Intel heeft zojuist een aantal reparaties voor kwetsbaarheden in zijn wifi adapters vrijgegeven. Ook is er een beveiligingsfout ontdekt met Bluetooth.

Intel Wifi Heeft Drie Beveiligingslekken

Het bedrijf Intel schetste de problemen in een drietal beveiligingsadviezen: SA-00539 en SA-00582 voor wifi en SA-00581 maar ook voor Bluetooth. De problemen met wifi zijn echter ernstiger.

Intel Wifi AX210, AX201, AX200 en Killer AX1675 plus AX1650 producten worden beïnvloed, zowel Wifi 6 als Wifi 6E-producten. Die zijn aanwezig op moderne Intel moederborden maar ook op sommige AMD moederborden. Ook oudere Wifi 5 chipsets worden vermeld in de bovenstaande adviezen.

Overzicht getroffen producten

  • Wifi 6E AX210, AX201, AX200 (Intel)
  • Wireless AC 9560, 9462, 9461, 9260 (Intel)
  • Dual Band Wireless AC 8265, 8260 (Intel)
  • Intel Dual Band Wireless AC 3168, 3165
  • Wireless 7265 (Rev D)(Intel)
  • Wifi 6E AX1675 (Killer)      
  • Wifi 6 AX1650 (Killer) 
  • Killer Wireless AC 1550


Het advies van Intel voor gebruikers van Active Management Technology of AMT voor beheer op afstand.

Stuurprogramma’s nu bijwerken

U kunt de problemen oplossen door de meest recente stuurprogramma versie voor uw specifieke draadloze adapter van Intel te downloaden.

Om erachter te komen welke draadloze adapter u heeft, typt u apparaatbeheer in het zoekvak en u klikt op het bovenste resultaat.

Kijk door de lijst met apparaten zoek en klik op Netwerk Adapters, dan vindt u hieronder de naam en het model van uw Intel Wireless Adapter of Intel Wi-Fi.

Intel Wifi Heeft Drie Beveiligingslekken

U kunt hier de relevante bijgewerkte stuurprogramma’s voor Windows 10 en Windows 11 bij Intel downloaden. In het geval dat uw adapter van het merk Killer is zijn de nieuwste Intel Killer Performance Suite hier te downloaden.

Kanttekeningen en analyse

De drie meest zorgwekkende beveiligingslekken hebben betrekking hebben op wifi. Bij Intel worden de risico’s als hoog beoordeeld in termen van ernst, samen komen ze met een gemiddeld risico aan kwetsbaarheden; er zijn in totaal 23 fouten. De kritische fouten kunnen een aanvaller in staat stellen om escalatie van privileges te vergemakkelijken via aangrenzende toegang. Dat betekent dat aanvallers toegang kunnen krijgen tot uw machine en mogelijk schade aan uw netwerk kunnen aanrichten, als ze zich op hetzelfde netwerk bevinden.

Wanneer u thuis op uw eigen netwerk zit, zal er geen probleem zijn. Maar als u ergens op een openbare wifi bent, kan een laptop met een verouderd stuurprogramma voor uw Wifi vatbaar zijn voor aanvallen. U zit dan samen met anderen op een netwerk (aangrenzend).

Bluetooth

Het enige Bluetooth probleem is minder kritiek van aard en kan alleen worden gebruikt om een ​​denial of service aanval te creëren. Het gebruik van uw systeem wordt dan verstoord, zonder dat het echt iets vreselijks doet, zoals het infecteren met malware. Toch is het natuurlijk niet iets wat u wilt dat er gebeurt.

Het is altijd verstandig om uw stuurprogramma’s up-to-date te houden. Dat geldt voor alle hardware op uw systeem, ook verdient het de aanbeveling regelmatig software-updates te installeren.