Verwachte leestijd: 2 minuten

Microsoft heeft in oktober de Windows 10 20H2-update uitgebracht, met een aantal grote veranderingen rondom bijvoorbeeld de gebruikersinterface. Helaas blijkt er ook een probleem te zijn dat minder goed zichtbaar is. CHKDSK kan namelijk sinds de update zorgen voor een blauw scherm.

Chkdsk Problemen in Windows 10 20h2

Wat u moet weten

In informatica is CHKDSK, de afkorting van “check disk”. Is een systeemtool en opdracht in DOSDigital Research FlexOSIBM / Toshiba 4690 OS, IBM OS/2Microsoft Windows en verwante besturingssystemen. Het verifieert de integriteit van het bestandssysteem van een volume en probeert fouten in het logische bestandssysteem te herstellen. Het is vergelijkbaar met het fsck commando in Unix en vergelijkbaar met Microsoft ScanDisk dat naast in. CHKDSK bestond al in Windows 9x en MS-DOS 6.x.


Deze software is ingebouwd in Windows en controleert of er logische en fysieke problemen aanwezig zijn in logische bestandssystemen, en kan deze indien gewenst oplossen. In Windows 10 20H2 en specifiek de versie met build nummer KB4592438, uitgebracht op 8 december blijkt het invoeren van het commando chkdsk c: /f ervoor te zorgen dat het systeem crasht. Met dit commando wordt de c schijf op de pc gecontroleerd op fouten, waarna de fouten ook worden hersteld. Dit blijkt voor BSOD gevallen te zorgen.

Problemen

Het probleem is dat wanneer gebruikers chkdsk c: / f, dat wil zeggen checkdisk met onmiddellijke reparatie draaien, hun pc een Stop-Error NTFS File System blauw scherm krijgt en niet meer kan worden opgestart.

Een Chkdsk die in de pre-boot-omgeving wordt uitgevoerd, vindt een aantal fouten in de Master File Table, die gelukkig opnieuw kan worden verholpen via chkdsk c: / f.

Het is nog niet bekend hoe wijdverbreid de fout is, maar talrijke gebruikers hebben bevestigd dat ze getroffen zijn.

Een forumgebruiker van Planet3DNow heeft dit ontdekt en nam contact op met de blogger Borncity. Er zijn zeven schoolsystemen onderworpen aan de controlebeurt, maar hierna konden ze alle zeven niet meer opstarten. Het probleem blijkt voornamelijk ssd’s te treffen, de meeste systemen met harde schijven hebben er geen last van. Toch heeft één Planet3DNow-gebruiker ook een probleem met een harde schijf geconstateerd. Microsoft lijkt nog geen weet te hebben van het probleem, in ieder geval is er nog geen oplossing.