Heeft u het vermoeden dat uw computer is geïnfecteerd met schadelijke software? In dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe u zich snel van dit probleem kunt verlossen.

Zo Verwijdert U Schadelijke Software

In Windows 10 is een hulpprogramma met de naam Malicious Software Removal Tool (MSRT) dat Microsoft regelmatig bijwerkt. Het programma is erop gericht om specifieke bekende bedreigingen te vinden en te verwijderen die ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen, zo blijft uw computer soepel werken.

Wat is de Malicious Software Removal Tool

De Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool is een gratis verspreid hulpprogramma voor het verwijderen van virussen. Het is door Microsoft ontwikkeld voor het Microsoft Windows besturingssysteem. Het werd voor het eerst uitgebracht op 13 januari 2005, genaamd een on demand antivirusprogramma. On demand betekent dat er geen Real time bescherming is.

De tool biedt geen realtime bescherming zoals Microsoft Defender Antivirus of de mogelijkheid om schadelijke software te verwijderen die niet actief wordt uitgevoerd. Het scant uw computer op specifieke wijdverspreide malware en probeert de infectie te verwijderen. De tool wordt automatisch gedistribueerd naar Microsoft Windows computers via de Windows Update service van Microsoft. Maar kan ook afzonderlijk worden gedownload via het Microsoft Download centrum.

Rapportage

De resultaten legt het hulpprogramma vast in een logbestand in  % windir% \ debug \ mrt.log. Om het op een andere moment handmatig uit te voeren, kunnen gebruikers mrt.exe starten met de Windows opdrachtprompt of de opdracht Uitvoeren in het menu Start.

Deze tool is geconfigureerd om geanonimiseerde gegevens over gedetecteerde infecties aan Microsoft te rapporteren. Het meldingsgedrag is vastgelegd in de EULA van de tool en kan indien gewenst worden uitgeschakeld.

De Malicious Software Removal Tool of MSRT klinkt als een antivirusprogramma, maar dat is het niet. Het bevat alleen de instructies om een specifiek bereik van malware om te detecteren nadat de computer is geïnfecteerd. Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met meer schadelijke malware, moet u de functie Windows Defender Offline gebruiken.

Microsoft pusht nu automatisch, ongeveer elke drie maanden, nieuwe versies van het hulp programma Malicious Software Removal Tool voor Windows 10 apparaten via Windows Update. U kunt echter altijd de zelfstandige versie downloaden en uitvoeren om handmatig op schadelijke software te controleren en te verwijderen.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel laten we u twee manieren zien waarop u het hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software kunt gebruiken om ongewenste software van uw computer te scannen en te verwijderen.

 • Hoe kunt u het hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software in Windows 10 gebruiken
 • Het hulpprogramma gebruiken voor het verwijderen van schadelijke software met de opdrachtprompt.

Hoe kunt u het hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software in Windows 10 gebruiken

Volg deze stappen om uw computer te scannen op schadelijke software met de Microsoft-tool:

 1. Open deze Microsoft-ondersteuningspagina.
 2. Hierna klikt u op de knop Downloaden.
 3. Sla het Malicious Software Removal Tool bestand op uw apparaat op.
Zo Verwijdert U Schadelijke Software
 • Dubbelklik op het bestand om de tool te starten. Hierna klikt u op Ja als u daarom gevraagd wordt.

Opmerking: De bestandsnaam zal bij elke nieuwe release van de tool anders zijn.

