Verwachte leestijd: 9 minuten

Irql not less or equal Fout in Windows 11

Als u in Windows 11 de fout Error 0xA: IRQL_not_less_or_equal tegenkomt, heeft u op zijn minst vijf manieren om dit probleem op te lossen. In dit Windows 11 artikel laten we zie hoe u dat kunt doen.

De fout in het Nederlands: IRQL niet minder of gelijk is een bekend probleem. Wat betekent dat het systeem problemen heeft met een van de hardware stuurprogramma’s, dat het geheugen zich niet goed gedraagt ​​of omdat er een conflict is met het antivirusprogramma. 

Wanneer u dit probleem tegenkomt, biedt Windows 11 ten minste zes manieren om het op te lossen. Dat kunt u doen met behulp van: Windows Update, de systeem configuratie-instellingen, DISM- en SFC-opdrachtregelprogramma’s en Windows Memory Diagnostic. U kunt ook proberen de antivirus te verwijderen en de grafische stuurprogramma’s opnieuw te installeren.

In Windows 11 kunt u verschillende stappen voor probleemoplossing uitvoeren om het probleem ‘IRQL_not_less_or_equal’ op uw computer op te lossen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het systeem over de nieuwste updates beschikt die mogelijk een oplossing voor het probleem heeft.

U kunt een schone start proberen om een ​​probleem met een service van derden te verhelpen. Verder is het mogelijk om de Windows installatie te repareren door de corruptie van het bestandssysteem te herstellen. Tenslotte kan een geheugentest een probleem met een van de modules uitsluiten. En u kunt proberen de grafische stuurprogramma’s opnieuw te installeren.

Uw computer kan twee soorten updates ontvangen, waaronder updates voor het besturingssysteem en stuurprogramma’s.

Volg deze stappen om Windows 11 bij te werken:

 1. Open de App Instellingen.
 2. In het linker deelvenster klikt u op Windows Update.
 3. Schakel de tuimelschakelaar Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn in.
 4. Hierna klikt u op de knop Naar updates zoeken.
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Volg deze stappen om stuurprogramma’s bij te werken via Windows Update:

 1. Open de App Instellingen.
 2. In het linker deelvenster klikt u op Windows Update.
 3. Aan de rechterkant klikt u op de Geavanceerde opties.
 • In het gedeelte Extra opties klikt u op de instelling Optionele updates.
 • Controleer de beschikbare stuurprogramma’s en andere updates.
 • Indien updates aanwezig zijn klikt u op de knop Downloaden en installeren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, controleert u of het apparaat de Fout 0xA: IRQL_not_less_or_equal nog weergeeft.

Services van andere niet-Microsoft-programma’s kunnen ook conflicten veroorzaken die de IRQL-fout kunnen veroorzaken. Een “schone start” is een manier om de computer op te starten met een minimale set stuurprogramma’s en apps bij het opstarten, zodat u kunt bepalen of services van derden problemen veroorzaken.

Volg deze stappen om een ​​schone start van Windows 11 uit te voeren:

 1. Open het Start-menu.
 2. In de Zoek balk typt u msconfig. Daarna klikt u op het de app om Systeemconfiguratie te openen.Irql not less or equal Fout in Windows 11
 3. Hierna klikt u op het tabblad Services.
 4. Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 5. Vervolgens klikt u op de knop Alles uitschakelen.
 • Nu klikt u op het tabblad Opstarten.
 • Daarna klikt u op de optie Taakbeheer openen.
 • Selecteer elke ingeschakelde applicatie.
 • Hierna klikt op de knop Uitschakelen.
 • Tenslotte herstart u de computer.

Wanneer, na het voltooien van de stappen, de fout niet meer optreedt, kunt u service voor service opnieuw inschakelen. Hierbij komt u bij het opstart item die het probleem veroorzaakt.

U kunt de services opnieuw inschakelen met behulp van dezelfde instructies als hierboven beschreven, maar begin in  stap 5 de services één voor één in te schakelen met een herstart tussendoor.

Meestal zult u de fout “IRQL_not_less_or_equal” tegenkomen wanneer een of meerdere bestanden in het systeem beschadigd raken. Als dit het geval is, kan het probleem worden opgelost door de installatie te repareren met het opdrachtregelprogramma Deployment Image Servicing and Management (DISM) en de System File Checker (SFC).

Volg deze stappen om de installatie van Windows 11 te herstellen:

 1. Open het Start-menu.
 2. Typ in het zoek vak Opdrachtprompt. Hierna klikt u op de   optie Als administrator uitvoeren.Irql not less or equal Fout in Windows 11
 3. Typ de volgende opdracht en druk op Enter:   

4. Typ de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter:

Zodra u de stappen heeft voltooid, scant en repareert de DISM-tool de bestanden van de lokale image die de systeembestanden bevat. Gebruikt de SFC-tool de systeembestanden in de image om de huidige installatie te repareren en de “IRQL_not_less_or_equal”-fout op te lossen.

