Verwachte leestijd: 3 minuten


  • Microsoft heeft onlangs een oplossing uitgebracht voor een vervelende Windows 11 fout die de bestandsverkenner beïnvloedde. Waardoor deze met willekeurige tussenpozen aan de voorkant van uw scherm verscheen zonder deze te starten.
  • Het probleem werd vorig jaar voor het eerst gemeld door gebruikers toen de Windows 11 met de uitgave van Moment 2.
  • Microsoft heeft dit probleem na 15 maanden eindelijk opgelost met de cumulatieve update KB5033375 van december.

Deze oplossing werd uitgerold met de Patch Dinsdag update KB5033375 voor Windows 11 op 12 december 2023. Het probleem werd door honderden gebruikers gemeld in de Feedback Hub in oktober 2022. Dat was vlak na de uitgave van Windows 11 Moment 2 dat geleverd werd met een bijgewerkt Verkenner.

Volgens tests, uitgevoerd door Softwaregeek.nl, zorgt deze fout ervoor dat de Verkenner plotseling op de voorgrond wordt geopend. Dat gebeurt wanneer er een activiteit wordt uitgevoerd die niets te maken heeft met Bestandsbeheer.

Door de fout steelt Verkenner de focus op uw werk wat uiterst vervelend kan zijn. Omdat deze met willekeurige tussenpozen kan gebeuren, in de slechtste gevallen, elk uur. Het maakt niet uit op welke apps of programma’s u zich concentreert, omdat de bestandsverkenner automatisch met willekeurige tussenpozen de focus probeert te pakken. Dit kan midden in een document of presentatie gebeuren.

Diverse lezers van deze website hebben het probleem beschreven als een ‘nachtmerrie‘. Omdat het erop lijkt dat de computer is gehackt en dat iemand mappen probeert te openen.

In de releaseopmerkingen van de update KB5033375 heeft Microsoft stilletjes erkend dat het een probleem heeft opgelost dat ervoor zorgde dat Bestandsverkenner vensters die op de voorgrond verschijnen.

Deze update verhelpt een probleem dat gevolgen heeft voor Verkenner-vensters. Als u ze niet verwacht, verschijnen ze op de voorgrond,

aldus de release opmerking.

Microsoft heeft ook bevestigd dat de focus steel fout in de Verkenner nu is ‘opgelost’ .

Deze bug was een grote bron van irritatie, waardoor sommige mensen overwogen om over te stappen op een ander besturingssysteem.

Een gefrustreerde gebruiker rapporteerde in de Feedback Hub:

Het is meer dan een jaar geleden dat mensen hierover begonnen te klagen, er is nog steeds niets het gebeurt. Deze keer stal het de focus terwijl we een C-Suite aan het presenteren waren, we konden niet meer terug naar de presentatie, omdat we niet wisten wat er aan de hand was. Dit bracht ons in verlegenheid. We hebben gevraagd of we Windows moeten dumpen en naar Chrome OS moeten gaan.

Microsoft heeft deze fout nooit officieel heeft bevestigd in de ondersteuningsdocumentatie voor Windows 11 22H2 of 23H2. Ook al wordt de fout wel erkend in de release-opmerkingen van Build 23403.

Microsoft heeft eerst de onderliggende probleem opgelost, waardoor Verkenner onverwachts naar de voorgrond sprong in hun Insider preview-builds van maart 2023. Na enkele maanden kwam de oplossing op 12 december voor iedereen beschikbaar.