 • Nu klikt u op de knop Volgende.
Zo Verwijdert U Schadelijke Software

Scan opties

 • Hierdoor kunt u een van de scanopties selecteren:
  • Snelle scan: Deze opdracht scant delen van het systeem die waarschijnlijk schadelijke software bevatten, maar lost geen problemen op. In plaats daarvan stelt het voor om een ​​volledige scan uit te voeren voor het geval er schadelijke software wordt gevonden.
  • Volledige scan: Dit scant het hele apparaat op schadelijke software, inclusief vaste en verwisselbare schijven. Dit proces kan vele uren duren omdat het een snelle en volledige scan uitvoert op alle stations die op de computer zijn aangesloten (behalve netwerkstations).
  • Aangepaste Scan: voert een snelle scan uit en scant de map locatie die u hebt opgegeven.
Zo Verwijdert U Schadelijke Software
 • Als u de optie Aangepaste scan kiest, klikt u op de knop Map kiezen om de locatie te selecteren die u op schadelijke code wilt scannen (Optioneel).
 • Ga door en klik op de knop Volgende.
 • Vervolgens klikt u op de link Gedetailleerde resultaten van de scan bekijken om de scandetails te bekijken.
Zo Verwijdert U Schadelijke Software
 • Wanneer u het logbestand niet wilt bekijken klikt u op de knop Voltooien en sluit u het proces af.
 • U gaat verder en klikt op gedetailleerde resultaten van de zoekactie weergeven, om deze in te zien.
Zo Verwijdert U Schadelijke Software
 • Hierna kunt u op OK klikken om het proces af te sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, scant de tool het systeem op schadelijke software. Als er een bedreiging wordt gevonden, wordt u gevraagd om een ​​volledige scan uit te voeren. Als er een volledige scan is gebruikt, wordt u gevraagd om de infectie uit die bestanden te verwijderen.

Uw browser

Als de kwaadaardige software de browserinstellingen heeft gewijzigd, geeft u aanwijzingen om de oorspronkelijke instellingen te herstellen indien van toepassing.

De tool kan de geïnfecteerde bestanden mogelijk opschonen, maar het is niet perfect, en afhankelijk van de infectie kan er wat gegevensverlies optreden. In sommige gevallen is het mogelijk dat de tool de bestanden niet in hun oorspronkelijke staat kan herstellen. Na de scan maakt de MSRT ook een lang c:\Windows\Debug\mrt.log bestand aan met informatie over de tool, samenvatting en retour codes.

Het hulpprogramma gebruiken voor het verwijderen van schadelijke software met de opdrachtprompt

Als alternatief kunt u de beveiligingstool ook gebruiken met opdrachten, maar de beschikbare opties zijn beperkter dan de grafische interface.

Volg deze stappen om het hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software met opdrachtprompt te gebruiken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat; selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om een ​​geforceerde scan te starten en druk op Enter:
mrt /f
 • Om door te gaan met een volledige scan klikt u op de knop Volgende.
 • U typt de volgende opdracht om een ​​volledige scan uit te voeren en geïnfecteerde bestanden automatisch op te schonen en druk op Enter:
mrt /f:y
 • Door op de knop Volgende klikken kunt u door te gaan met scannen en automatisch opschonen.
 • Vervolgens typt u de volgende opdracht om een ​​scan stil te laten uit te voeren zonder visuele interface en druk op Enter:
mrt /q

Tip: Gewoonlijk zou u deze optie alleen gebruiken om het beveiligingsprogramma uit te voeren als geplande taak voor andere computers in het netwerk.

 • Tenslotte typt u de volgende opdracht om rustig een volledige scan uit te voeren en druk op Enter:
mrt /f /q
Zo Verwijdert U Schadelijke Software

Nadat u de stappen hebt voltooid, voert de tool een scan uit op de Windows 10 computer.

Tenslotte

Wanneer u de snelle scan hebt geactiveerd, wordt u gevraagd om een ​​volledige scan uit te voeren wanneer er een bedreiging wordt gevonden. Als u de /f:y opties hebt gebruikt, vindt de volledige scan en automatische opschoning plaats. Wanneer u de /q optie hebt gebruikt, wordt de tool op de achtergrond uitgevoerd zonder gebruikersinterface. U kunt altijd de volledige lijst met opties zien met de opdracht mrt /?.

In dit Windows 10 artikel richten we ons op Windows 10. Maar de tool werkt ook met eerdere versies, waaronder Windows 8.1 en Windows 7.