U kunt de slaapkwaliteit verbeteren en vermoeide ogen verminderen met de Nachtlamp in Windows 11. In dit Windows 11 artikel vertellen we u hoe u dit doet.

Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11

De Nachtlamp is een functie in Windows 11 die de vermoeidheid van de ogen vermindert maar u helpt in slaap te vallen na uren op uw computer te hebben gewerkt.

Schermen kunnen een grote hoeveelheid blauw licht produceren, vergelijkbaar met het natuurlijke licht dat uw ogen elke dag ontvangen, overdag is dat geen enkel probleem. Het kan echter ’s nachts uw biologische klok verstoren en de aanmaak van melatonine negatief beïnvloeden, wat de slaapkwaliteit kan verminderen en ongemak in uw ogen kan veroorzaken.

Wat gaan we doen

Wanneer de functie Nachtlamp is ingeschakeld, wordt de hoeveelheid blauw licht verminderd en worden warmere kleuren weergegeven die vermoeide ogen en in slaap vallen helpen verminderen. Uw mobiele apparaat beschikt al heel lang over deze functie. In Windows 10 werd deze functie sinds de Creators Update (april 2017) beschikbaar, ze is ook in Windows 11 aanwezig.

In dit Windows 11 artikel nemen we u mee door de stappen om de Nachtlamp in te schakelen en te configureren. Zo kunt u de kans te verkleinen dat uw ogen vermoeid raken door uren achter de computer.

 • Nachtlamp inschakelen in Windows 11
 • De Instellingen voor nachtlamp wijzigen 

Nachtlamp inschakelen in Windows 11

Gebruik deze stappen om de nachtlamp functie van Windows 11 in te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechtse kant klikt u op Beeldscherm.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Schakel ​​de tuimelschakelaar voor nachtlamp in om de functie in te schakelen.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Schakel de nachtlamp uit om de functie uit te schakelen (Optioneel).

Zodra u de stappen hebt voltooid, toont de functie warme kleuren op het scherm om vermoeide ogen te minimaliseren tijdens het werken ’s nachts.

Sneltoets instellingen

Tip: Als alternatief kunt u de functie ook inschakelen via de vervolgkeuzelijst Snelle instellingen. U kunt klikken op het netwerk- en volumepictogram of de Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11+ A- sneltoets gebruiken en op de knop Nachtlampje klikken.

Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11

Als u de knop niet ziet, klikt u op de knop Snelle instellingen bewerken Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11. U klikt op de knop Toevoegen en u selecteert de optie Nachtlampje vervolgens klikt u op de knop Gereed.

De Instellingen voor nachtlamp wijzigen

De Nachtlamp is een eenvoudige functie, maar u kunt ook een aantal instellingen aanpassen, waaronder de standaardkleurtemperatuur en het standaardschema.

Kleurtemperatuur wijzigen

Gebruik deze stappen om de kleurtemperatuur van Nachtlamp te wijzigen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechtse kant klikt u op Beeldscherm.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • In het gedeelte kleur en helderheid, selecteert u de Nachtlamp Instelling.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Gebruik de schuifregelaar Sterkte om de juiste kleurtemperatuur van het scherm op te geven wanneer de functie is ingeschakeld.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Door de de knop Nu inschakelen te klikken kunt u de functie onmiddellijk in schakelen (Optioneel).

Nadat u de stappen hebt voltooid, toont het beeldscherm de kleurtemperatuur die u hebt opgegeven bij het inschakelen van Nachtlamp. De juiste warme temperatuur is uw beslissing. De enige vuistregel is echter om extreem hoge temperaturen te vermijden. Stel hem alleen in op de kleur waar u zich het prettigst bij voelt.

Aangepast schema

Ondanks dat Windows 11 wordt standaard geleverd met Nachtlamp moet het in- en uitschakelen handmatig gebeuren. U kunt echter altijd plannen wanneer de functie automatisch moet worden in- en uitgeschakeld.

 • Open Instellingen.
 • Eerst klikt u op Systeem.
 • Aan de rechtse kant klikt u op Beeldscherm.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • In het gedeelte kleur en helderheid, selecteert u de Nachtlamp instelling.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Schakel het Schema voor de Nachtlamp in.
Zo Zet U De Nachtlamp Aan in Windows 11
 • Selecteer de optie Zonsondergang tot zonsopgang zodat Windows 11 Nachtlamp automatisch kan configureren op basis van de zonsondergang en zonsopgang op uw locatie. U moet locatie toestemming geven in Privacy & beveiliging.
 • Selecteer de optie Uren instellen (Optioneel).
 • Stel de tijd in wanneer u de Nachtlamp wilt inschakelen en wanneer u het wilt Uitschakelen.

Wanneer u deze stappen heeft voltooid, schakelt Windows 11 het Nachtlamp in en uit tijdens het opgegeven schema op de instellingenpagina.