nbsp

We rapporteerden in januari over een al lang bestaande bug in Windows 10 waardoor een korte reeks tekens uw NTFS bestandssysteem zou kunnen beschadigen. Hierdoor werd Windows gedwongen het bij de volgende keer opstarten te repareren en CHKDSK werd uitgevoerd.

Microsoft heeft een Windows 10 bug verholpen waardoor NTFS volumes beschadigd konden raken door alleen een bepaald pad te openen of een speciaal vervaardigd bestand te bekijken.

nbsp

De korte reeks kan op een aantal manieren aan het besturingssysteem worden geleverd, zoals als onderdeel van een zip station, een Windows 10 snelkoppeling, speciaal vervaardigde HTML documenten of zelfs als onderdeel van een pad van een pictogram voor een bestand.

Zodra Windows probeerde toegang te krijgen tot het pad, zou het aangeven dat de “Het bestand of de map is beschadigd en onleesbaar.” en vraagt ​​de gebruiker vervolgens om de computer opnieuw op te starten en chkdsk uit te voeren om de beschadiging te herstellen.

Microsoft heeft eindelijk een oplossing uitgebracht als onderdeel van de Windows 10 Insider build 21322.

nbsp

Reactie Microsoft

Reactie van Microsoft op deze bug:

Microsoft is op de hoogte van een recent onderzoeksblog waarin een bug wordt besproken die zou kunnen leiden tot mogelijke NTFS corruptie.  

We hebben dit probleem onderzocht en bevestigd dat NTFS corruptie niet het gevolg is. Wanneer het symptoom verschijnt, is er een vlag ingesteld om CHKDSK uit te voeren bij de volgende herstart. De tijdelijke toestand is opgelost wanneer CHKDSK wordt uitgevoerd bij de volgende herstart.  

We evalueren alle gerapporteerde beveiligingsproblemen om te bepalen of het gemelde probleem voldoet aan specifieke criteria voor onmiddellijke service. Oplossingen voor geverifieerde beveiligingsproblemen die voldoen aan onze criteria voor onmiddellijk onderhoud, worden normaal gesproken vrijgegeven via onze maandelijkse Update Dinsdag.

We moedigen onze klanten aan om best praktijken uit de branche voor beveiliging en gegevensbescherming toe te passen, inclusief een robuuste strategie om beveiligingsupdates, antivirus handtekeningen en wachtwoorden te beheren. Meer informatie over veilig online blijven is beschikbaar op https://www.microsoft.com/nl-nl/security/business

Nadat de bug was onthuld, was er hoop dat Microsoft een reparatie zou uitbrengen als onderdeel van de februari patch dinsdag.

Toen dat niet gebeurde, voegde Mozilla Firefox 85.0.1 een vinkje toe  om te voorkomen dat het pad wordt geopend, OSR bracht vervolgens een niet officiële patch uit die het pad in Windows blokkeerde.

Met de release van Windows 10 Insider build 21322 van deze week heeft Microsoft een ongedocumenteerde oplossing toegevoegd die verhindert dat het pad wordt geopend.

Wanneer u nu probeert toegang te krijgen tot het pad, meldt Windows 10 “De map naam is ongeldig” en wordt het NTFS volume niet langer als beschadigd gemarkeerd.

Het is niet duidelijk wanneer deze reparatie wordt uitgerold naar de huidige Windows 10-gebruikers, die kwetsbaar blijven voor deze denial of service-aanval.