Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft details gepubliceerd over een nieuw gevonden fout in Windows 11. Deze fout is van invloed op alle Windows 11 versies, dus zowel 21H2 als 22H2. Doordat een specifiek onderdeel van de Verkenner kapot is. Kan dat een hoger dan normaal CPU gebruik veroorzaken na installatie van de update KB5026372, een update van patch dinsdag in mei 2023.

Microsoft Fout in Windows 11 Verkenner

Het probleem doet zich volgens Microsoft voor wanneer gebruikers de machtigingen voor effectieve toegang proberen te controleren. Hiervoor wordt het dialoogvenster Geavanceerde beveiligingsinstellingen voor gedeelde bestanden of mappen gebruikt. 

Verkenner Geavanceerde Beveiligingsinstellingen

U kunt de Geavanceerde Beveiligingsinstellingen voor gedeelde bestanden of mappen vinden met de volgende stappen:

Microsoft Fout in Windows 11 Verkenner
  1. Open de Verkenner; sneltoets: Microsoft Fout in Windows 11 Verkenner + E en klik met de rechtermuisknop op de map of het bestand dat u wilt delen.
  2. Kies in het contextmenu Eigenschappen.
  3. In het eigenschappenvenster klik je op het tabblad Delen.
  4. Aan de onderkant van het venster klikt u op Geavanceerde instellingen.
  5. In het dialoogvenster Geavanceerde instellingen voor delen kunt u verschillende opties kiezen. Hiermee kunt u de beveiliging van het gedeelde bestand of de gedeelde map instellen.

Opmerking: Zorg ervoor dat u bent aangemeld als Administrator of als gebruiker met met Administrator rechten. Deze heeft u nodig om de geavanceerde beveiligingsinstellingen te kunnen wijzigen.

Als u op de knop Effectieve toegang weergeven klikt, kan Windows het bericht: Effectieve toegang berekenen weergeven zonder queryresultaten. Bovendien zal File Explorer de CPU blijven belasten, zelfs na het sluiten van het dialoogvenster Geavanceerde beveiligingsinstellingen.

Na het installeren van updates die zijn uitgebracht op 9 mei 2023 of latere updates, is het mogelijk dat u Effectieve toegang niet kunt zien in het dialoogvenster ‘Geavanceerde beveiligingsinstellingen’ voor gedeelde bestanden of mappen. 

Wanneer op getroffen apparaten de knop “Effectieve toegang weergeven” is geselecteerd, ontvangt u het bericht “Effectieve toegang berekenen…”, maar de resultaten van de query worden mogelijk niet weergegeven. Explorer.exe (Verkenner) blijft mogelijk de CPU gebruiken nadat de Dialoogvenster Geavanceerde beveiligingsinstellingen is gesloten. Het is onwaarschijnlijk dat dit probleem zich voordoet bij consumenten die thuis Windows apparaten gebruiken.

Een tijdelijke oplossing

Het is relatief eenvoudig om deze fout te verhelpen en het is onwaarschijnlijk dat het vaste klanten treft die thuis met Windows 11 pc’s werken. Op haar website stelt Microsoft dat het probleem tijdelijk is op te lossen door uw computer opnieuw op te starten. Een andere mogelijkheid is om uit te loggen en daarna weer in te loggen. U dient er echter rekening mee te houden dat alleen het vergrendelen van Windows het probleem niet oplost.

De fout treft Windows 11 clientversies 21H2 de oorspronkelijke release en Windows 11 22H2. Het kan ook verschijnen in Microsoft Windows Server 2022. Inmiddels is Microsoft begonnen aan het oplossen van de fout en zal later deze maand een permanente oplossing uitbrengen.

Mocht u het gemist hebben, Microsoft heeft onlangs verschillende oude map opties verwijderd uit Verkenner van Windows 11. Dit wordt momenteel getest in de nieuwste preview-build van het Dev Channel.