer bepaalde Win32-API’s met kleurweergave onverwachte informatie of fouten retourneren onder specifieke omstandigheden. Niet alle kleurprofielbeheerprogramma’s worden beïnvloed. De kleurprofielopties die beschikbaar zijn op de pagina Instellingen van Windows 11, inclusief Microsoft Kleur Control Panel, zullen naar verwachting correct werken.

Microsoft Windows 11 Probleem Bevestigt

Dit is een probleem met Windows 11 zelf. Het bijwerken van uw apps van derden zal in de meeste gevallen geen verschil maken. Volgens de techgigant heeft de Windows 11 fout geen invloed op alle kleurbeheerprogramma’s.

Microsoft verwacht dat kleurprofielopties in Instellingen en Configuratiescherm werken zoals verwacht in de stabiele builds van het besturingssysteem.

Een toekomstige release van Windows 11, die naar verwachting eind januari wordt gelanceerd. Zal de problemen met HDR of beeldbewerking apps oplossen. Als u lid bent van het Insider programma, heeft u toegang tot de updates in nieuwere versies. Volgens berichten in de Feedback Hub lijkt de fout in de kleurweergave van de monitor volledig te zijn opgelost bij het uitvoeren van deze preview builds.

Wat er kapot is in de laatste updates

Windows 11 KB5008215, werd op 15 december uitgebracht, wordt ook geplaagd door andere problemen. Gebruikers hebben bijvoorbeeld beweerd dat ze de cumulatieve update niet kunnen toepassen omdat de patch niet kan worden geïnstalleerd met cryptische foutmeldingen.

Ook ondervinden sommige gebruikers nog steeds prestatieproblemen met bepaalde opslagschijven zoals SSD en NVMe. Ondanks de update die daarvoor is uitgegeven.

Microsoft Windows 11 Probleem Bevestigt

Er is een bekend probleem in Windows 11 dat in bepaalde gevallen de prestaties van de opslagschijven kan verminderen. Dit gebeurt meestal wanneer u bestanden probeert te verplaatsen tussen de systeem partitie en andere partities. Omdat de fout alleen de partitie treft waarop Windows 11 is geïnstalleerd.

Het is nog steeds niet duidelijk wanneer deze problemen volledig zullen worden opgelost in het besturingssysteem. Maar we verwachten aanvullende updates als één van de optionele updates van januari 2022.