Verwachte leestijd: 3 minuten

Google heeft gisteren nieuwe informatie onthuld over het werk dat het doet om de Chrome webbrowser nog sneller en geheugen efficiënter te maken. 

Ram Gebruik Chrome Verlaagt in Windows 10

Verbetering van het geheugenbeheer

In Chrome M89 zien we aanzienlijke geheugenbesparingen in Windows, tot 22% in het browserproces, 8% in de renderer en 3% in de GPU. Verder heeft Google het reactievermogen van de browser met tot wel 9% verbeterd. Dat hebben ze bereikt door PartitionAlloc te gebruiken, Dat is hun eigen geavanceerde geheugentoewijzing, die is geoptimaliseerd voor lage toewijzing latentie, ruimte efficiëntie en beveiliging. PartitionAlloc wordt al een tijdje op grote schaal gebruikt binnen Blink, de codebase voor renderers van Google.

Wat is dat PartitionAlloc?

PartitionAlloc is een geheugentoewijzing die is geoptimaliseerd voor beveiliging en lage toewijzing latentie. Indien op de juiste manier aangeroepen. Het heeft ook goede ruimte efficiëntie indien correct aangeroepen. Dit document is bedoeld om u te helpen begrijpen hoe PartitionAlloc werkt, zodat u het effectief kunt gebruiken.

Ram Gebruik Chrome Verlaagt in Windows 10

Vanaf M89 heeft Google Chrome op Android en 64-bit Windows geüpgraded om PartitionAlloc overal te gebruiken door malloc te onderscheppen.
Naast het verbeteren van de manier waarop we geheugen toewijzen, is Chrome nu slimmer in het gebruiken en weggooien van geheugen.

Geheugen

Chrome claimt nu tot 100 MB per tabblad, wat op sommige populaire sites meer dan 20% is. Door geheugen te verwijderen zodat het voorgrond tabblad niet actief gebruikt wordt. Zoals grote afbeeldingen die u van het scherm hebt gescrold. Chrome verkleint nu ook zijn geheugen voetafdruk op achtergrond tabbladen zoals in macOS. Dat is iets wat Google al een tijdje binnen Windows 10 en andere platforms doet.

Google weet tot 8% geheugenbesparing te bereiken, wat in sommige gevallen meer is dan 1GiB! Met eindelijk meer gegevens uit het veld over tab-throttling, is er een verbetering tot 65% van de Apple Energy Impact score. Dit is voor tabbladen op de achtergrond; waardoor uw Mac koeler en die fans stil blijven.

Energie-impact: Een relatieve maatstaf voor het huidige energieverbruik van de app. Lagere cijfers zijn beter.

Gemiddeld Energie-impact: De gemiddelde energie-impact in de afgelopen 8 uur of sinds de Mac is opgestart, afhankelijk van welke van beide korter is.

Bron: Apple

Google heeft deze voordelen kunnen behalen door Partition Alloc te gebruiken, zijn eigen geavanceerde geheugentoewijzing, die is geoptimaliseerd. Voor lage toewijzing latentie, ruimte efficiëntie en beveiliging. Naast het verbeteren van de manier waarop Chrome geheugen toewijst, is Chrome nu slimmer in het gebruiken en weggooien van geheugen.

Chrome claimt nu tot 100 MB per tabblad. Wat op sommige populaire sites meer dan 20% is, door geheugen te verwijderen dat het voorgrond tabblad niet actief gebruikt. Zoals grote afbeeldingen die u van het scherm hebt gescrold.