Verwachte leestijd: 7 minuten

De patch Dinsdag van april voor Windows 10 met update KB5001330 blijft ook problemen veroorzaken in games. Vanwege FPS drops, crashes en blauwe schermen of BSOD in combinatie met VSync fouten. Raadt de chipfabrikant NVIDIA nu ook aan om de patches voor maart en april te verwijderen.

Oproep Nvidia Verwijder Update Kb5001330

Wat u moet weten

Horizontale en verticale hold

Analoge televisieontvangers en composietmonitors bieden vaak handmatige bedieningselementen om de horizontale en verticale timing aan te passen.

De deflectie oscillatoren zijn ontworpen om te werken zonder een signaal van het televisiestation (of videorecorder, computer of andere samengestelde videobron). Dit levert een leeg canvas op, vergelijkbaar met de huidige “CHECK SIGNAL CABLE” berichten op monitoren. Het stelt de televisieontvanger in staat om een ​​raster weer te geven om de basiswerking van de meest fundamentele circuits van de set te bevestigen, om een ​​beeld te laten zien tijdens het plaatsen van de antenne.

Met voldoende signaalsterkte zou het synchronisatiescheidingscircuit van de ontvanger tijdbasispulsen van de inkomende video splitsen en deze gebruiken. Om de horizontale en verticale oscillatoren op het juiste moment te resetten om te synchroniseren met het signaal van het station.

Televisie

De vrijlopende oscillatie van het horizontale circuit is bijzonder kritisch. Aangezien de horizontale afbuig circuits doorgaans de terugslagtransformator voeden die het versnellingspotentieel voor de CRT levert. Evenals de gloeidraden voor de hoogspanningsgelijkrichter buis en soms de gloeidraad (en). van de CRT zelf. Zonder de werking van de horizontale oscillator en eindtrappen zal er voor vrijwel elke analoge televisieontvanger sinds de jaren ’40 absoluut geen verlichting van het gezicht van de CRT zijn.

Het gebrek aan precisie timing componenten in vroege televisieontvangers betekende dat de tijdbasiscircuits af en toe handmatig moesten worden aangepast. Als hun free run frequenties te ver verwijderd waren van de werkelijke lijn- en veldsnelheden, zouden de circuits de inkomende synchronisatiesignalen niet kunnen volgen. Verlies van horizontale synchronisatie resulteerde meestal in een onzichtbaar beeld; verlies van verticale synchronisatie zou een beeld opleveren dat op of neer rolt over het scherm.

De aanpassing nam de vorm aan van horizontale hold- en verticale hold- bedieningselementen, meestal op het voorpaneel, samen met andere veelgebruikte bedieningselementen. Deze pasten de freesfrequenties van de overeenkomstige tijdbasis oscillatoren aan.

Bij een juiste werking zou het aanpassen van een horizontale of verticale hold ervoor moeten zorgen dat het beeld bijna op zijn plaats op het scherm klikt; dit heet sync lock. Een langzaam rollend verticaal beeld laat zien dat de verticale oscillator bijna gesynchroniseerd is met het televisiestation, maar dat deze niet vergrendelt. Dit is vaak als gevolg van een zwak signaal of een storing in de synchronisatiescheidingstrap die de oscillator niet reset. Soms stopt de zwarte intervalbalk bijna op de juiste plaats, wat nogmaals aangeeft dat een fout in de synchronisatiescheiding niet correct is bij het resetten van de verticale oscillator.

Fouten

Horizontale synchronisatiefouten zorgen ervoor dat het beeld diagonaal wordt gescheurd. Het wordt over het scherm herhaald alsof het om een ​​schroef of een kapperspaal is gewikkeld; hoe groter de fout, hoe meer kopieën van de afbeelding tegelijk rond de kapperspaal zijn gewikkeld. Omdat het belang van de horizontale synchronisatieschakeling als voeding voor veel sub circuits in de ontvanger, kunnen ze ook defect raken. En ook horizontale uitgangscomponenten die zijn ontworpen om samen te werken in een resonantiekring, kunnen beschadigd raken.

In de vroegste elektronische televisieontvangers (1930-1950) was de tijdbasis voor de sweep oscillatoren over het algemeen afgeleid van RC circuits op basis van koolstofweerstanden en papiercondensatoren. Na het inschakelen van de ontvanger zouden de vacuümbuizen in de set opwarmen en zouden de oscillatoren beginnen te draaien, waardoor een te bekijken beeld mogelijk was. 