In dit DISM-opdrachttool artikel wordt gedetailleerder uitgelegd hoe u de tools kunt gebruiken om de installatie te repareren.

Als het probleem in het systeemgeheugen ligt, bevat Windows 11 een hulpmiddel om een ​​diagnose te stellen en te bepalen of er een probleem is met het geheugen.

Volg deze stappen om een ​​geheugentest uit te voeren op Windows 11:

 1. Open het Start-menu.
 2. Typ in het zoek vak Geheugentest en klik op de app om deze te openen.Irql not less or equal Fout in Windows 11
 3. Dubbelklik op het hulpprogramma Windows Geheugen controle.
 4. Hierna klikt u op de optie Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen.

Nadat u de stappen heeft voltooid, start het systeem het Windows Memory Diagnostic-hulpprogramma op en voert het de  “Standaard”  -modustest uit, wat voldoende zou moeten zijn om te bepalen of het geheugen defect is. U kunt altijd de  “F1”  -toets gebruiken om de pagina te openen en de scanopties te wijzigen.

Zodra de test is voltooid, wordt de computer opnieuw opgestart. Volg deze stappen om de Windows Memory Diagnostic-resultaten op Windows 11 te controleren:

 1. Open het Start-menu.
 2. In het Zoek vak typt u Logboeken. Hierna klikt u op de app om deze te openen.
 3. Vouw de categorie Windows-logboeken uit.
 4. Met de rechtermuisknop klikt u in het linker deelvenster op het item Systeem. Hierna klikt u in het zweefmenu op de  optie Zoeken.
 • In het zoek vak typt u het trefwoord Geheugen controle-Resultaten. Hierna klikt op de knop Volgende zoeken.
 • Om het zoeken te stoppen klikt u op de knop Annuleren.
 • Dubbelklik op de MemoryDiagnostics-Results bron in het rechter deelvenster.
 • Bekijk de diagnostische resultaten. 

Wanneer het resultaat luidt: Het Windows Geheugen controle heeft het geheugen van uw computer getest en geen fouten gevonden. Dan kunt u het geheugen als oorzaak van het probleem uitsluiten.

Als het geheugen problemen ondervindt, kunt u proberen de modules opnieuw op het moederbord te installeren. Als het probleem zich blijft voordoen, is het wellicht tijd om het systeemgeheugen te upgraden. 

De fout ‘Error 0xA’ kan ook betekenen dat de antivirus, anders dan Microsoft Defender Antivirus, een conflict heeft met het besturingssysteem. U kunt dit probleem oplossen door de antivirus tijdelijk te verwijderen.

Hoewel het niet wordt aanbevolen om een ​​computer zonder antivirusprogramma te gebruiken, wordt Microsoft Defender Antivirus automatisch geactiveerd wanneer u de beveiligingstoepassing verwijdert .

Volg deze stappen om de antivirussoftware van uw computer te verwijderen:

 • Open de app Instellingen.
 • In het linker deelvenster klikt u op Apps.
 • Aan de rechterkant klikt u op Geïnstalleerde apps.
 • Vervolgens klikt u op de menuknop (drie stippen) naast de antivirus en kies de optie Verwijderen.
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm om de software te verwijderen.

Nadat u de stappen heeft voltooid en de betreffende fout niet meer verschijnt, kan deze verband houden met de beveiligingssoftware. Als dit het geval is, controleer dan de ondersteuningswebsite van de softwareleverancier om te bepalen of er een update of een oplossing beschikbaar is. 

Wanneer u Blue Screen of Death of BSoD fouten en andere problemen tegenkomt, is het probleem vaak het stuurprogramma van uw grafische kaart dat op uw computer is geïnstalleerd. Als u te maken heeft met de fout IRQL_not_less_or_equal, kan het probleem wellicht opgelost worden door de grafische kaart opnieuw te installeren.

De instructies voor het installeren van een bijgewerkte versie van het grafische stuurprogramma zijn afhankelijk van de fabrikant van de kaart (zoals AMD, NVIDIA of Intel), maar u kunt deze algemene stappen volgen:

 • Open de ondersteuningswebsite van de fabrikant. 
 • Download het installatieprogramma voor op uw computer.
 • Dubbelklik om de toepassing te starten.
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm.

In de stappen om de installatie aan te passen, kiest u de optie om een ​​schone installatie van het stuurprogramma uit te voeren.

 • Ga door met het herinstallatieproces.

Zodra u de stappen heeft voltooid, wordt de computer opnieuw opgestart. Het blauwe scherm met de IRQL foutmelding zou nu opgelost moeten zijn.