Microsoft zwicht voor kritiek gebruikers

Microsoft heeft besloten om een wijziging ongedaan te maken waardoor VBA-macro’s niet in Office konden worden geopend.

Office Schakelt Vba macros Niet Uit
Gebruikers zouden doorverwezen worden naar een webpagina met meer informatie

Wat u moet weten

  • Microsoft blokkeert standaard geen VBA-macro’s in gedownloade Office documenten.
  • Sinds april 2022 heeft Microsoft een standaardblok voor VBA macro’s getest, maar besloot het niet uit te rollen naar alle gebruikers.
  • VBA-macro’s vormen een veiligheidsrisico omdat ze kunnen worden gebruikt als onderdeel van malware en phishing.
Office Schakelt Vba macros Niet Uit

Ondanks het testen van een blokkering op VBA-macro’s sinds april 2022, zal Microsoft de VBA-macro’s niet standaard blokkeren in Office documenten. In het voorjaar begon Microsoft met het uitrollen van een wijziging in het huidige kanaal van Office. Waardoor standaard het downloaden van VBA-macro’s werd voorkomen. Dit werd gedaan voor de veiligheid, omdat dit soort bestanden kunnen worden gebruikt bij malware en phishing. Nu lijkt het erop dat Microsoft van koers is verandert.

Verklaring Microsoft

Microsoft heeft in een verklaring laten weten dat het besloot de wijziging niet uit te rollen vanwege de feedback die zij erop kreeg.

Op basis van feedback draaien we deze wijziging van de huidige Productie Kanaal terug. We waarderen de feedback die we tot nu toe hebben ontvangen en we werken aan verbeteringen in deze ervaring. We zullen een nieuwe update geven wanneer we klaar zijn om opnieuw uit te brengen op het Huidige Kanaal. Bedankt.

Zo zei een woordvoerder van Microsoft in een Tech Community bericht.

Op basis van de opmerking van Microsoft lijkt het waarschijnlijk dat de softwaregigant op enig moment in de toekomst toch een soortgelijke wijziging zal doorvoeren.

Sommige gebruikers in de commentarensectie van dat bericht waren kritisch over het terugdraaien van de wijziging door Microsoft, zonder voorafgaande kennisgeving. 

Het terugdraaien van een recent geïmplementeerde wijziging in het standaardgedrag zonder dat op zijn minst aan te kondigen dat het terugdraaien op het punt staat te gebeuren, is zeer slecht product beheer.

Aldus gebruiker Vince Hardwick.

De wijziging had in juni 2022 naar alle gebruikers moeten worden verzonden. Maar Microsoft heeft het teruggedraaid voordat dat is gebeurt. 

Office Schakelt Vba macros Niet Uit

VBA-macro’s worden vaak gebruikt bij phishing en bij pogingen om malware op pc’s te krijgen. Bij aanvallen zien nietsvermoedende slachtoffers een macro die aan een document is gekoppeld. Als de macro wordt geopend, plaatst het alles wat het wil op een systeem, waaronder malware.