Weerstanden waren over het algemeen eenvoudige stukjes koolstof in een bakelieten omhulsel, de condensatoren waren meestal afwisselende lagen papier en aluminiumfolie in kartonnen kokers die waren afgedicht met bijenwas. Het binnendringen van vocht van omgevingsluchtvochtigheid en de thermische instabiliteit van deze componenten beïnvloedden hun elektrische waarden. Omdat de warmte van de buizen en de elektrische stromen die door de RC circuits gaan, ze opwarmen, zouden de elektrische eigenschappen van de RC tijdbasis verschuiven.

In de jaren 70

Hermetisch afgesloten passieve componenten en koeler lopende halfgeleiders als actieve componenten verbeterden de betrouwbaarheid geleidelijk tot het punt waarop de horizontale hold eerst naar de achterkant van de set werd verplaatst. De verticale hold regeling, vanwege de langere periode in de RC constante bleef bestaan als een frontpaneelbediening tot ver in de jaren 70.Bij die tijd nam de consistentie van condensatoren met een grotere waarde toe.

Aan het begin van de jaren tachtig was de efficiëntie van de synchronisatiecircuits, plus de inherente stabiliteit van de oscillatoren van de sets verbeterd, tot het punt waarop deze bedieningselementen niet langer nodig waren. Geïntegreerde schakelingen die de horizontale vasthoudcontrole uitschakelden, begonnen al in 1969 te verschijnen.

Verdere ontwikkeling

De laatste generaties analoge televisieontvangers, de meeste televisietoestellen met interne beeldschermdisplays om helderheid, kleur, tint en contrast aan te passen, gebruikten tv-set-op-een-chip ontwerpen. Waarbij de tijdsbases van de ontvanger waren gescheiden van kristal oscillatoren, meestal gebaseerd op de 3,58 MHz NTSC colorburst referentie. 

PAL en SECAM ontvangers waren vergelijkbaar, hoewel ze op verschillende frequenties werkten. Met deze sets was aanpassing van de vrijloop frequentie van een van beide sweep oscillatoren fysiek onmogelijk. Deze waren afgeleid in het geïntegreerde circuit of mogelijk via een verborgen servicemodus die doorgaans alleen NTSC / PAL frequentieschakeling biedt, toegankelijk via de On Screen Display’s menusysteem.

Horizontale en verticale hold bedieningselementen werden zelden gebruikt in CRT-gebaseerde computermonitors, aangezien de kwaliteit en consistentie van componenten vrij hoog waren tegen de komst van het computertijdperk. Maar ze kunnen worden aangetroffen op sommige composietmonitoren die werden gebruikt in de jaren 70-80 vooral thuis of op persoonlijke computers.

Er is geen equivalent in moderne televisiesystemen.

Meer informatie.


Update blijft problemen veroorzaken

De beveiligingsupdate voor Microsoft Windows KB5001330, nu stelt NVIDIA gamers voor een serieuze beslissing. 

Oproep Nvidia Verwijder Update Kb5001330

Enerzijds lost de update een kritieke bug op in verband met het NTFS-bestandssysteem, anderzijds worden er steeds meer ernstige FPS reducties, crashes en zelfs stopfouten gedetecteerd. Verschillende Reddit berichten adviseren om de update ondanks de voordelen te verwijderen. De Amerikaans-Amerikaanse videokaart fabrikant NVIDIA ziet momenteel alleen een oplossing in het verwijderen van de update.

Ook al is de update verwijdert; er is geen oplossing in zicht

Op het ondersteuningsforum van het bedrijf wordt ook aanbevolen om eventuele problemen tegen te gaan door de Windows 10-update KB5000842, die eind maart werd uitgebracht, te verwijderen. Omdat de beschreven fouten ook van invloed zijn op de nieuwste update KB5001330, lijkt er geen manier te zijn om updates van vóór 13 april 2021 terug te draaien. Spelers melden dat de insider preview KB5001391 die beschikbaar is in het bèta kanaal, evenmin bijdraagt ​​aan een oplossing. Niet alleen pc’s met NVIDIA, maar ook pc’s met grafische kaarten van AMD zouden worden getroffen door de aanhoudende problemen.

Flight Simulator: Big World Update 4 nu beschikbaar Nieuw

Het lijkt erop dat veel van de problemen: framesnelheid dalingen, crashes en blauwe schermen, om verschillende redenen voorkomen. Zowel onopgeloste fouten in verband met verticale synchronisatie (VSync), als compatibiliteitsproblemen tussen de KB5001330 update en de huidige NVIDIA Game Ready stuurprogramma‘s de problemen kunnen veroorzaken. Betrokken gebruikers kunnen in dit artikel lezen hoe ze de update handmatig kunnen verwijderen.