Verwachte leestijd: 7 minuten

Het is nu gemakkelijker dan ooit om gedeelde bestanden in OneDrive te beheren.

Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive

Wat u moet weten

 • De nieuwe functie “Toevoegen aan OneDrive” is nu algemeen beschikbaar.
 • Met deze functie kunt u snelkoppelingen naar gedeelde OneDrive-mappen toevoegen aan uw eigen OneDrive.
 • U kunt vervolgens door gedeelde bestanden bladeren en deze beheren zonder de machtigingen te wijzigen.
Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive
Bron: Microsoft.com

Werkwijze

OneDrive heeft een sectie voor alle bestanden en mappen die met u zijn gedeeld. Dit is een handige plek om inhoud te vinden die anderen met u hebben gedeeld via OneDrive. Maar het kan ook los staan ​​van de rest van uw OneDrive-opslag. Nu maakt een nieuwe functie Toevoegen aan OneDrive het gemakkelijk om een ​​gedeelde map toe te voegen aan uw eigen OneDrive-bestanden.

Om een ​​gedeelde map aan uw eigen bestanden toe te voegen, selecteert u deze gewoon in OneDrive op internet. 

U kunt als volgt snelkoppelingen maken op OneDrive:

 1. Selecteer in OneDrive in het navigatie deelvenster  Gedeeld  >  Gedeeld met mij .
 2. Zoek de map die u wilt toevoegen en klik op de cirkel in de tegel van de map om deze te selecteren.
 3. Nu selecteert u Snelkoppeling toevoegen aan Mijn bestanden .
 4. Of u kunt met de rechtermuisknop op de map klikken en vervolgens Snelkoppeling toevoegen aan Mijn bestanden selecteren.

Hiermee wordt een snelkoppeling gemaakt voor de gedeelde map binnen uw eigen OneDrive-bestanden. Alle gemaakte snelkoppelingen verschijnen vervolgens op OneDrive op internet, Windows Verkenner, in Mac Finder, Teams en de mobiele OneDrive-apps.

Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive
Toegevoegde mappen kunnen naar uw apparaat worden gesynchroniseerd zodat u ze altijd en overal kunt openen.

Deze snelkoppeling instelling is beter dan alleen mappen naar uw eigen OneDrive kopiëren. Wanneer u een snelkoppeling naar een gedeelde map maakt, blijft deze een gedeelde map met dezelfde machtigingen en gebruikers als voorheen. Het verschil is nu dat u het gemakkelijker kunt vinden in uw eigen bestanden.

U kunt de gedeelde map ook altijd vinden in het gedeelte Gedeeld van uw OneDrive. Ook kunt u de map in OneDrive op internet selecteren en deze van uw OneDrive verwijderen.

Snelkoppelingen toevoegen aan gedeelde mappen in OneDrive voor werk of school

SharePoint in Microsoft 365 OneDrive (werk of school) Microsoft Teams

Wanneer iemand een map deelt in Microsoft OneDrive, SharePoint of teams. Kunt u in uw OneDrive een snelkoppeling toevoegen naar de gedeelde map zodat u deze gemakkelijk kunt vinden en bewerken. Deze sneltoetsen worden weergegeven in OneDrive op internet, Windows bestandenverkenner, Mac Finder, teams en in de mobiele apps van OneDrive.

Opmerking: Snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden‘ gaat geleidelijk in de beschikbare preview-versie van juli en is voor het einde van september 2020 wereldwijd beschikbaar.

 1. Selecteer in OneDrive in het navigatie deelvenster de optie gedeeld > gedeeld met mij.
 2. Zoek de map die u wilt toevoegen en klik op de cirkel op de tegel van de map om deze te selecteren.
 3. Selecteer snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden.
Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive
 • U kunt ook met de rechtermuisknop op de map klikken en vervolgens snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden selecteren.
Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive

Tip: In een gedeelde bibliotheek in SharePoint of Microsoft Teams selecteert u snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden. Om een snelkoppeling toe te voegen aan de hele bibliotheek, of  Selecteer de map die u wilt toevoegen. U selecteert vervolgens snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden.

Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive

Belangrijk: De optie snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden is niet beschikbaar wanneer: U hebt de map al aan uw OneDrive toegevoegd. Of er is meer dan één map geselecteerd. Letop: U kunt niet meerdere mappen tegelijk toevoegen.

 • Het item dat u wilt toevoegen, is geen map. Snelkoppeling toevoegen aan mijn bestanden is niet beschikbaar voor afzonderlijke bestanden of voor verzamelingen bestanden, zoals albums.
 • Als u een snelkoppeling toevoegt aan een SharePoint-map die u al synchroniseert, blijft de map die u synchroniseert in de Verkenner. De nieuwe snelkoppeling wordt niet weergegeven in uw OneDrive-map. Dit is een beperking van de openbare preview-versie die wordt verholpen door de algemene beschikbaarheid in september 2020.

Gedeelde mappen zoeken in uw OneDrive

Gedeelde mappen die u hebt toegevoegd aan uw OneDrive worden weergegeven op de website van OneDrive in de weergave mijn bestanden.

Ga op een Windows PC naar de OneDrive map met de naam van uw organisatie in Windows Verkenner. Bijvoorbeeld OneDrive: contoso. Op een Mac computer gebruikt u de Finder om de OneDrive map te zoeken.

Belangrijk: Als u de synchronisatie app voor OneDrive hebt, maar de gedeelde map niet wordt gesynchroniseerd met uw computer, is selectief synchroniseren mogelijk ingeschakeld. Dit niet gebruikelijk is, maar als u dit probleem wilt oplossen, vindt u het OneDrive Cloud pictogram in het systeemvak van Windows. Als u een Mac gebruikt, gaat u naar de menubalk.

 1. Eerst klikt u het OneDrive pictogram Voeg Snelkoppelingen Toe Aan Onedrive.
 2. Hierna klikt u op Help & instellingen > instellingen.
 3. Vervolgens selecteert u op het tabblad account de optie mappen kiezen en selecteer de selectie vakjes voor de mappen die u wilt synchroniseren.

Gedeelde bestanden en gedeelde mappen in uw OneDrive verplaatsen

Wanneer u bestanden verplaatst tussen gedeelde mappen, gaan de bestaande machtigingen verloren. U krijgt de machtiging uit de map waarnaar u de bestanden verplaatst. Als u een item bijvoorbeeld naar een alleen-lezen map verplaatst, wordt het item ook alleen-lezen. Als u een item verplaatst van een gedeelde map naar een niet gedeelde map, wordt het item met niemand meer gedeeld. Als u items binnen een gedeelde map verplaatst, verandert er niets in de toegewezen machtigingen.

Hoewel u gedeelde bestanden kunt verplaatsen, kunt u geen gedeelde mappen verplaatsen naar OneDrive.com. Als u OneDrive synchroniseert met uw computer, wordt een gedeelde map die u verplaatst, gekopieerd naar de nieuwe locatie. Vervolgens wordt deze verwijderd uit uw OneDrive. De map is nog steeds beschikbaar in uw lijst Gedeeld.

U kunt de naam van gedeelde mappen die u hebt toegevoegd aan uw OneDrive wijzigen. De nieuwe naam van de map is alleen zichtbaar voor u en de naam wordt overal weergegeven waar u toegang hebt tot uw OneDrive, inclusief OneDrive.com, de OneDrive app op uw computer of de mobiele OneDrive-apps. De naamswijziging is niet zichtbaar voor de eigenaar van de gedeelde map en ook niet voor anderen die machtigingen hebben voor de map.

Opmerking: Als u de inhoud van de map wijzigt of de naam ervan verandert, is dit echter wel zichtbaar voor anderen die de map delen.

Gedeelde bestanden en gedeelde mappen uit uw OneDrive verwijderen

Bestanden die verwijderd zijn uit een gedeelde map in OneDrive.com, worden alleen in de Prullenbak van de eigenaar van de gedeelde map geplaatst. Als u uw OneDrive echter synchroniseert op een computer, worden items die zijn verwijderd uit een gedeelde map, weergegeven in de Prullenbak van deze computer.

Opmerking: Alleen de eigenaar van een gedeelde map kan een item herstellen dat uit de map is verwijderd.

Verwijder snelkoppeling

Ga als volgt te werk als u een gedeelde map wilt verwijderen uit OneDrive.com:

 1. Selecteer in de weergave mijn bestanden de gedeelde map die u wilt verwijderen.
 2. Nu selecteert u snelkoppeling verwijderen.

Hiermee verwijdert u de map alleen uit uw OneDrive: deze is nog steeds toegankelijk vanuit uw gedeelde lijst en is niet van invloed op de eigenaar of op iedereen die de map deelt. Als u in plaats daarvan de map verwijdert, wordt deze verwijderd uit de OneDrive van alle gebruikers en moet de eigenaar van de map deze zo nodig herstellen.

Opmerking: Wanneer u OneDrive synchroniseert met een of meer computers en een gedeelde map uit uw OneDrive verwijdert, wordt deze ook verwijderd van deze computers.

Als een map niet meer met u wordt gedeeld, wordt deze verwijderd uit uw OneDrive. Als u weer toegang wilt krijgen tot de map, vraagt u de eigenaar of een redacteur of deze de map opnieuw met u wilt delen.

Microsoft gaat dieper in op de functie in een recent bericht van techcommunity. Dit is een ondersteuningspagina van Microsoft, het laat u ook zien hoe u de functie kunt beheren.